Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/01/2009

Δήλωση Π. Λαφαζάνη, εκπροσώπου Κοινβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, για την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την S&P

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την S&P, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από τις άστοχες δηλώσεις ικανοποίησης του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γ. Παπαθανασίου, για την έκδοση εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου και ήρθε η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού Δημοσίου από την S&P για να προσγειώσει ανώμαλα την κυβέρνηση στη σκληρή οικονομική πραγματικότητα και τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής της.

Πέραν της προβληματικής αξιοπιστίας και των παιχνιδιών σκοπιμότητας που παίζουν οι διεθνείς εταιρείες βαθμολόγησης, η κίνηση της S&P θα επιδεινώσει την ήδη εξαιρετικά δεινή πιστοληπτική θέση του ελληνικού δημοσίου ενόψει των επικείμενων εκδόσεων ομολόγων, με αποτέλεσμα να πληρώσει πανάκριβα ο ελληνικός λαός, με ληστρικά επιτόκια, την εξυπηρέτηση του υπέρογκου δημόσιου χρέους.

Αυτήν την ώρα, γίνεται ακόμα πιο φανερή η παταγώδης αποτυχία της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης και του οικονομικού μοντέλου παράδοσης της χώρας στις αγορές, που εφαρμόζεται τουλάχιστον από τις αρχές της δεκαετίας του ʼ90. Όπως γίνεται ακόμα πιο έντονη η ληστρική φύση και η παταγώδης χρεοκοπία ενός αγοραίου ευρωπαϊκού και διεθνούς συστήματος, το οποίο, μέσα στην κρίση, επιτείνει τη λεηλασία των πιο αδύναμων χωρών, ενώ λειτουργεί σε όφελος των τραπεζών και των πιο ισχυρών καπιταλιστικών οικονομιών.

Θεωρούμε εντελώς αδιανόητο και χαρακτηριστικό δείγμα της απαράδεκτης νεοφιλελεύθερης αρχιτεκτονικής της Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δανείζει τις εμπορικές τράπεζες με επιτόκιο 2,5%, το οποίο μπορεί να μειωθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα, ενώ οι τράπεζες δανείζουν χώρες, όπως η Ελλάδα, με πολύ υψηλότερα, ληστρικού χαρακτήρα, επιτόκια που πληρώνουν πανάκριβα, μέσα στην κρίση,  οι εργαζόμενοι.

Ιδιαίτερα στις συνθήκες της σημερινής κρίσης, είναι ανάγκη να υπάρξει ειδική ρύθμιση που θα επιτρέπει στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών τη δανειοδότηση των κρατών, πρώτα απʼ όλα των πιο αδύναμων, με ειδικούς ευνοϊκούς όρους, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω επιδείνωση της θέσης τους και η λεηλασία τους από τους διεθνείς δανειστές, όπως συμβαίνει σήμερα με τη χώρα μας.

To Γραφείο Τύπου