Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/01/2009

«Τι είχες Γιάννη τι 'χα πάντα!»: Η Ελλάδα η μοναδική χώρα στην ΕΕ των 15, που ο πολίτης χρειάζεται ακόμη βίζα για να ταξιδέψει στις HΠA! || Απάντηση του Επιτρόπου Μπαρρό στον Δ.Παπαδημούλη

Για ακόμη μια φορά η Κομισιόν περιορίζεται σε γνωστές διακηρυκτικού τύπου δηλώσεις για το θέμα της άρσης της βίας για ταξίδια στις ΗΠΑ. Αυτό προκύπτει από απάντηση του Επιτρόπου Μπαρρό στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη, που ζητούσε από την Κομισιόν να προστατέψει τα συμφέροντα όλων των πολιτών της ΕΕ και να επιβάλλει αντίστοιχα μέτρα στους Αμερικανούς που ταξιδεύουν στην Ευρώπη.

Όπως τόνισε ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του: «Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε (17.10.2008) την επέκταση του προγράμματος κατάργησης της βίζας εισόδου (visa waiver program) μέχρι το τέλος του έτους στους πολίτες έξι ακόμη κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης: της Λιθουανίας, Λετονίας, Εσθονίας, Τσεχίας, Σλοβακίας και Ουγγαρίας. Όμως, ακόμη έξι κράτη μέλη της ΕΕ, -Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα, Πολωνία, Βουλγαρία, Ρουμανία- συνεχίζουν να βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την αμερικανική πλευρά προκειμένου να καταργηθεί η βίζα. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει το μοναδικό κράτος μέλος της ΕΕ των 15 για τους πολίτες του οποίου είναι απαραίτητη η θεώρηση για την μετάβαση στις ΗΠΑ.

Ακολουθεί η πλήρης απάντηση του Επιτρόπου Μπαρρό:

«Ο απώτερος κοινός σκοπός της ΕΕ είναι να ενταχθούν, το συντομότερο δυνατόν, όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης (VWP) των Ηνωμένων Πολιτειών (Η.Π.Α.).

Τον Νοέμβριο 2008, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατήργησαν την υποχρέωση θεώρησης για πολίτες της Τσέχικης Δημοκρατίας, της Εσθονίας, της Ουγγαρίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Σλοβακίας. Η Επιτροπή θα λάβει υπόψη της το γεγονός αυτό, όταν θα  προβεί σε αξιολόγηση της κατάστασης με τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα συνεχίσει να πιέζει για πλήρη επέκταση του προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης σε όλα τα κράτη μέλη.»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ.Παπαδημούλης δήλωσε:

«Η συνεχιζόμενη τακτική "διαίρει και βασίλευε" των ΗΠΑ στο θέμα της κατάργησης της βίζας είναι προκλητική. Η νέα ηγεσία των ΗΠΑ οφείλει να τερματίσει αυτή την απαράδεκτη τακτική. Η Κομισιόν έχει βαριά ευθύνη γιατί επιτρέπει να χωρίζονται σε δύο κατηγορίες οι Ευρωπαίοι πολίτες. Πότε σκοπεύει τελικά η Κομισιόν να λάβει μέτρα αμοιβαιότητας; Η Ελλάδα, παραμένει η μοναδική χώρα στην ΕΕ των 15, που ο πολίτης χρειάζεται ακόμη βίζα για να ταξιδέψει στις HΠA. Αυτό πρέπει να καταργηθεί αμέσως. Απαιτείται επιτέλους, ενιαία, ευρωπαϊκή αντιμετώπιση, που να μην παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Η κυβέρνηση της ΝΔ, αντί να μοιράζει χαμόγελα, οφείλει επιτέλους να προασπίσει έμπρακτα το κύρος της χώρας αλλά και το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών.»

To Γραφείο Τύπου