Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/01/2009

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΝ Αλ.Τσίπρα στο MEGA (κείμενο και βίντεο]

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΝ Αλ.Τσίπρα στο MEGA (Δ.Καμπουράκης- Γ.Οικονομέας)

Για Κούνεβα

Πριν ξεκινήσουμε, θα ήθελα να σας πω ότι είδα και χθες και σήμερα το ρεπορτάζ σας για τη συνδικαλίστρια την κα Κούνεβα. Είναι 22 μέρες από την παραμονή των Χριστουγέννων που  μια συνδικαλίστρια δέχθηκε αποτρόπαιη επίθεση. Δεν έτυχε να ήταν καμία εκατομμυριούχος, γιατί θα γινόταν χαμός. Δεν λέω ότι κακώς γίνεται χαμός για τους εκατομμυριούχους που τους απαγάγουν. Καλώς γίνεται και πρέπει ο άνθρωπος να σωθεί και να βρεθεί. Όμως, επειδή είναι συνδικαλίστρια και μετανάστρια, κανείς δεν έχει ασχοληθεί μ΄ αυτή την ιστορία.

Μια ιστορία η οποία είναι εξαιρετικά ύποπτη και περίεργη, διότι είναι ένας χώρος όπου συνδέεται ο χώρος των εργολαβιών του καθαρισμού  με τη νύχτα, οι ίδιες εταιρείες αναλαμβάνουν και την φύλαξη τη νύχτα, αλλά και την είσπραξη, έχουν σχέση και με εισπρακτικές εταιρείες. Και εκεί υπάρχει ένα καθεστώς μαύρης εργασίας, όπου αναγκάζουν αυτούς τους κακόμοιρους ανθρώπους, που εκατοντάδες τους προσλαμβάνουν στις εταιρείες τους, να υπογράφουν λευκό χαρτί για απολύσεις, να υπογράφουν ότι παίρνουν περισσότερα λεφτά, ενώ παίρνουν λιγότερα και να υπογράφουν ότι δουλεύουν 5 ½ ώρες, ενώ δουλεύουν οκτώ και δέκα, προκειμένου να μην παίρνουν τα βαρέα και ανθυγιεινά.

Και προσέξτε, είκοσι μέρες μετά δεν έχει επέμβει εισαγγελέας. Αν είναι δυνατόν. Και το μόνο που κάνει η αστυνομία.. Εγώ τη δεύτερη ημέρα επικοινώνησα με τον Υπουργό Εσωτερικών, με τον αρμόδιο Υπουργό, τον κ. Παυλόπουλο και του είπα κάντε κάτι. Και μου είπε, θα κάνουμε. Και ξέρετε τι έγινε μέχρι σήμερα; Έχει κάνει ανακρίσεις στο στενό κύκλο, τον οικογενειακό και στο σωματείο, στους συναδέλφους της κας Κούνεβα έχουν γίνει ανακρίσεις. Καμία ανάκριση δεν έχει γίνει σ΄ αυτούς που εν πάση περιπτώσει- δεν θέλω να στοχοποιήσω- αλλά υπάρχουν υποψίες. Και υπάρχουν κινητά τηλέφωνα, τα οποία θα μπορούσαν να βρεθούν από πού ήρθαν τα απειλητικά μηνύματα. Δεν έχει επέμβει εισαγγελέας για να το κάνει αυτό … Είναι αδιανόητο…

-    ….  Το είπαμε και χθες , το λέμε και σήμερα.. πρέπει να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.. κι όχι επειδή είναι μια φτωχή γυναίκα που το μόνο έγκλημά της ήταν ότι μίλαγε για τα δικαιώματα των συναδέλφων της….

.. Αφ΄ενός να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, γιατί κινδυνεύει η ζωή της γυναίκας ακόμα. Έχει χάσει το ένα της μάτι. Είναι τραγική ιστορία.. Αφ΄ ετέρου να δούμε και το καθεστώς της μαύρης εργασίας σ΄ αυτές τις εταιρείες τις εργολαβικές εταιρείες στο χώρο της καθαριότητας και της νύχτας και δεν ξέρω σε τι άλλο μπορεί να εμπλέκονται, διότι νομίζω ότι βρίσκουν και τα κάνουν. Αν δεν υπήρχε αυτό το καθεστώς, η δυνατότητα δηλαδή να λαμβάνουν εργολαβικά αυτές τις δουλειές και να μην υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος….

.. Και αναρωτιέται κανείς πού είναι η Επιθεώρηση Εργασίας. Αναρωτιέται κανείς τι άλλο πρέπει να γίνει ώστε  η ΓΣΕΕ να πάρει τα πράγματα στα χέρια της. Διότι, εν πάση περιπτώσει, υπάρχουν και κάποιοι εργαζόμενοι που δεν βρίσκονται ενταγμένοι μέσα στα σωματεία. Κάποιος να ασχοληθεί ..

-    Έχει ασχοληθεί η ΓΣΕΕ, απ΄ ότι ξέρω…

.. Εκ των υστέρων, βεβαίως έχει ασχοληθεί. Εγώ μιλάω για τις συνθήκες. Οι μόνοι οι οποίοι που ασχολούνται είναι οι συνδικαλιστές. Εμείς πήγαμε τη δεύτερη μέρα από την επίθεση στο νοσοκομείο. Γίνονται εκδηλώσεις συμπαράστασης. Το ζήτημα είναι να ασχοληθούμε με τις συνθήκες της μαύρης εργασίας σ΄ αυτό το χώρο.

Για πολιτικές εξελίξεις

-    Να σας ρωτήσω κατ΄ αρχήν είσαστε διχασμένοι στο ΣΥΡΙΖΑ;…

Στο ΣΥΡΙΖΑ είμαστε πάντα διχασμένοι και μας αρέσει πολύ αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα σχήμα πολυσυλλεκτικό, ένα σχήμα συνεργασίας. Ως εκ τούτου, σας λέω -και δεν το λέω έτσι υποκριτικά- αυτή είναι και η πυρηνική μας δύναμη. Ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις. Εκκινούμε από διαφορετικές αφετηρίες. Κι όμως βρισκόμαστε σε μια κοινή συνισταμένη και παλεύουμε για να αλλάξουμε τα πράγματα..

-    Άλλο να έχετε διαφορετικές απόψεις και άλλο να σας κατηγορούν ορισμένα στελέχη σας ότι δεν καταδικάσατε, π..χ, με απόλυτη σαφήνεια τους ταραξίες, που λέγεται αυτές τις μέρες. Εσείς από τη μεριά σας βλέπετε ότι όλο αυτό είναι ένα σχέδιο υπονόμευσης του κόμματος….

Αυτό που τώρα τελευταία είπατε, είναι μια κοινή διαπίστωση όλων. Και στον ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ.

-    Έχω την εντύπωση ότι, ανεξάρτητα αν συμφωνείτε όλοι μαζί, ότι δέχεστε μια επίθεση ανίερου τύπου και υπονομευτική και συκοφαντική κ.λπ.,, έχω την εντύπωση… -δεν ξέρω αν το δέχεστε- ότι σ΄ένα κομμάτι της κοινής γνώμης έχει περάσει… ότι είστε με  ή κοντά στους κουκουλοφόρους ή δίπλα ή κάτι τέτοιο…

Απολύτως. Αλλά κάποια στιγμή πρέπει να δούμε αυτή την κουκούλα της υποκρισίας που φοράμε σχεδόν όλοι. Δεν θέλω να πω συγκεκριμένα. Δημοσιογράφοι, πολιτικοί, κόμματα, φορείς… Βεβαίως και έχει περάσει. Αν από το πρωί μέχρι το βράδυ όλα τα ΜΜΕ αναπαράγουν δηλώσεις που έχουν να κάνουν με τον συσχετισμό μιας πολιτικής δύναμης με τη βία ή και την τρομοκρατία.. Αυτό είναι το τελευταίο που μας εξόργισε… Γιατί το άλλο το ζούσαμε χρόνια τώρα. Από την περίοδο του κ. Πολύδωρα. Δεν είναι καινούργιο.

Αυτό όμως που εγώ θέλω να σας πω είναι ότι πρέπει να βρούμε τις αιτίες. Για ποιο λόγο γίνεται αυτή η επίθεση. Αυτή η επίθεση γίνεται και είναι στοχευμένη, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και ένα οκτάμηνο, δεκάμηνο έχει ανατρέψει τα πάντα στην πολιτική ζωή του τόπου. Εάν το σύστημα βρίσκεται σήμερα σε ανισορροπία, εάν το πρώτο κόμμα χάνει., αλλά δεν κερδίζει το δεύτερο, αν δεν υπάρχει δηλαδή η βεβαιότητα της εναλλαγής, να λειτουργήσει το δικομματικό πολιτικό σκηνικό. Δηλαδή ο δικομματισμός έχει έναν μηχανισμό, ότι, όταν χάνει το πρώτο κόμμα, κερδίζει το δεύτερο. Τώρα δεν υπάρχει αυτό., Και δεν υπάρχει με βεβαιότητα η αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές., Αυτό οφείλεται στην έκρηξη, τη δημοσκοπική, αλλά και την αύξηση της κοινωνικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ.

-    Αυτάρεσκο ακούγεται…

Ας μιλήσω και μια φορά αυτάρεσκα.. Δεν πειράζει.. Αλλά μιλάω με αριθμούς. Δεν υπάρχει καμία δημοσκόπηση η οποία να μην επιβεβαιώνει το σενάριο του να μην μπορούμε να πάμε σε αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά τις εκλογές.

