Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
14/01/2009

Οι εφημερίες των γιατρών παραμένουν απλήρωτες

Ερώτηση Α.Φιλίνη προς τον Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Σε ερώτησή μας στις 8-10-2008 που αφορούσε τόσο την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών των γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, όσο και την ανάγκη στελέχωσής του ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής  Αλληλεγγύης, με την αρ. πρωτ. 139614/30-10-2008 απάντηση του, διαβεβαίωνε ότι “θα ακολουθήσει πρόσθετη χρηματοδότηση του Γ.Ν. Σύρου για την αντιμετώπιση του προβλήματος”.

Τρεις μήνες μετά, οι γιατροί του Νοσοκομείου Σύρου και οι γιατροί των Κέντρων Υγείας που ανήκουν σε αυτό, είναι απλήρωτοι για την υπερωριακή απασχόληση των μηνών Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2008.

Έχοντας κάνει, όπως δηλώνουν, χρόνια υπομονή, αναγκασμένοι -λόγω της υποστελέχωσης- να εργάζονται σε αντίξοες συνθήκες, πέρα από ωράρια, μακράν των 48 ωρών την εβδομάδα που ορίζει η ανάλογη Ευρωπαϊκή Οδηγία (2003/88/ΕΕ), αισθάνονται τον εμπαιγμό της πολιτείας, και προχωρούν σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας τα αυτονόητα.

Είναι πραγματικά πολύ δυσάρεστο, γιατροί που υπηρετούν σε άγονη περιοχή, και αμείβονται για την επιλογή τους αυτή με το τουλάχιστον υποτιμητικό επίδομα των 500 ευρώ το χρόνο, να αναγκάζονται να “ζητιανεύουν” για τα δεδουλευμένα τους.

Κατόπιν των παραπάνω:

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Πότε προτίθεται να καταβάλει τις νόμιμες δεδουλευμένες εφημερίες των γιατρών του Γ.Ν. Σύρου για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο;

2.    Με ποια συγκεκριμένα μέτρα σκοπεύει να εξασφαλίσει στο εξής την απρόσκοπτη πληρωμή των εφημεριών, ώστε να μην επαναληφθούν καθυστερήσεις ή απώλειες χρημάτων όπως έχει συμβεί στο παρελθόν;

Η ερωτώσα βουλευτής

Άννα Φιλίνη