Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/01/2009

Συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Βερολίνο - Απόφαση για έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Προέδρων και της Εκτελεστικής Επιτροπής στις 17/01/09 στην Αθήνα

Πραγματοποιήθηκε  μέσα στο σαββατοκύριακο η πρώτη συνεδρίαση του 2009 της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Βερολίνο.

Με δεδομένο τις πρόσφατες εξελίξεις, η συνεδρίαση εστίασε τις συζητήσεις της  στη δραματική κατάσταση στη Γάζα.

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά καταδικάζει σθεναρά την ισραηλινή εισβολή και απαιτεί άμεση εκεχειρία και  συνολική απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα . Καλεί τα μέλη της να κινητοποιηθούν μαζικά και να στηρίξουν το ειρηνικό κίνημα και το κίνημα αλληλεγγύης.

Στην συνεδρίαση εξετάστηκε επίσης η τρέχουσα κρίση ανεφοδιασμού φυσικού αερίου στην Κεντρική και  την Ανατολική Ευρώπη και τα μέλη απηύθυναν έκκληση για άμεση λύση που θα προστατεύσει τους πολίτες από τις συνέπειες της έλλειψης ενέργειας.

Σε σχέση με τις συνέπειες της χρηματοοικονομικής κρίσης, αποφασίστηκε η Ευρωπαϊκή Αριστερά  να οργανώσει  ειδική συνεδρίαση με την συμμετοχή  οικονομικών εμπειρογνωμόνων, στις 6 Φεβρουαρίου στη Λισσαβόνα. 

Ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών τον Ιούνιο του 2009, η Ευρωπαϊκή Αριστερά έχει σχεδιάσει επιπλέον  δραστηριότητες ως μέρος της εκλογικής εκστρατείας. Αυτές θα περιλαμβάνουν μια μαζική κινητοποίηση με την ευκαιρία της 60ης επετείου του ΝΑΤΟ, και μια συζήτηση σχετικά με το ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό σύστημα και τη διαδικασία της Μπολόνιας.

Τέλος ειδική αναφορά έγινε στην εξέγερση των νέων στην Ελλάδα. Μετά από εκτενή ενημέρωση από τους έλληνες μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, εκδηλώθηκε η αμέριστη αλληλεγγύη όλων των κομμάτων μελών και παρατηρητών του ΚΕΑ στον ΣΥΝ και στο κίνημα της ελληνικής νεολαίας.

Η Εκτελεστική Επιτροπή εκφράζοντας έμπρακτα  την αλληλεγγύη της αλλά και τον βαθύτερο προβληματισμό της για τις συνέπειες της κοινωνικής ανασφάλειας σε ολόκληρη την Ευρώπη, αποφάσισε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των Προέδρων και της Εκτελεστικής Επιτροπής το ερχόμενο Σάββατο 17/01/09 στην Αθήνα η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της Γερουσίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Η Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΕΑ συμμετείχε στις εκδηλώσεις προς τιμήν της  Rosa Luxembourg και του Karl Liebknecht στο Friedrichsfelde του Βερολίνου.

Στην συνεδρίαση συμμετείχαν από τον Συνασπισμό η Νατάσα Θεoδωρακοπούλου και ο Στέλιος Παππάς, μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και ο Γιάννης Μπουρνούς, μέλος της επιτροπής για την εκλογική εκστρατεία του ΚΕΑ

To Γραφείο Τύπου