Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/01/2009

Οι εξελίξεις απαιτούν εγρήγορση και φιλειρηνική κινητοποίηση

Μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Τριγάζης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας απαιτούν εγρήγορση και κινητοποίηση. Δεν είναι η ώρα για φιλοατλαντικές επιλογές.

Φυσικά, το  μείζον πρόβλημα είναι η συνεχιζόμενη σφαγή στη Γάζα. Δολοφονείται η ίδια η ιδέα της δημιουργίας ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του ΄67, δίπλα στο κράτος του Ισραήλ. Επιπλέον υπάρχουν κίνδυνοι νέων αποσταθεροποιήσεων σε όλη την πολύπαθη περιοχή της Μ. Ανατολής.  Σε αντίθεση με τη «διπλωματία των πολιτών» - η οποία βρίσκεται, όπως γνωρίζετε, σε πλήρη ενεργοποίηση - επισημάναμε την απουσία της ελληνικής κυβέρνησης από το πεδίο των διπλωματικών και πολιτικών πρωτοβουλιών για τον άμεσο τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης. Καταθέσαμε τις προτάσεις μας, μεταξύ άλλων για την ακύρωση της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας της χώρας μας με το Ισραήλ. Προτείναμε να συμβάλλει και η Ελλάδα για την επαναφορά στο προσκήνιο του Αραβικού Σχεδίου Ειρήνης.

Μπροστά στους νέους κινδύνους για την ειρήνη στην περιοχή μας, πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια προς κάθε κατεύθυνση για να μην έχουμε μια νέα ένταση στο Αιγαίο. Καταδικάζουμε τις τουρκικές προκλήσεις, που εντάσσονται στην πολιτική των «γκρίζων ζωνών». Λέμε «όχι» σε έναν νέο γύρο πολυδάπανων εξοπλισμών που θα είναι ό,τι χειρότερο, την ώρα που η ελληνική οικονομία βουλιάζει μέσα στην κρίση.

Για το θέμα της Ελληνικής Προεδρίας του ΟΑΣΕ, τονίσαμε τη σημασία να ενημερωθεί και η ελληνική κοινωνία για τη σημασία του οργανισμού αυτού και την ανάγκη της αναβάθμισής του στο πλαίσιο της θέσης που υποστηρίζουμε για την κατάργηση του ΝΑΤΟ. Χρειάζεται ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας με τη συμμετοχή και της Ρωσίας. Έχει ιδιαίτερη αξία σήμερα η ανάδειξη και της Μεσογειακής διάστασης του ΟΑΣΕ.

To Γραφείο Τύπου