Ποιος φταίει γι αυτό;…

-    Οι δημοσκοπήσεις τώρα σας ρίχνουν.. Τότε που ήταν ψηλά… τώρα που πέφτετε χαμηλά…

.. Πάντοτε.. Αντικειμενικά και θετικά αναφέρθηκα. Και τώρα… Και λέω λοιπόν ότι κάποτε τριπλασίαζαν τη δύναμή μας, σήμερα τη διπλασιάζουν…

Παρόλα αυτά….

-    Οι δυο-τρεις μονάδες που σας δείχνουν παραπάνω οι δημοσκοπήσεις δεν είναι αυτές που κρίνουν .. και υπάρχει δρόμος ακόμη μέχρι τις εκλογές…

Βεβαίως και υπάρχει δρόμος. Όμως λέω ότι δεχόμαστε μια επίθεση συντεταγμένη, συντονισμένη και πρωτοφανή για ό,τι γίνεται σ΄αυτή τη χώρα, από σεισμούς και καταποντισμούς, μέχρι το ότι κάηκε η μισή Ελλάδα ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, για το ότι δεν γίνεται γήπεδο στον Παναθηναϊκό ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, για το ότι εν πάση περιπτώσει βγαίνουν οι μαθητές στο δρόμο ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, για το ότι υπάρχουν κουκουλοφόροι ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ. .. Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι αυτά έχουν δόση υπερβολής, ότι είναι μια στοχευμένη επίθεση και καταλαβαίνει κυρίως ότι πίσω απ΄ αυτή την επίθεση υπάρχει μια ανίερη συμμαχία…

-    Πώς το καταλαβαίνει….

Προφανώς κάποιοι θα πειστούν.. Αλλά υπάρχει πολύς κόσμος ο οποίος σκέφτεται και λέει, τι δουλειά έχει η κυρία Παπαρήγα με τον κ. Καραμανλή και τον κ. Καρατζαφέρη νάναι χέρι-χέρι. Τι δουλειά έχουν αυτοί μεταξύ τους; Από πού κι ως πού, για να στοχοποιήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ; Από πού κι ως πού είναι όλοι αυτοί μαζί;

Και βλέπουμε λοιπόν, φτάσαμε για πρώτη φορά να επιβεβαιωθεί μετά από πολλά χρόνια αυτό που έλεγε για χρόνια το ΚΚΕ, πέντε κόμματα, δύο πολιτικές. Μόνο που αναγκάζουν εμάς να είμαστε η μία πλευρά και όλοι οι άλλοι απέναντι. Εδώ βρισκόμαστε σήμερα.

Αλλά σας λέω ότι όλα αυτά ήταν γλαφυρά μέχρι το τρομοκρατικό χτύπημα. Γλαφυρά, αστεία, επικίνδυνα μεν, αλλά στα όρια της γλαφυρότητας. Διότι, όταν βγαίνουν άνθρωποι που εν πάση περιπτώσει από τις εκπομπές τους, όπως ο κ. Βελόπουλος έλεγε ότι εμείς οι Έλληνες καταγόμαστε από το Σείριο ας πούμε, οι άλλοι που πουλούσαν βιβλία του Πλεύρη, οι άλλοι που .. φανέλες με τσεκούρια και σπάγανε καταλήψεις.. εντάξει… εννοώ τα πρωτοπαλίκαρα του κ. Καρατζαφέρη, όλοι αυτοί τώρα είναι λογικό να μας στοχοποιούν και δεν μας πειράζει. ΄Η η κυρία Κανέλλη, που παρεξηγήθηκε για το ημερολόγιο, αλλά δεν έχει άποψη ούτε για το συνέβαινε τόσο καιρό στην ιστορία του Βατοπεδίου, ούτε για το τι συνέβαινε στην ιστορία της Siemens.. Τώρα ξαφνικά βγαίνει προς τα κανάλια από το πρωί ως το βράδυ και ασχολείται με το ημερολόγιο τοίχου της ΑΥΓΗΣ. Και το διήγημα του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, αυτό το όνειδος, όπου δικαιώνει, δικαιολογεί τον αστυνομικό που πυροβόλησε τον 15χρονο μαθητή, δεν έχει τίποτα να μας πει.

