Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
09/01/2009

Ομιλία του Βουλευτή Φώτη Κουβέλη στην Επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ελπίζω να έχω τη δυνατότητα τελειώνοντας τη Διάσκεψη, να σας ακούσω να δίνετε απαντήσεις στα εξαιρετικά, σημαντικά και καίρια ερωτήματα που έθεσαν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας. Τα τελευταία χρόνια στον τομέα της δημοσίας υγείας παρατηρείται μεγαλύτερη αδιαφάνεια στη διαχείριση των κονδυλίων και η διαπλοκή, όσο και η αναποτελεσματική διαχείριση είναι παρούσες και διαρκώς αυξανόμενες.

Νομίζω ότι θα συνομολογήσετε πως η διοικητική ανεπάρκεια, καθώς και η αναποτελεσματική διαχείριση και λειτουργία, έχουν οδηγήσει τη χώρα μας να κατασπαταλά σημαντικούς οικονομικούς πόρους για τη δημόσια υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη. Βεβαίως, υπάρχει το θέμα της υποχρηματοδότησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά ταυτόχρονα, κύριε Υπουργέ, απουσιάζει ο εξορθολογισμός διαχείρισης των δαπανών. Αυτό είναι ένα σημαντικότατο ζήτημα. Βεβαίως, πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί το θέμα της υποχρηματοδότησης, αλλά επίσης άμεσα πρέπει να υπάρξει χρηστή διαχείριση, διαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος αναφορικά με το Εθνικό Σύστημα Υγείας και συστηματική απομάκρυνση όλων εκείνων των παράνομων διαδικασιών που επιτρέπουν την κατασπατάληση των όσων χρημάτων διατίθενται για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Κύριε Υπουργέ, ποιος εμποδίζει να αλλάξετε τους απαρχαιωμένους οργανισμούς που δεν έχουν καμία, μα καμία σχέση με τις σημερινές ανάγκες, με τη σημερινή πραγματικότητα; Για ποιο λόγο δεν βελτιώνετε την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας; Τι γίνεται με τις σοβαρότερες ελλείψεις του υγειονομικού προσωπικού; Νομίζω ότι είναι πρόσχημα και καθόλου ευπρόσωπο, το να λέγεται ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στο ΑΣΕΠ, διότι περίφημα θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν ρυθμίσεις και διαδικασίες κατά προτεραιότητα στο ΑΣΕΠ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τεράστιο ζήτημα των προσλήψεων του υγειονομικού προσωπικού. Έχουμε βαρεθεί να ακούμε ότι το σύστημα πρόσληψης είναι εκείνο που εμποδίζει και καθυστερεί την πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού.

Περίφημα μπορεί να αλλάξει αυτό το σύστημα των προσλήψεων, με εξασφαλισμένες βέβαια τις διαφανέστατες και αντικειμενικές διαδικασίες που είναι δυνατόν να προβλεφθούν, έτσι ώστε τα νοσοκομεία μας να στελεχωθούν με το αναγκαίο και κατάλληλο υγειονομικό προσωπικό.

Υπάρχουν, κύριε Υπουργέ, κατά συνέπεια πολλά και σύνθετα προβλήματα, τα οποία για να λυθούν χρειάζεται σχεδιασμός και κυρίως χρειάζεται πολιτική βούληση η οποία συστηματικά απουσιάζει, με το δεδομένο –σας το είπε ο συνάδελφος κ. Λαφαζάνης- ότι το 57% και πλέον του τομέα της υγείας έχει αλωθεί από την παρουσία του ιδιωτικού τομέα.

Αυτό δεν προκύπτει τυχαία. Αυτό δεν προκύπτει από παρθενογένεση. Αυτό προκύπτει από μια συγκεκριμένη πολιτική που επιτρέπει τη διείσδυση του ιδιωτικού τομέα στο χώρο του δημόσιου συστήματος υγείας. Πρόκειται για μια συγκεκριμένη πολιτική επιλογή, η οποία βάλλει εναντίον του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος υγείας και διαμορφώνει συνθήκες, έτσι ώστε ο ιδιωτικός τομέας συστηματικά να καταλάβει κάποια στιγμή ολόκληρο το σύστημα υγείας της χώρας, με τις γνωστές συνέπειες που θα υπάρξουν σε βάρος του ελληνικού λαού.

Υπάρχει ένα ζήτημα, κύριε Υπουργέ, τεράστιο. Το σύστημα υγείας της χώρας βρίσκεται κυριολεκτικά σε ομηρία από τους προμηθευτές. Οι προμήθειες στην κυριολεξία αφυδατώνουν το ελληνικό δημόσιο. Τα χρέη των νοσοκομείων, κύριοι συνάδελφοι, προς τους προμηθευτές διαρκώς συσσωρεύονται και διαρκώς επίσης διευρύνονται. Από το 1997 έως το 2004 το Υπουργείο Οικονομικών έχει προβεί τρεις φορές σε νομοθετική ρύθμιση των χρεών. Μόνο για τα έτη 2005 και 2006 τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές έφτασαν –ακούστε- τα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα σωρευμένα προς τους προμηθευτές χρέη σήμερα εκτοξεύθηκαν στα 4 δισεκατομμύρια, χρονολογούμενα σε πολλές περιπτώσεις –για να είμαστε αντικειμενικοί- από το 2003 και το 2004.

