Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
15/01/2009

Υπό κατάρρευση η διατηρητέα οικία του ποιητή Νίκου Καλαμάρη στη Σύρο

Ερώτηση Φ.Κουβέλη προς τον Υπουργό Πολιτισμού

Εγκαταλελειμμένη στο έλεος της φθοράς του χρόνου, παραμένει η οικία του υπερρεαλιστή ποιητή Νίκου Καλαμάρη, στα Χρούσα της νήσου Σύρου, παρά το γεγονός ότι το έτος 2001 παραχωρήθηκε στο Δημόσιο και το 2002 χαρακτηρίσθηκε ως διατηρητέα.

Ο ποιητής Νίκος Καλαμάρης (ψευδώνυμο Νικήτας Ράντος ή Νίκος Κάλλας) ο οποίος  γεννήθηκε το 1907 και απεβίωσε το  1988, χαρακτηρίζεται ως μοναδική περίπτωση Έλληνα διανοούμενου με διεθνή υπόσταση, ιδιαίτερα την περίοδο 1930-1940, αφού το έργο του θεωρείται ως το πολιτικό μανιφέστο του υπερρεαλιστικού κινήματος, ενώ αναγνωρίζεται η καθοριστική συμβολή του ίδιου στην εξέλιξη της σύγχρονης τέχνης στη χώρα μας και στη διεθνή προβολή της.

Η οικία του ποιητή στα Χρούσα της Σύρου  εντάσσεται  σε μια σειρά μνημειακών νεοκλασσικών αρχοντικών που δημιούργησαν στη νήσο διάσημοι Έλληνες και Ευρωπαίοι αρχιτέκτονες, τεχνίτες, τοιχογράφοι και ζωγράφοι.

Η προφανής εγκατάλειψη και σταδιακή κατάρρευση της ανωτέρω οικίας συνιστά προσβολή στην αρχιτεκτονική παράδοση του νησιού, αλλά και στη μνήμη  του πρωτοπόρου διανοούμενου και ποιητή.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

•    Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την οφειλόμενη διάσωση και αναπαλαίωση  της διατηρητέας οικίας του υπερρεαλιστή ποιητή Νίκου Καλαμάρη στη Σύρο;

Ο ερωτών βουλευτής

Φώτης Κουβέλης