Όλα αυτά ήταν μέσα στο πλαίσιο της γλαφυρότητας. Όταν όμως υπάρχει κι ένα τρομοκρατικό χτύπημα και αφήνονται υπόνοιες, υπονοούμενα και από μερίδα δημοσιογράφων, που δεν είναι γλαφυροί ή γραφικοί…. υπονοούμενα ή ευθείες επιθέσεις περί χρήσιμων ηλιθίων, περί ανθρώπων οι οποίοι δημιουργούν ένα κλίμα.. όχι ανθρώπων, κόμματος που δημιουργεί ένα κλίμα που οπλίζει το χέρι των τρομοκρατών… τότε μια βαριά σκιά πέφτει στην πολιτική μας ζωή. Είδαμε όταν καλλιεργήθηκε αυτό το κλίμα την προηγούμενη εικοσαετία πού οδήγησε. Στο να στοχοποιηθούν άνθρωποι που δεν είχαν καμία σχέση με τη 17Ν, μερίδα του ΠΑΣΟΚ, του ΠΑΚ, αγωνιστών της Αριστεράς και είδαμε πώς αποπροσανατόλισε και τις έρευνες σε τελική ανάλυση.

Άρα λοιπόν είπαμε.. μπάστα, που λένε, ως εδώ. Ως εδώ και μη παρέκει. Φτάνει αυτή η στοχοποίηση και η επίθεση η ανήθικη , η επίθεση λάσπης απέναντι σ΄έναν πολιτικό χώρο που έχει ως πρωταρχική αξία τη δημοκρατία …

-    Εδώ πάντως πρέπει να πούμε ότι δεν ήταν μόνον αυτοί στους οποίους αναφέρεστε.. Ήταν και μέλη του κόμματός σας που το έκαναν αυτό.. Ο Κ. Κουβέλης π.χ….

Μην τον αδικείτε, διότι ….

-    Ο κ. Κουβέλης είπε, απ΄ όσο ξέρω, ότι δεν καταδικάσατε με απόλυτη σαφήνεια τους ταραξίες.. Εκεί αναφέρομαι… Δεν είπα για την τρομοκρατία..

Έχω ακούσει πολλές φορές τον κ. Κουβέλη. Σήμερα συνομίλησα και μαζί του. Στα περισσότερο απ΄ότι έχει πει και έχω πει συμφωνούμε απόλυτα. Απομονώθηκε μια φράση από μια συνέντευξή του πολύ ενδιαφέρουσα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ… Χθες έδωσε μια συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, που δεν αναπαράχθηκε από κανέναν, όπου  με σαφήνεια ο άνθρωπος είπε ότι δεχόμαστε μια στοχευμένη και άδικη επίθεση.

Βεβαίως σε μια πολυσυλλεκτική παράταξη όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν και φωνές και απόψεις και υπερβολές πολλές φορές. Σε όλα τα κόμματα υπάρχουν. Να σας πω υπερβολές που έχουν ακουστεί  για διάφορα θέματα από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ.; Η επίσημη εκφορά και εκπόνηση της άποψης του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΝ, δηλαδή όλα όσα έχω πει εγώ, όλα όσα έχει ο Αλ. Αλαβάνος, όλα όσα έχει πει το Γρ. Τύπου του ΣΥΝ, ουδόλως είχαν ποτέ υπερβολές και δεν νομίζω ότι  έχουν ενοχλήσει κανέναν στο εσωτερικό του ΣΥΝ. Κι αυτό σας το εγγυώμαι εγώ.

-    Εντάξει.. Δεν καταλαβαίνω το εξής.. Σ΄ αυτό τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει να κάθονται κάθε μέρα στο ΚΚΕ να ξεσκονίζουν την ΑΥΓΗ μήπως υπάρχει της φύγει κάποιο σχολιάκι και στην Κουμουνδούρου να ξεσκονίζουν τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ μήπως του έχει ξεφύγει κανένα διηγηματάκι… Μου φαίνεται μίζερο για την Αριστερά…

Σ΄ αυτό έχετε δίκιο. Μόνο που το διηγηματάκι ενόχλησε πολύ κόσμο, όπως και η επίθεση που γίνεται συνεχώς από την πλευρά της ηγεσίας του ΚΚΕ ενοχλεί πολύ κόσμο. Εμάς τουλάχιστον γιατί μας ενοχλεί. Γιατί εμείς είχαμε και έχουμε την άποψη ότι για να μπορέσουν να αλλάξουν τα πράγματα σ΄αυτή τη χώρα, οι δυνάμεις της Αριστεράς, παρά τις διαφορές τους, που είναι υπαρκτές και σημαντικές, πρέπει να βρουν μια κοινή γλώσσα, πρέπει να βρουν κοινό βηματισμό. Και όχι τώρα που έχουμε τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη να κάνουμε δυο διαφορετικές πορείες για το Παλαιστινιακό. Όχι να ανακοινώνω στις 5 η ώρα ότι θα πάω την Πέμπτη στον Αστακό στη διαδήλωση των φορέων και να βγαίνει το ΚΚΕ στις 10 το βράδυ και να λέει ότι η Παπαρήγα θα πάει την προηγούμενη για να μην συναντηθούμε.

Αυτά είναι παράλογα πράγματα. Αυτή είναι η τύφλωση και η ψύχωση. Και κάποια στιγμή ο κόσμος της Αριστεράς πρέπει να μας κρίνει όλους. Κι εγώ θεωρώ ότι κάποια στιγμή πρέπει να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανάμεσα στα δύο κόμματα.. Δεν είναι με δική μας ευθύνη. Όμως η πολιτική υπομονή έχει και τα όριά της. Τα εξαντλήσαμε εμείς αυτά τα όρια..

-    .. Έπρεπε να έχετε κάνει κι εσείς σοβαρά βήματα για να προσεγγίσει το ένα κόμμα το άλλο…

Πείτε μου ένα παράδειγμα….

-    Δεν έχω παράδειγμα.. αυτό λέω..  Ο κόσμος σας θεωρεί κόμματα της Αριστεράς, παρότι το ΚΚΕ εσάς δεν σας θεωρεί.. ο απλός κόσμος περιμένει από σας να τα βρείτε…. Όχι να τρώγεστε σαν τα κοκόρια…

Λογικό είναι αυτό. Ξέρετε κάτι;.. Μέχρι τώρα μας κατηγορούσαν ότι λειτουργούμε σαν τους χριστιανούς. Μας δίνουν ένα σκαμπίλι από το ένα μάγουλο και γυρνάμε το άλλο. Αυτό κάναμε. Μας επιτίθενται διαρκώς και με τρόπο που είναι έξω και πέρα από τα όρια του πολιτικού ευπρεπισμού, ας το πω έτσι, και διαρκώς εμείς λέμε, δεν μας πειράζει, θέλουμε την κοινή δράση. Και η απάντηση διαρκώς είναι ότι είμαστε ρεφορμιστές, οπορτουνιστές… Ας μας τα λένε αυτό.. Να μας πουν όμως ότι καλύπτουμε και εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου ή πρεζέμπορους, όπως μας είπαν το τελευταίο διάστημα…

-    Ποιος το είπε αυτό;…

.. Ο κ. Γκιόκας, βουλευτής του ΚΚΕ.. και προχθές σε σελίδα του περιοδικού της Νεολαίας του ΚΚΕ υπάρχει φωτογραφία -μοντάζ προφανώς- δική μου αγκαλιά με έναν κουκουλοφόρο, να του λέω, προχώρα παιδί μου… Είναι σοβαρά πράγματα αυτά…

-    Ούτε η ΑΥΓΗ όταν λέει ώ έλατο ώ έλατο.. τι ωραία που αρπάζεις….

Ένα ωραίο θέμα για να δούμε την υποκρισία και την κουκούλα της υποκρισίας που έλεγα πιο πριν. Αυτά τα αντι-κάλαντα, τα οποία εκφωνήθηκαν δημόσια από μαθητές στο Σύνταγμα ήταν ένα γεγονός όταν έγινε. Και τα οποία τα κατέγραψαν όλες, αν όχι όλες, πολλές εφημερίδες. Εγώ δεν τα διάβασα από την ΑΥΓΗ. Δεν έτυχε.. Τα διάβασα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, που πουλάει 200 χιλ. φύλλα και όχι 6 χιλ. που πουλάει η ΑΥΓΗ. Δεν είδα κανέναν να καταγγείλει την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γι αυτό,  Όπως και για το Ημερολόγιο της ΑΥΓΗΣ που έγινε χαμός, δεν είδα κανέναν να καταγγείλει  τον κ. Βλαστάρη ή τον κ. Τεγόπουλο -εκεί δεν τους παίρνει- που έβγαλε το ΕΨΙΛΟΝ σε δύο εκδόσεις, πρωτοσέλιδο, σύνθημα «Ρημάξατε τη ζωή μας, θα σας ρημάξουμε εμείς τώρα»..  Δημοσιογραφική δουλειά κάνουν οι άνθρωποι.. Και μέσα όλες οι σελίδες αφιερωμένες στα γεγονότα.. και είχαν και αγριότητες αυτά τα γεγονότα…

-    Ναι, αλλά η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ δεν είναι κόμμα…

Μια εφημερίδα δεν είναι κόμμα. Και εμείς τουλάχιστον έχουμε μια άλλη αντίληψη για τις εφημερίδες και για τη δημοσιογραφία. Δεν είναι κεντρικό όργανο του Συνασπισμού.

