Skip to main content.
14/01/2009

Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία-δήλωση

Η καθαριότητα των κοινοχρήστων χώρων, η αποκομιδή και η διαχείριση των απορριμμάτων, ανήκουν στον σκληρό πυρήνα των δράσεων των Ο.Τ.Α. και δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να εκχωρηθούν στον ιδιωτικό τομέα.

Με αφορμή υπαρκτά προβλήματα που παρουσιάζονται σε μικρούς δήμους, ιδιαίτερα εκείνους με έντονη τουριστική κίνηση, καταβάλλεται μια προσπάθεια αμφισβήτησης του δημόσιου χαρακτήρα της λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τομέα της συλλογής - διαχείρισης απορριμμάτων.

Συνοπτικά προτείνουμε:

1.    Η αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων ασκείται από τους Δήμους.

2.    Όλοι οι Ο.Τ.Α. οφείλουν να έχουν υπηρεσία καθαριότητας. Σε όσους δεν διαθέτουν αντίστοιχη υπηρεσία, να δοθεί ένα σύντομο χρονικό διάστημα να την συστήσουν.

3.    Στους μικρούς Ο.Τ.Α. να δημιουργηθούν διαδημοτικές υπηρεσίες καθαριότητας ή διαδημοτικοί σύνδεσμοι και στις περιπτώσεις εκείνες που έκτακτες περιστάσεις ή εποχιακές οικονομικές δραστηριότητες το επιβάλλουν, να προσλαμβάνεται προσωπικό πλήρους απασχόλησης για όσο διάστημα χρειάζεται κατά παρέκκλιση αντιστοίχων διατάξεων νόμων.

4.    Η περισυλλογή των ογκωδών αντικειμένων, η ανακύκλωση πρέπει να γίνεται από τους Ο.Τ.Α. και τους συνδέσμους τους και όχι να γίνεται αντικείμενο κερδοσκοπίας από τους ιδιώτες.

Σε μία περίοδο όπου η ανάγκη για ένα αποτελεσματικό δημόσιο τομέα γίνεται επιτακτική, είναι απαράδεκτο να καταβάλλεται προσπάθεια να αμφισβητηθούν βασικές λειτουργίες και δραστηριότητες των Ο.Τ.Α. υπέρ του ιδιωτικού τομέα.

Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2009
Για την Αυτοδιοικητική Πρωτβουλία
Θόδωρος Γκοτσόπουλος
Μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΚΕ