Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
13/01/2009

Επίκαιρη ερώτηση Αλ.Αλαβάνου στον Πρωθυπουργό με θέμα: "Παρέμβαση της Ελληνικής κυβέρνησης στο Παλαιστινιακό"

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς και βουλευτής Ηρακλείου Αλ. Αλαβάνος, κατέθεσε σήμερα επίκαιρη ερώτηση στον Πρωθυπουργό, η οποία αναμένεται να συζητηθεί την Παρασκευή, με θέμα την παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης στο Παλαιστινιακό.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Πρωθυπουργό

ΘΕΜΑ:   Παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης στο Παλαιστινιακό          

Η μαζική στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ  με βομβαρδιστικά αεροπλάνα και πολεμικά ελικόπτερα  στη Λωρίδα της Γάζας, σε  μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη, και οι χερσαίες   επιχειρήσεις  που ακολούθησαν και βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη έχουν ήδη  προκαλέσει εκατόμβες θυμάτων κυρίως μεταξύ του άμαχου πληθυσμού. Στρατιωτικές επιχειρήσεις τέτοιας κλίμακας είναι δυσανάλογες από κάθε άποψη, συνιστούν εγκληματικές ενέργειες, αφού στρέφονται  κατά ενός ανυπεράσπιστου πληθυσμού και βάλουν  κατά μιας ανοχύρωτης κοινωνίας που έχει αποδυναμωθεί μετά  τον πολύμηνο αποκλεισμό  που έχει επιβάλλει  το Ισραήλ.

Τεράστιες είναι και οι ευθύνες όσων με πράξεις ή παραλείψεις τους ανέχθηκαν  τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ  και ενθάρρυναν την αδιαλλαξία  και την επιθετικότητά του, όπως οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ που  στις 9/12/2008 αντί να καταδικάσουν το Ισραήλ για την επέκταση των εποικισμών και για το πογκρόμ ενάντια στον παλαιστινιακό λαό υπέγραψαν  συμφωνία με την οποία  αναβάθμισαν σημαντικά τις σχέσεις ΕΕ – Ισραήλ ιδιαίτερα σε αμυντικά θέματα.

Λαμβάνοντας υπόψη  τα ανωτέρω αλλά   και ότι  το Ισραήλ έχει μέχρι τώρα απορρίψει όλες τις προτάσεις για κατάπαυση του πυρός και  για τον τερματισμό της αιματοχυσίας στην Γάζα

Ερωτάται  ο κ.  Πρωθυπουργός:

•    Προτίθεται η ελληνική Κυβέρνηση  να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να πειστεί το Ισραήλ  να σταματήσει  τη γενοκτονία των Παλαιστινίων; Προτίθεται να ανακαλέσει για διαβουλεύσεις τον έλληνα πρεσβευτή στο Ισραήλ και να προχωρήσει στην ακύρωση της στρατιωτικής συμφωνίας που υπάρχει  από το 1993 ανάμεσα στο Ισραήλ  και την χώρα μας; Προτίθεται να αναλάβει ενώπιον της ΕΕ πρωτοβουλία ακύρωσης της συμφωνίας του Δεκεμβρίου 2008 μεταξύ ΕΕ- Ισραήλ αλλά και πάγωμα κάθε συμφωνίας σε πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο;

•    Μπορεί να διαψεύσει κατηγορηματικά τις ιδιαίτερα ανησυχητικά επίμονες πληροφορίες ότι ελληνικά λιμάνια χρησιμοποιούνται για την μεταφορά πολεμικού υλικού του Ισραήλ με προέλευση τις ΗΠΑ ή άλλες χώρες;»