-… Σας κατηγορούν ότι ασκείτε μια ανεύθυνη πολιτική, ξεσηκώνετε τον κόσμο για να μαζέψετε ψήφους, θεωρείτε ότι είναι ιδιοκτησία το κίνημα αμφισβήτησης -το οποίο είναι υπαρκτό- Συμπεριφέρεστε σαν ιδιοκτήτες και ξεσηκώνετε τον κόσμο, μεταφέρετε συγκρούσεις στα σχολεία, ενώ τα σχολεία θα έπρεπε να είναι για να κάνουν μαθήματα τα παιδιά…

Να σας πω ένα-ένα. Κατ΄ αρχάς το ότι ξεσηκώνουμε εμείς τους μαθητές, τους φοιτητές και όλους αυτούς …  Σ΄ όλη την Ελλάδα βγήκαν χιλιάδες άνθρωποι στο δρόμο με οργή, με εύλογη οργή. Δεν σκοτώσαμε εμείς τον 15χρονο… Διάβαζα προχτές το γράμμα ενός 15χρονου μαθητή που έλεγε, θα περιμένω εγώ από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κάθε ΣΥΡΙΖΑ και το κάθε κόμμα να μου πει τι θα κάνω;… Και είναι άδικο γι αυτά τα παιδιά.. Εμείς είμαστε οι πρώτοι που προσπαθήσαμε να τους ακούσουμε και τους φέραμε στη Βουλή και ήταν μια από τις σημαντικότερες εμπειρίες.. Κάτσαμε 5 ώρες και ο Αλ. Αλαβάνος και όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδας  και ακούσαμε αυτά τα παιδιά, τα 15μελή συμβούλια τι έχουν να μας πουν. Και αυτά τα παιδιά βρίσκονται σε μια κατάσταση ασφυξίας και ψάχνουν να βρουν ένα καλύτερο αύριο, ψάχνουν να βρουν ανάσα να αναπνεύσουν και δεν βρίσκουν σ΄ένα σύστημα που τους εξουθενώνει.

Το δεύτερο. Είμαστε, λέει, ανεύθυνοι. Γιατί είμαστε ανεύθυνοι; Ξέρετε γιατί μας κατηγορούν; Για το μόνο που μας κατηγορούν σε τελική ανάλυση είναι ότι δεν βγήκαμε από την πρώτη στιγμή και να ξορκίσουμε όλα αυτά τα φαινόμενα που βλέπαμε. Τα κοινωνικά φαινόμενα δεν είναι για να τα ξορκίζεις. Καταδικάστε, ξορκίστε, τελειώσατε. Όχι. Είναι να τα ερμηνεύεις, να τα κατανοείς και να δεις τις αιτίες που τα προκαλούν.

-    Η δήλωση του Γρ. Ψαριανού δεν ήταν ανεύθυνη;…

Όχι, δεν ήταν. Είναι η άποψή του. Εγώ διαφωνώ με την άποψή του ως προς το τι; Ως προς το ότι δεν πιστεύω ότι τα πάντα είναι να τα δαιμονοποιούμε κι αυτή η προβοκατορολογία ότι όλοι είναι προβοκάτορες και όλοι είναι…  Όσον αφορά το σκέλος που λέει ότι είχε αποδοχή στην αρχή η 17 Ν., δυστυχώς είχε αποδοχή. Τι να κάνουμε,. Λέγανε… βρε 17Ν που σας χρειάζεται.. Και εγώ άκουγα αυτά τότε και τρόμαζα και έλεγα, είναι ντροπή για τη δημοκρατία να υπάρχουν τέτοιες απόψεις. Και να σας πω και κάτι άλλο, Αν αυτές οι τρομοκρατικές οργανώσεις και αυτές οι δράσεις κάνουν μια φορά ζημιά στο πολιτικό σύστημα, στην Αριστερά κάνουν δυο φορές ζημιά. Ξέρετε ποια ήταν η μόνη πολιτική δύναμη που μετά από όσα συνέβησαν τον Δεκέμβρη δεν ήθελε ούτε τρίχα αστυνομικού να πειραχτεί; Εμείς. Διότι ξέραμε και ξέρουμε ότι αυτό που συνέβη, ανεξαρτήτως ποιοι το έκαναν και πώς .. Δεν ξέρω ποιοι μπορεί να ήταν. Το μόνο που ξέρω όμως είναι ότι ήταν ευθεία επίθεση στο κίνημα των μαθητών, στο κίνημα της νεολαίας και στη δυνατότητα της Αριστεράς και της κοινωνίας να αρθρώσει ένα λόγο ενάντια στην καταστολή και τον αυταρχισμό.

-    …… Επειδή υπάρχει και κόσμος που σας ακούει, πολύς κόσμος και νέος κόσμος… αν λέγατε πιο έγκαιρα αυτά που είπατε προχτές ότι το «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι.» είναι σύνθημα μίσους…. Ή αν λέγατε πιο έγκαιρα και με μεγαλύτερη σαφήνεια ότι δεν είναι τρόπος αυτός…..

