Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/01/2009

Ευθύνη των ελληνικών αρχών η προστασία του Καϊάφα από παράνομες κατασκευαστικές δραστηριότητες - Η Κομισιόν θα ζητήσει «λεπτομερείς πληροφορίες» από τις ελληνικές αρχές

Απάντηση του Επιτρόπου Στ.Δήμα στον Δ. Παπαδημούλη

Είναι ευθύνη των αρμόδιων ελληνικών αρχών να εξασφαλίσουν ότι ο τόπος του Natura 2000 που περιλαμβάνει το δάσος Καϊάφα, το οποίο επλήγη σοβαρότατα κατά τις πυρκαγιές του 2007, προστατεύεται από οιαδήποτε περαιτέρω υποβάθμιση, συμπεριλαμβανόμενων και τυχόν ζημιών λόγω παράνομων κατασκευαστικών δραστηριοτήτων, ενώ παράλληλα φέρουν και την ευθύνη της δέουσας αποκατάστασης της οικολογικής του αξίας. Αυτό απαντά ο Επίτροπος για το περιβάλλον κ.Στ.Δήμας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του αναφερόταν στην παράνομη ανοικοδόμηση τουριστικής επιχείρησης στην περιοχή του Καϊάφα και ζητούσε από την Κομισιόν άμεσα μέτρα για την προστασία της περιοχής. Όπως τόνισε, στην ερώτησή του, ο Δ.Παπαδημούλης, αν και «η περιοχή ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 και σύμφωνα με το ΠΔ 3.9.1993 έχει χαρακτηριστεί ζώνη οικιστικού ελέγχου στην οποία δεν επιτρέπεται κάθε είδους δόμηση … ο ιδιοκτήτης της έκτασης …. έλαβε παράνομα οικοδομική άδεια από τη νομαρχία της περιοχής (μη αρμόδια υπηρεσία για έκδοση πολεοδομικών αδειών) και έχει ήδη ξεκινήσει οικοδομικές εργασίες.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος στην απάντησή του επεσήμανε ότι: «Η κατασκευή κτηρίων στους τόπους του Natura 2000 δεν απαγορεύεται αλλά οι αρμόδιες αρχές καλούνται να εξασφαλίσουν ότι ανάλογες δραστηριότητες δεν θέτουν σε κίνδυνο τους στόχους για τη διατήρηση των αντίστοιχων τόπων και ιδίως ότι ανταποκρίνονται, λαμβάνοντας υπόψη και τις σωρευτικές επιπτώσεις, στις αντιστοίχως ισχύουσες διατάξεις του άρθρου 6 της οδηγίας 92/43/EΟΚ για τα οικολογικά ενδιαιτήματα (οικοτόπους). Η Επιτροπή έχει ήδη αναφέρει στις ελληνικές αρχές την ανάγκη να προστατευθεί δεόντως η περιοχή Καϊάφας στο πλαίσιο διαδικασίας παράβασης σχετικά με την κατασκευή του τμήματος του αυτοκινητοδρόμου Πύργος-Τσακώνα.»

Καταλήγωντας ο κ.Δήμας τόνισε ότι: «Η Επιτροπή θα έρθει σε επαφή με τις ελληνικές αρχές εκ νέου για να συγκεντρώσει λεπτομερείς πληροφορίες όσον αφορά τυχόν δραστηριότητες, συμπεριλαμβανόμενων των αναφερόμενων από το Αξιότιμο μέλος του Κοινοβουλίου, που ενδέχεται να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στη διατήρηση και την αποκατάσταση της φυσικής αξίας του εν λόγω τόπου του Natura 2000.»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ.Παπαδημούλης δήλωσε:

«Ενάμιση χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές η στήριξη των κατοίκων και η αποκατάσταση των ζημιών στις πυρόπληκτες περιοχές προχωρά σαν τον κάβουρα. Αντίθετα ιδιαίτερα ταχείς ρυθμούς παρουσιάζουν παράνομες οικοδομικές δραστηριότητες που υποβαθμίζουν το περιβάλλον και υποθηκεύουν το μέλλον της περιοχής. Η ευθύνη των κυβερνητικών αρμοδίων και της διοικητικής γραφειοκρατίας είναι προφανής και μεγάλη. Οφείλουν να εξηγήσουν στους πληγέντες που έχουν αφεθεί στην τύχη τους γιατί η οικονομική βοήθεια που προσέφεραν 92.000 δωρητές κοιμάται στην Τράπεζα Ελλάδος.»

To Γραφείο Τύπου