Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
13/01/2009

Άμεση καταβολή της ειδικής μηνιαίας παροχής των 176 ευρώ στους εκπαιδευτικούς δημόσιας εκπαίδευσης

Ερώτηση Π.Λαφαζάνη προς τους Υπουργούς Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Οικονομίας και Οικονομικών

Από το 2001 έχει χορηγηθεί, σε όλες τις κατηγορίες των δημοσίων υπαλλήλων, υπαλλήλων ΟΤΑ και υπαλλήλων ΝΠΔΔ, που μισθολογικά υπάγονται στις διατάξεις του Ν.3205/2003 και προ αυτών στις διατάξεις του Ν.2470/1997, η χρηματική παροχή του άρθρου 14 του Ν.3016/2002, ύψους 176 ?.

Από αυτή την παροχή εξαίρεσαν, όμως, εντελώς αδικαιολόγητα, μια κατηγορία μόνιμων δημόσιων υπαλλήλων που επιτελούν λειτούργημα  για το κοινωνικό σύνολο. Τους εκπαιδευτικούς της δημόσιας εκπαίδευσης. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί της δημόσιας εκπαίδευσης να διεκδικήσουν την χρηματική παροχή του άρθρου 14 του Ν. 3016/2002 συνδικαλιστικά και νομικά.

Το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης με την 1132/2008 απόφασή του δικαίωσε τον αγώνα χιλιάδων εκπαιδευτικών. Έκρινε τελεσίδικα ότι η μη καταβολή της ειδικής μηνιαίας παροχής των 176 ? σε ορισμένες κατηγορίες Δημοσίων Υπαλλήλων, μεταξύ των οποίων και οι Εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας, ενώ συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησής της, συνιστά άνιση αδικαιολόγητη μεταχείριση εις βάρος τους. Γιʼ αυτό το λόγο, συνεχίζει η απόφαση,  πρέπει να καταβληθεί και σε αυτούς, η ειδική  μηνιαία  παροχή από 1-1-2002, οπότε άρχισε η χορήγησή της στις άλλες πολυπληθείς κατηγορίες Δημοσίων Υπαλλήλων, και μάλιστα με το νόμιμο τόκο με βάση το εκάστοτε ισχύον επιτόκιο υπερημερίας.

Επειδή υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους εκπαιδευτικούς και αίρουν την άνιση μεταχείριση μεταξύ εργαζομένων

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

-    Θα προχωρήσουν  άμεσα στην καταβολή όλων των αναδρομικών της ειδικής μηνιαίας παροχής των 176? στους εκπαιδευτικούς, αλλά και εφεξής στη μηνιαία καταβολή της ειδικής αυτής παροχής στο ακέραιο χωρίς εκπτώσεις και συμψηφισμούς;

Ο ερωτών βουλευτής

Λαφαζάνης Παναγιώτης