..Το σύνθημα αυτό είναι σύνθημα μίσους. Βεβαίως. Ποτέ δεν ακούστηκε από κομματικά μπλοκ της Αριστεράς, διότι είναι ένα απολίτικο σύνθημα, πέρα απ΄ όλα τα άλλα. Όμως, όταν έχεις μια εύλογη οργή να ξεχειλίζει, το κύριο που θα πεις δεν είναι αυτό. Το κύριο που θα πεις είναι ότι έχουμε μια δολοφονία από έναν κρατικό λειτουργό και πρέπει να πάρεις μέτρα…

-    Ναι, αλλά μπορείς να πεις ότι η απάντηση δεν είναι.. μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι…

.. Αυτό είναι αυτονόητο για μας. Αλλά νομίζω ότι πρέπει να καταλήξουμε σ΄ένα συμπέρασμα. Ότι δεν δεχθήκαμε όλη αυτή την επίθεση επειδή, μόλις σκοτώθηκε ο μαθητής, δεν βγήκαμε να πούμε, μην φωνάζετε μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι….

-    Είχε αρχίσει από παλιά η επίθεση….

.. Και σας θυμίζω ότι όταν συνελήφθησαν 50 φοιτητές στην υπόθεση του άρθρου 16 πήγε ο Αλ. Αλαβάνος στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση και γι αυτό στοχοποιήθηκε τότε από τον κ. Πολύδωρα, γιατί ήταν φοιτητές οι άνθρωποι οι οποίοι το μόνο κακό που είχαν κάνει είναι ότι έβγαιναν στο δρόμο για τα αιτήματά τους.

Αλλά προσέξτε κάτι, γιατί είναι πολύ σημαντικό. Αυτό για το οποίο μας κατηγορούν στην πραγματικότητα είναι, όχι γιατί δεν καταδικάσαμε τη βία, όπως λένε. Ξέρουν ότι έχουμε πάρει διαζύγιο από τη βία εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Μας επιτέθηκαν γιατί δεν καταδικάσαμε σε ανυποληψία ολόκληρο αυτό το κίνημα, αυτή την εξέγερση την χαρακτηρίσαμε εμείς, που είχε και πτυχές άγριες στο εσωτερικό της, δεν το κρύβουμε, έτσι είναι η πραγματικότητα, γιατί ήθελαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να βρεθούν απέναντι στον μαθητή τον 15χρονο ο οποίος στην οργή του έκανε και πράξεις οι οποίες είναι πολιτικά κατακριτέες. Δεν το ενστερνίζομαι. Αλλά το έκανε όμως.

Το κύριο εκείνη τη στιγμή δεν ήταν να βρεθούμε απέναντι στον 15χρονο που πήγε στο αστυνομικό τμήμα. Ήταν να βγούμε και να πούμε -και το είπαμε. Θετικά μέτρα, δηλαδή πρώτον, είπαμε, να ασχοληθεί επιτέλους η πολιτεία με τα νέα παιδιά, να αλλάξει το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αυτό το σύστημα που συνθλίβει τα όνειρα των νέων ανθρώπων, να σταματήσει η εκμετάλλευση της γενιάς των 700 ? και να υπάρξει επιτέλους μια δημοκρατική τομή στην ελληνική αστυνομία για να μην βλέπουμε τέτοια γεγονότα αυταρχισμού μέχρι να φτάνουμε και σε δολοφονίες.

-    Η κυβέρνηση αυτή είναι κακή;…

Επικίνδυνη και ακατάλληλη…

-    Πότε θα γίνουν εκλογές κατά τη γνώμη σας;…..

Οι εκλογές είναι στην ευχέρεια του Πρωθυπουργού. Άρα λοιπόν, όταν βλέπει ότι δεν έχει καμιά πιθανότητα να τις κερδίσει, δεν θα τις κάνει. Θα κάνει μια προσπάθεια να δείξει ένα «φιλολαϊκό» προφίλ, να συσπειρώσει δυνάμεις. Παίρνει μια βαθιά ανάσα τώρα, διότι η πολιτική δύναμη που του ασκούσε ουσιαστικότατη αντιπολίτευση -οι δημοσκοπήσεις το λένε, όχι εγώ- βρίσκεται στον τοίχο βαλλόμενη απ΄ όλους και απ΄ αυτούς που κάνουν αντιπολίτευση. Παίρνει τώρα η κυβέρνηση Καραμανλή μια βαθιά ανάσα μ΄ αυτή τη στοχοποίηση απ΄ όλους εναντίον μας. Κι αυτό  διότι αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ, η αξιωματική αντιπολίτευση, δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται και πάρα πολύ, παρά τα όσα λέει, να αλλάξει η κυβέρνηση.

-    .. Γιατί δεν κάθεστε να συζητήσετε με το ΠΑΣΟΚ να φύγει αυτή η κυβέρνηση…..

