Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
14/01/2009

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος συναντήθηκε σήμερα με Πρυτάνεις Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Προέδρους Ανώτατων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων της Αττικής για ανταλλαγή απόψεων και διάλογο.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρύτανης του ΕΜΠ, Κ. Μουντζούρης, και ο αντιπρύτανης Γ. Σπάθης, ο Πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Χρ. Κίττας, ο Πρύτανης της ΑΣΣΟΕ Γρ. Πραστάκος, ο Πρύτανης του Παντείου Π. Τσίρης, ο Πρύτανης της Σχολής Καλών Τεχνών Τρ. Πατρασκίδης, η αντιπρύτανης  του Χαροκοπείου Σμ. Αντωνοπούλου, ο Αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Αθηνών Ι. Χάλαρης και ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά Λ. Βρυζίδης.

Από την πλευρά του κόμματος, συμμετείχαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ  Γ.Δραγασάκης,  οι βουλευτές Π.Κοροβέσης, μέλος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της βουλής, και Α.Φιλίνη καθώς και οι Χρ.Λάσκος, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Παιδείας του ΣΥΝ, Ν.Θεοτοκάς από την Πολιτική Κίνηση Πανεπιστημιακών του ΣΥΝ και ο Δ.Τσακνιάς από τη Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά τη συνάντηση ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε:

Να πω αρχικά ότι, ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική συζήτηση για μας. Ήταν μεγάλη μας τιμή που είχαμε τους Πρυτάνεις εδώ, στην αίθουσα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Θεωρούμε αναγκαίο στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση με θέμα την Παιδεία, που θα γίνει στη Βουλή την ερχόμενη βδομάδα, να έχουμε υπόψη μας τις απόψεις των πρυτανικών αρχών, αλλά και των άλλων φορέων, σʼ όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Συζητήσαμε μια σειρά θέματα. Και το θέμα του ασύλου και το θέμα της χρηματοδότησης της εκπαίδευσης και το θέμα των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών και το θέμα της λειτουργίας του Πανεπιστήμιου, σε σχέση με το νόμο πλαίσιο, και το θέμα της αλλαγής στο σύστημα της εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, ειδικά στο σύστημα της ελεύθερης πρόσβασης, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, και τη σημασία της δημοκρατικής συγκρότησης του φοιτητικού κινήματος και της ανάδειξης μιας Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδας.

Πιστεύω ότι σε πάρα πολλά ζητήματα είχαμε τη δυνατότητα να βρούμε κοινούς στόχους, κοινούς προβληματισμούς, στα περισσότερα θέματα – θα έλεγα – έχουμε κοινούς στόχους. Ήταν φυσικά μια συζήτηση ζωντανή, με την έκφραση των απόψεων σε όλα τα θέματα αυτά, που είχε κάθε πρύτανης, αλλά και εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, εσείς διατυπώσατε κάποια συγκεκριμένη πρόταση για το άσυλο;

ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Διατυπώσαμε και την άποψή μας για το άσυλο και είπαμε ότι αυτή τη στιγμή πρέπει και το άσυλο να προστατεύσουμε, αλλά να αντιμετωπίσουμε και τον κίνδυνο απαξίωσης του ασύλου στην κοινωνία. Μʼ αυτήν την έννοια, θα έλεγα ότι το πρώτο πράγμα, το οποίο οφείλει να κάνει κάποιος, είναι να βρει τις κατάλληλες μεθόδους και να στηρίξει την πανεπιστημιακή κοινότητα στην προσπάθειά της να έχει η ίδια τη δυνατότητα να αυτοπροστατεύσει το άσυλο.

Ανάμεσα, επομένως, στις προϋποθέσεις που θεωρούμε εμείς αναγκαίες και σημαντικές είναι και η δημοκρατική συγκρότηση του φοιτητικού κινήματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χθες ο νέος Υπουργός Παιδείας μίλησε για διάλογο εκ του μηδενός, στον οποίο διάλογο βάζει και το άσυλο. Εσείς θα προσέλθετε σʼ έναν τέτοιο διάλογο για να καταθέσετε τις απόψεις σας.

ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Ο διάλογος θα γίνει την επόμενη βδομάδα. Η πρώτη, αν θέλετε, φάση του διάλογου ανάμεσα στα κόμματα θα γίνει την επόμενη βδομάδα κι εμείς φυσικά θα καταθέσουμε και θα υπερασπίσουμε τις απόψεις που έχουμε και θα ακούσουμε, φυσικά, την κάθε σκέψη και την κάθε πρόταση. Όμως δεν έχουμε μια tabula rasa, δεν έχουμε ένα λευκό χαρτί, διότι, δυστυχώς, το χαρτί είναι γεμάτο από ορνιθοσκαλίσματα και ανορθογραφίες σε σχέση με τον τρόπο που αντιμετωπίζει η πολιτεία την παιδεία.