Γίνεται εύκολα κατά συνέπεια αντιληπτό ότι αυτό το δούναι και λαβείν, αυτό το αλισβερίσι των προμηθειών σε βάρος του ελληνικού δημοσίου και του κοινωνικού χρήματος συνεχίζεται αδιάλειπτα. Η ως σήμερα αδυναμία αντιμετώπισης του προβλήματος στη ρίζα του αφήνει ελεύθερο έδαφος για τα πιράνχας, κύριοι συνάδελφοι, του χώρου της υγείας να δρουν σε βάρος του δημοσίου χρήματος, με αποτέλεσμα τεράστια ποσά να διαρρέουν με αμφίβολης νομιμότητας διαδικασίες.

Αυτά είναι ζητήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν με την προϋπόθεση ότι θα είναι παρούσα η πολιτική βούληση που θα θέλει να προστατεύει το δημόσιο χρήμα και ταυτόχρονα να ενισχύει την αποτελεσματικότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Κύριε Υπουργέ, θα σας ζητήσω ευθέως να δεσμευθείτε για το πότε θα αρχίσει εφαρμοζόμενη η κλαδική σύμβαση η οποία πρόσφατα υπεγράφη με το ιατρικό προσωπικό, με τους γιατρούς. Γνωρίζετε την ανησυχία, γνωρίζετε και την αμφιβολία που υπάρχει στους γιατρούς, αν αυτή η σύμβαση η οποία έχει υπογραφεί, θα δρομολογηθεί για να ισχύσει. Πρέπει σήμερα, απαντώντας στην επερώτηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με ένα σαφή και συγκεκριμένο τρόπο να δεσμευθείτε αναφορικά με την έναρξη ισχύος της συγκεκριμένης αυτής συμβάσεως.

Κύριε Υπουργέ, θέλω να πιστεύω ότι δεν σας διαφεύγει το γεγονός ότι σε συνάφεια με το δημόσιο σύστημα υγείας πρέπει να αντιμετωπιστεί και η φαρμακευτική πολιτική.

Υπάρχει ένα ζήτημα. Απουσιάζει δραματικά μια ολοκληρωμένη φαρμακευτική πολιτική με κριτήρια, όρους και στοιχεία κοινωνικά και επιστημονικά και όχι με εμπορικά και μόνον κριτήρια, διότι τα εμπορικά κριτήρια όταν είναι παρόντα, κυριαρχούν και δεσπόζουν, απουσιάζουν τα στοιχεία του επιστημονικού αλλά και του κοινωνικού χαρακτήρα που πρέπει να έχει η φαρμακευτική πολιτική. Είναι στις προθέσεις σας να προστατεύσετε το ιστορικό ελληνικό φαρμακείο από την εισβολή των καρτέλ της φαρμακοβιομηχανίας και να το απαλλάξετε από την αυθαίρετη όσο και παράνομη παρακράτηση του 3%, που βαρύνει τις βιομηχανίες φαρμάκων, αλλά και από την οικονομική αφαίμαξη που υφίσταται το παραδοσιακό ελληνικό φαρμακείο εξαιτίας της καθυστέρησης πληρωμής των λογαριασμών ή λόγω αλόγιστων περικοπών που δεν έχουν δικαιολογητική βάση;

Και υπάρχει επίσης, κύριε Υπουργέ, και πάλι σε συνάφεια με το δημόσιο σύστημα Υγείας, το μεγάλο ζήτημα των μέτρων που θα πρέπει να λάβετε για την ενίσχυση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας αλλά και την τήρηση κανόνων από τη μεριά της ώστε να προμηθεύει με επάρκεια, με φθηνό και υψηλής ποιότητας φάρμακο τον ελληνικό λαό. Και οφείλετε μια απάντηση εδώ, κατά τη συζήτηση της επερώτησής μας, για το πώς θα αντιμετωπίσετε τα σωρευμένα τεράστια χρέη των νοσοκομείων. Διότι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτή η σώρευση των χρεών των νοσοκομείων διαμορφώνει συνθήκες έντασης της δυσλειτουργίας και της αναποτελεσματικότητας παροχής των νοσοκομειακών υπηρεσιών. Ακούμε διάφορες γενικόλογες διακηρύξεις, ακούμε υποσχέσεις, αλλά ένα ζήτημα που κατά προτεραιότητα θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί, δεν αντιμετωπίζεται.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν αναφέρεται με καμία υπερβολή στην απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει στον χώρο των νοσοκομείων. Ο ελληνικός λαός βιώνει αυτή την κατάσταση, μαρτυρά γιʼ αυτή την κατάσταση με έναν εξαιρετικά αυθεντικό τρόπο, διότι ξέρει, έχει ζήσει, ζει και θα ζήσει μια παροχή υπηρεσιών η οποία είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με το αγαθό της Υγείας και της ανθρώπινης ζωής όσο και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Ολοκληρώνω, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο. Εμείς έχουμε την βεβαιότητα, αν θέλετε έχουμε την πολιτική εκτίμηση ότι με τον τρόπο που πορεύεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα εγκαταλείψει το δημόσιο χαρακτήρα του και θα παραδοθεί στον ιδιωτικό τομέα. Και τότε θα είναι ακόμη πιο έντονη η συμπεριφορά του, με κοινωνικές διακρίσεις αλλά και με τον ταξικό χαρακτήρα, στον οποίο αναφέρθηκε ο συνάδελφος κ. Μπανιάς. Και οφείλετε για όλα αυτά –το ελπίζω- να αποφύγετε σήμερα τα γενικόλογα όσο και αφηρημένα που ακούμε κατά τον χρόνο διακυβέρνησης του τόπου από εσάς και να δεσμευθείτε για συγκεκριμένες ρυθμίσεις και να δώσετε συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτει η επερώτηση του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Ευχαριστώ.