Εμείς λέμε ναι στο διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις -και με το ΠΑΣΟΚ- παρά τις διαφορές μας, πιστεύουμε ότι είναι όμοροι  χώροι …  Θέλουμε να έχουμε διάλογο και να ανοίξουμε μια συζήτηση για το πού πρέπει να πάει ο τόπος. Το πρόβλημα είναι ότι διαρκώς εμείς καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις, είτε με το πρόγραμμά μας, είτε με σημεία δράσης. Εμείς είμαστε αυτοί που καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις και τρώμε πόρτα. Από την άλλη πλευρά κατατίθενται γενικόλογες αναφορές περί της ανάγκης συνεργασίας που, κατά την άποψή μας, είναι εκ του πονηρού. Έχουν σαν στόχο αυτό που έκανε χρόνια το ΠΑΣΟΚ, να εκμαιεύσουν αριστερούς ψηφοφόρους.

Η τελευταία πρόταση που κατέθεσε ο Αλ. Αλαβάνος ήταν για τη διακομματική επιτροπή για τον εκδημοκρατισμό της αστυνομίας. Πιο μπροστά είχε καταθέσει μια σειρά από προτάσεις κοινής δράσης και με το ΠΑΣΟΚ, όσον αφορά το λιμάνι της Σούδας, που χρησιμοποιούν οι αμερικανοί για να στέλνουν όπλα στους Ισραηλινούς, όπως το λιμάνι του Αστακού τώρα, να κλείσει το λιμάνι της Σούδας, κοινή δράση για ζητήματα που έχουν να κάνουν με το άρθρο 16 και την ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον χωρισμό κράτους-εκκλησίας….

-    .. Το κύριο θέμα είναι μετά τις εκλογές αν βγει το ΠΑΣΟΚ πρώτο αλλά δεν κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση εσείς… τι θα κάνετε;……

Πρέπει να καταλάβετε ότι η απάντηση είναι σύνθετη σ΄ αυτό το ερώτημα,  Δεν έχουμε κάποια δογματική αγκύλωση ή εμμονή στο να μην θέλουμε να συμβάλουμε σε μια διαφορετική πορεία του τόπου, αλλά αυτό που σας είπα τώρα αποτελεί προϋπόθεση να είναι διαφορετική η πορεία. Αν είναι να συμβάλουμε για να συνεχίσει το ΠΑΣΟΚ να κυβερνά όπως κυβερνούσε επί Σημίτη ή για να συνεχίσει να κάνει τα ίδια που κάνει τώρα η Ν.Δ., γιατί να το κάνουμε; Δεν έχουμε κανένα λόγο. Ίσα-ίσα που ο τόπος χρειάζεται μια ισχυρή αντιπολίτευση για να πάνε τα πράγματα σωστά…

-    Η αγωνία του κόσμου…. Που λέει να φύγουν αυτοί να έρθει μια άλλη κυβέρνηση.. αν τους απαντήσεις, ναι, αλλά να κλείσει η Σούδα, είναι σαν να του λες, δεν το θέλω αδερφέ…. Αυτό είναι το βασικό;…

Όταν το ΠΑΣΟΚ εξελέγη το ΄81 τι απόψεις είχε για τις βάσεις, τους αμερικανούς, τον ιμπεριαλισμό.. τις απόψεις είχε; Διαφορετικές;.. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν γιατί θεωρείτε ότι οι απόψεις αυτές είναι ξεπερασμένες….

-    .. Αν θέλουν να συνεργαστούν δυο δυνάμεις… να βρουν αυτά που συμφωνούν, όχι αυτά που διαφωνούν….

Εμείς λέμε ότι αυτά τα οποία θεωρούμε σημαντικότατα δεν είναι μόνο αυτά που συμφωνούμε. Διότι αυτά που μας χωρίζουν, χωρίζουν και διχάζουν την ελληνική κοινωνία. Το τι θα γίνει με την εκπαίδευση, τι θα γίνει με τους τραπεζίτες που τους δίνουμε 28 δις και τα ρίχνουμε όλα εκεί, τι θα γίνει με την ανεργία, τι θα γίνει με την εξάρτηση της χώρας μας από μια φθίνουσα υπερδύναμη -και αλλάζουν τα πράγματα και πρέπει να το δούμε αυτό.. Είναι σημαντικά ζητήματα….

-    Ναι.. αλλά δεν θα βάλεις και όλους τους όρους… Θα ήσουν εσύ κυβέρνηση…

Ωραία.. Εμείς βάζουμε πέντε, δέκα όρους συγκεκριμένους. Ας μας απαντήσουν έναν προς έναν σ΄ αυτούς. Και μην πετάνε την μπάλα στην εξέδρα, διότι, δεν απαντάμε για τη Σούδα, δεν απαντάμε για τους τραπεζίτες, δεν απαντάμε για την ελεύθερη πρόσβαση, τζιζ η εκκλησία, μην ασχοληθούμε με τον χωρισμό κράτους-εκκλησίας, γιατί απαντάμε; Σε τι θα διαφέρει μια προοδευτική κυβέρνηση από την κυβέρνηση της Ν.Δ.;…

To Γραφείο Τύπου