Να επισημάνω εδώ ότι έχουμε το μικρότερο ποσοστό χρηματοδότησης μέσα στην Ευρωζώνη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρύτανη, ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από τη συζήτηση που είχατε – διήρκεσε αρκετή ώρα – με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ;

ΜΟΥΝΤΖΟΥΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (Πρύτανης ΕΜΠ): Θα έλεγα ότι είχαμε μία tabula viva, μία tabula vera, σήμερα, με πολλές ιδέες που κυκλοφόρησαν, οι οποίες ελπίζουμε να βοηθήσουν τον πολιτικό κόσμο της χώρας μας στη συζήτηση της επόμενης εβδομάδος, γιατί έχουμε θέματα αρκετά προς επίλυση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το άσυλο, κύριε Πρύτανη, γνωρίζουμε ότι συναντηθήκατε και με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον κ. Σανιδά. Τι ζητάτε; Μήπως ενόψει του αυριανού συλλαλητηρίου φοβόσαστε κάτι;   

ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΕΜΠ: Δεν φοβόμαστε. Έχουμε βρει τον τρόπο να το αντιμετωπίσουμε και αύριο. Αντίθετα, θέσαμε, ειδικά σήμερα, τον προβληματισμό μας, με τις εμπειρίες που αποκτήσαμε το Δεκέμβριο, κι είδαμε όψεις του ασύλου, που δεν τις είχαμε συναντήσει μέχρι τώρα, οι οποίες μας έκαναν να βάλουμε τις σκέψεις μας σε μία τάξη και να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που λέτε σημαίνει ότι και αυτή τη φορά θα περιφρουρήσετε τα Ιδρύματα, όπως και την προηγούμενη; Ο Εισαγγελέας τι σας είπε κύριε Πρύτανη;

ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΕΜΠ: Θα παρακαλούσα να ρωτήσετε τον κ. Εισαγγελέα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δική σας πρωτοβουλία ή του Εισαγγελέα;

ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΕΜΠ: Του κ. Εισαγγελέως

ΚΙΤΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (Πρύτανης Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών): Πρώτα απʼ όλα να ευχαριστήσουμε, όλοι οι πρυτάνεις και οι Πρόεδροι των ΤΕΙ της ευρύτερης περιοχής της Αττικής, για την πρόσκληση την οποία μας έκανε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει της συζήτησης, που όπως είπε θα γίνει στη Βουλή την ερχόμενη Παρασκευή μετά από την πρόσκληση του Πρωθυπουργού για τα θέματα της Παιδείας.

Να πούμε ότι σʼ αυτήν την πολύωρη συζήτηση που είχαμε, εκφράσαμε τις απόψεις μας για όλα τα θέματα, που ο ίδιος ανέφερε πριν από λίγο, βρήκαμε κοινούς τόπους. Παράκληση όλων μας είναι κατά τη συζήτηση, η οποία θα γίνει στην αντιπροσωπεία, να επέλθει κοινό σημείο επαφής και εκεί.

Παρακαλούμε ο διάλογος αυτός να είναι πραγματικός διάλογος, γιατί έτσι δίνουμε κι ένα μάθημα στους μαθητές μας, στους φοιτητές μας, πώς πρέπει να γίνεται ένας διάλογος. Το περιμένουμε αυτό από το Κοινοβούλιο.

Ελπίζουμε ότι θα βρείτε και κοινά σημεία επαφής, όπως βρήκαμε και μαζί σήμερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρύτανη, επειδή είσθε και πολύπαθος πρύτανης την τελευταία φορά, παίρνετε ιδιαίτερα μέτρα για το αυριανό συλλαλητήριο και γενικότερα για τα ιδρύματα;

ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ: Γιατί δίνετε τόση σημασία στο αυριανό συλλαλητήριο; Είναι ένα συλλαλητήριο, το οποίο θα γίνει, όπως αυτό που έγινε την προηγούμενη Παρασκευή και δεν νομίζω ότι θα έχει τίποτα παραπάνω και θα διαφυλαχθεί και το άσυλο και η όλη διαδικασία του συλλαλητηρίου από την ίδια τη φοιτητική κοινότητα και από την Ακαδημαϊκή Κοινότητα, όπως έγινε την Παρασκευή. Θα έλεγα να μην δίνετε τόση σημασία, δεν πιστεύω ότι θα γίνει τίποτα, όπως δεν έγινε και την Παρασκευή, όπως δεν θα γίνεται και από ʽδω και μπρος. Από τη στιγμή που είμαστε αποφασισμένοι να περιφρουρήσουμε το άσυλο, όλη η Ακαδημαϊκή κοινότητα, δάσκαλοι και μαθητές, φοιτητές, δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας κίνδυνος παρείσφρησης διαφόρων στοιχείων, απομονώνονται από την ίδια την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Να μην γίνει καμία παρανόηση. Εμείς που κληθήκαμε από τον κ. Εισαγγελέα, έγινε μία ευρύτερη ανταλλαγή απόψεων, καμία σχέση με το αυριανό συλλαλητήριο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευρύτερη, για το άσυλο, πάντα.

ΠΡΥΤΑΝΗΣ: Όχι για το άσυλο. Επιμένετε για το άσυλο. Για τις εμπειρίες τις οποίες αντιμετωπίσαμε, τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε μέσα σʼ αυτήν την κινητοποίηση των δύο μηνών. Δεν έγινε καμία συζήτηση ειδικά για το αυριανό συλλαλητήριο. Είμαι κατηγορηματικός και είναι ανταλλαγή απόψεων, όπως κάναμε ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο σήμερα, έτσι μας κάλεσε κι Εισαγγελέας. Μέχρι εκεί. Δεν έγινε καμία συζήτηση για θέματα του αυριανού συλλαλητηρίου ή οτιδήποτε. Αυτό είναι δικό μας θέμα και πιστεύω ότι μπορούμε να προστατεύσουμε όπως το προστατεύσαμε και την προηγούμενη φορά. Εγώ που είχα και Σύγκλητο σήμερα στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, μπορώ να σας πω ότι είναι και κοινή πεποίθηση όλων των φοιτητικών παρατάξεων.

To Γραφείο Τύπου