Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/01/2009

Συνέντευξη ευρωβουλευτή ΣΥΝ, Δ.Παπαδημούλη, στον CITY 99.5 για τις πολιτικές εξελίξεις

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό City 99,5 (Γ. Προβής-Μ.Κοττάκης)  για τις πολιτικές εξελίξεις, δήλωσε μεταξύ άλλων:

Για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής

Χθες ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επικοινώνησε με τον Γ. Παπανδρέου, με την Α. Παπαρήγα και με τον αρμόδιο υπουργό κ. Παυλόπουλο, προτείνοντας κάτι που έχει προταθεί ήδη από την ομοσπονδία των αστυνομικών υπαλλήλων. Να συσταθεί μια διακομματική επιτροπή για την αστυνομία, έτσι ώστε να αναζητήσουμε με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση εκείνα τα μέτρα της αναδιοργάνωσης και της λειτουργίας της αστυνομίας που θα την καταστήσουν πιο αποτελεσματική και πιο συμβατή με αυτό που θέλει η ελληνική κοινωνία.    Καλώ την Α. Παπαρήγα να πει ναι σʼ αυτή την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Παυλόπουλο να σταθεί επίσης θετικά.  Αν όλα τα κόμματα πουν «ναι», τότε με βάση το άρθρο 44 συγκροτείται αμέσως η επιτροπή της οποίας τα πορίσματά  θα είναι καλό να μην πεταχτούν στα σκουπίδια, όπως έγινε με το πόρισμα για τα δάση ή το δημογραφικό.

Για τα φαινόμενα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας

Η αστυνομία στην Ελλάδα πάσχει για χρόνια, γιατί χαρακτηρίζεται από ορισμένα νοσηρά φαινόμενα που χαρακτηρίζουν λίγο-πολύ όλη την ελληνική διοίκηση: κομματισμός, φαινόμενα διαφθοράς, χαμηλός επαγγελματισμός.  Στην Ελλάδα, επειδή έχουμε μια πρόσφατη και σχετικά νωπή πολιτική ιστορία όπου η αστυνομία χρησιμοποιήθηκε ως μοχλός παρέμβασης στις πολιτικές εξελίξεις, υπάρχει  ένα πρόσθετο θέμα δυσπιστίας το οποίο αναπαράγεται από φαινόμενα και συμπεριφορές. Δεν θα βρείτε εύκολα σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα 10 καταδικαστικές αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου ή επανειλημμένες εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη που καταγγέλλουν φαινόμενα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας που παραμένουν εξακολουθητικά ατιμώρητα.  Ελληνικά δικαστήρια, που συγκροτούνται από δικαστές και όχι από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν απορρίψει ως κατασκευασμένες μαρτυρίες αστυνομικών οι οποίοι τυλίγουν σε μια κόλλα χαρτί κάποιον που δεν έχει κάνει τίποτα.   Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή αστυνομία που να διοικείται από τον υπουργό ή τον αναπληρωτή υπουργό.  Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι αυτονόητος ο διαρκής κοινοβουλευτικός έλεγχος των ευαίσθητων τομέων της κρατικής διοίκησης, όπως η ασφάλεια και η αστυνομία.

To Γραφείο Τύπου