Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/01/2009

Ανακοίνωση του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του ΣΥΝ σχετικά με τις εξαγγελίες του Υπουργού Εσωτερικών

Εχθές ο Υπουργός Εσωτερικών προέβη σε νέες πομπώδεις εξαγγελίες, σαν να ξεκινάει σήμερα η κυβερνητική θητεία του, ύστερα από τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής σχετικά με την πορεία εφαρμογής του Επιχειρησιακού Προγράμματος για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση. Επαναφέρει στο προσκήνιο τις βαρύτατες ευθύνες που έχει η κυβέρνηση της Ν.Δ. για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα χρόνια και συσσωρευμένα προβλήματα που διέπουν τη λειτουργία και δομή της Δημόσιας Διοίκησης, εξ αιτίας των πολιτικών που ακολουθεί, (σε συνέχεια βέβαια ανάλογων πολιτικών που ασκούσαν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ).

Ο ΣΥΝ χρόνια τώρα επισημαίνει ότι η προώθηση αποσπασματικών μέτρων «εκσυγχρονισμού» ή «μεταρρύθμισης» που δεν απαντούν στα αίτια που έχουν οδηγήσει στην εμφάνιση των παθολογικών χαρακτηριστικών της Δημόσιας Διοίκησης, δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικά. Οι μεγαλεπήβολες εξαγγελίες περί επιτελικής και αποτελεσματικής Διοίκησης, μείωσης της γραφειοκρατίας, καταπολέμησης της διαφθοράς, παροχής στους πολίτες υπηρεσιών υψηλού επιπέδου κλπ έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις πρακτικές της κυβέρνησης, του κομματισμού, των πελατειακών σχέσεων, της απαξίωσης των δημοσίων υπηρεσιών και των ιδιωτικοποιήσεων, της λογικής της αντιμετώπισης του πολίτη ως πελάτη. Εμπαίζουν δε και παραπλανούν το κοινωνικό σύνολο.

Εκείνο που έχει ανάγκη ο τόπος είναι η εφαρμογή ενός συνολικού πλαισίου δημοκρατικού εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης και η δημιουργία ενός άλλου μοντέλου οργάνωσης και λειτουργίας που θα αντιμετωπίζει πρώτα απʼ όλα τις παθογένειες του σημερινού συστήματος, θα εξασφαλίζει μια πραγματικά σύγχρονη Δημόσια Διοίκηση, αποδοτική και κοινωνικά αποτελεσματική, στην υπηρεσία του πολίτη.

Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης