Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
15/01/2009

Ο Φ.Κουβέλης κατήγγειλε το παρακράτος που επικρατεί στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της καθαριότητας

Το πρόβλημα του εργασιακού μεσαίωνα το οποίο επικρατεί στους εργαζόμενους που απασχολούνται στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της καθαριότητας και η δολοφονική επίθεση που έγινε κατά της κ. Κ. Κούνεβα, συζητήθηκε στη Βουλή μετά από επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ  Φώτης Κουβέλης.

Απαντώντας ο Υφυπουργός κ. Γεωργ. Κοντογιάννης καταδίκασε την πράξη της δολοφονικής επίθεσης της κ. Κων/νας Κούνεβα και δήλωσε ότι, διεξάγονται έρευνες για την ανεύρεση  και τον εντοπισμό των δραστών αλλά δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα μέχρι σήμερα. Επίσης ανέφερε ότι στον τομέα της καθαριότητας  δραστηριοποιούνται 1.016 επιχειρήσεις που απασχολούν 18.000 εργαζόμενους περίπου.

Ο Φώτης Κουβέλης επεσήμανε ότι στον κλάδο της καθαριότητας επικρατεί τρομοκρατία, εκβιασμοί και οι επιχειρήσεις στον τομέα αυτόν δεν  ανέχονται τη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων, γεγονός που πρέπει να ενεργοποιήσει  και να  εντείνει όπως έχει υποχρέωση η πολιτεία την παρέμβασή της με τα αρμόδια όργανα. Ειδικότερα ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι :

«Πρόκειται για παρακράτος το οποίο λειτουργεί στο χώρο της εργασίας. Η εγκληματική ενέργεια σε βάρος της Κωνσταντίνας Κούνεβα μαρτυρά ότι αυτό το παρακράτος που αναπτύσσεται στο χώρο της εργασίας δεν έχει συμφιλιωθεί με την άσκηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν από το Υπουργείο Απασχόλησης τον έλεγχο. Μιλήσατε για ελέγχους, αλλά ποιοι έλεγχοι κ. Υπουργέ;

     Η  εταιρία στην οποία  εργαζόταν η κ. Κούνεβα έχει υποχρέωση να απασχολεί και όντως απασχολεί τους εργαζομένους μέσω του συμβολαίου της με τον ΗΣΑΠ για έξη πλήρες ώρες εργασίας την ημέρα και τριάντα εβδομαδιαίως. Κάτω από την απειλή της απόλυσης και με εκβιασμούς αναγκάζει τους εργαζομένους να υπογράφουν για πεντέμιση ώρες απασχόλησης και η υπόλοιπη μισή ώρα φαίνεται ως διάλλειμα. Και γιατί;  Διότι η εταιρία αποκομίζει διπλό κέρδος. Αμείβει από τη μια τους εργαζόμενους για είκοσι επτάμιση ώρες εργασίας ενώ παρέχουν τριάντα ώρες εβδομαδιαία και από την άλλη αλλάζει την ασφαλιστική τους κάλυψη κάνοντας χρήση εγκυκλίου του Υπουργείου την με αριθμό 182/1985, σύμφωνα με την οποία η απασχόληση κάτω από τριάντα ώρες δεν ασφαλίζεται με βαρέα ένσημα αλλά με μικτά.

 Η ίδια η εταιρία τους τρεις τελευταίους μήνες σταδιακά απολύει εργαζόμενους, παλαιότερους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα οι απολύσεις στο διάστημα αυτό να ξεπερνάνε τις εκατό.

Θέλετε να ακούσετε και άλλα στοιχεία;  Η εταιρία αυτή συστηματικά και συνεχώς ανενόχλητη από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς παρά τις καταγγελίες, των εργαζομένων,  χρησιμοποιεί μαύρη και ανασφάλιστη εργασία σε μεγάλη έκταση. Δεν εφαρμόζει τη συλλογική σύμβαση εργασίας, δεν αποζημιώνει νομίμως την υπερωριακή απασχόληση της Κυριακής και τις αργίες αλλά  ούτε και τη νυχτερινή απασχόληση. Βάζει τους εργαζόμενους να υπογράφουν λευκές αποδείξεις προκειμένου να εμφανίζει όπως και  όποτε  θέλει νόμιμα παραστατικά.  Τρομοκρατεί, εκβιάζει και συμπεριφέρεται προσβλητικά στους εργαζομένους, ίδρυσε δε και εργοδοτικό σωματείο σφραγίδα, για αντιπερισπασμό στις διεκδικήσεις και στις συνδικαλιστικές ενέργειες των εργαζομένων.

Τι έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια το Υπουργείο Απασχόλησης, τι έχουν κάνει οι ελεγκτικοί του μηχανισμοί; Οργίζεται οποιοσδήποτε διαπιστώνει αυτόν τον μεσαίωνα,  ο οποίος υπάρχει στο χώρο της εργασίας. Ένας μεσαίωνας που στην ακραία εκδοχή του απείλησε και τη ζωή της συνδικαλίστριας Κων/νας Κούνεβα.»


Αναλυτικότερη η συζήτηση από τα πρακτικά της Βουλής

Κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ (Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κυρία Πρόεδρε, κύριε συνάδελφε, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτή η πρωτοφανής, η βάρβαρη επίθεση, αυτή η εγκληματική πράξη κατά της κυρίας Κούνεβα καταδικάζεται από όλους μας με τον ίδιο κατηγορηματικό τρόπο. είναι ένα γεγονός που όλους μας έχει συγκλονίσει.

Για μας πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η προστασία της υγείας, της ασφάλειας των εργαζομένων και κατʼ επέκταση όλων των συνδικαλιστικών φορέων, οργανώσεων, σωματείων, αλλά και μεμονωμένων προσώπων που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό.

Η κυρία Κούνεβα νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό όπου της παρέχεται η καλύτερη δυνατή ιατρική περίθαλψη. Και βεβαίως όλα τα έξοδα νοσηλείας της καλύπτονται από το ελληνικό δημόσιο.

Η Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας η κα. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά από την πρώτη στιγμή του τραγικού συμβάντος βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την οικογένειά της, έχει συναντηθεί ήδη με την μητέρα της και σε συνεργασία με την ομόλογό της της Βουλγαρικής Κυβέρνησης, διερευνώνται όλες οι δυνατότητες για τη συνταξιοδότησή της.

Η εταιρεία στην οποία εργάζεται η κα Κούνεβα έχει ελεγχθεί επανειλημμένως από τις υπηρεσίες του Υπουργείου μας έπειτα από καταγγελίες, με τη συμμετοχή του Σωματείου των εργαζομένων, όπως και άλλες αντίστοιχες εταιρείες του κλάδου για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας. Και για όσες περιπτώσεις υπήρξαν παραβάσεις επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες κυρώσεις και επιβλήθηκαν και πρόστιμα.

Η Ελληνική Αστυνομία διερευνά την υπόθεση και ο εισαγγελέας πρωτοδικών Αθηνών διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Με τη διερεύνηση της υπόθεσης ασχολείται σε καθημερινή βάση ο προϊστάμενος του Τμήματος δημόσιας ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών με κλιμάκιο του Τμήματος. Πρέπει να σας πω ότι οι έρευνες διεξάγονται προς πάσα κατεύθυνση σε προσωπικό, κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον. Ήδη έχουν ληφθεί ένορκες καταθέσεις συγγενών, φιλικών της προσώπων, καθώς και ατόμων του επαγγελματικού της χώρου. Ζητήθηκε άρση απορρήτου του κινητού της τηλεφώνου καθώς και εργαστηριακή εξέταση του καυστικού υγρού που βρέθηκε στα ρούχα της παθούσης και η ιατροδικαστική εξέτασή της.

Δυστυχώς την ώρα αυτή η κυρία Κούνεβα δεν είναι σε θέση να δώσει η ίδια κατάθεση ώστε να βοηθήσει τις έρευνες της Αστυνομίας. Η τελευταία ενημέρωση του νοσοκομείου είναι ότι η ασθενής περνά σε διαδικασία αποκατάστασης παρότι παραμένει στην εντατική. Δυστυχώς έχει υποστεί σοβαρές βλάβες αλλά δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή της.

Οι υπηρεσίες του Υπουργείου μας, αναγνωρίζοντας ότι τα συνεργεία καθαρισμού αποτελούν έναν ιδιαίτερα σημαντικό και ευαίσθητο κλάδο για τους εργαζομένους, έχουν επιδείξει κατά καιρούς ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιδιασφάλιση της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας στον συγκεκριμένο οικονομικό κλάδο. Στον προγραμματισμό ελεγκτικής δράσης των υπηρεσιών του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας ένας από τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που είναι σε άμεση προτεραιότητα είναι πάντα τα συνεργεία καθαρισμού και αυτό προκύπτει από τον προγραμματισμό του 2008 αλλά και από τον απολογισμό του ιδίου έτους και του προηγουμένου, όπως επίσης και από σχετική εγκύκλιο του γενικού γραμματέα του Υπουργείου της 26ης Μαρτίου 2007. Μπορώ να σας παραδώσω αυτά τα στοιχεία. Οι κοινωνικοί επιθεωρητές εργασίας, πέραν των προγραμματισμένων ελέγχων, επιλαμβάνονται κάθε προβλήματος που ανακύπτει είτε με επιτόπιο έλεγχο, είτε με τη διαδικασία της επίλυσης εργατικής διαφοράς. Περισσότερα στοιχεία για τους ελέγχους που έχουν γίνει θα σας δώσω στη δευτερολογία μου.

Σας ευχαριστώ.

(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κύριος Γεώργιος Κοντογιάννης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.

Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κύριος Φώτης Κουβέλης.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, πρόκειται για παρακράτος το οποίο λειτουργεί στον χώρο της εργασίας. Βεβαίως η εγκληματική ενέργεια σε βάρος της Κωνσταντίνας Κούνεβα μαρτυρά ότι αυτό το παρακράτος που αναπτύσσεται στον χώρο της εργασίας δεν έχει συμφιλιωθεί με την άσκηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, ούτε με τον έλεγχο που διεκδικούν από την πολιτεία, από το Υπουργείο σας οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Μιλήσατε για ελέγχους. Ποιοι έλεγχοι, κύριε Υπουργέ; Ακούστε. Η συγκεκριμένη εταιρεία, η ΚΟΜΕΤ, ενώ έχει υποχρέωση να απασχολεί και όντως απασχολεί τους εργαζομένους μέσω του συμβολαίου της με τον ΗΣΑΠ για έξι πλήρεις ώρες εργασίας την ημέρα και τριάντα εβδομαδιαίως, κάτω από την απειλή της απόλυσης και με εκβιασμούς αναγκάζει τους εργαζομένους να υπογράφουν για πεντέμισι ώρες απασχόλησης και η υπόλοιπη μισή ώρα φαίνεται ως διάλειμμα. Γιατί; Διότι έτσι η εταιρεία αποκομίζει διπλό κέρδος αμείβοντας από τη μια τους εργαζόμενους για 27,5 ώρες εργασίας ενώ παρέχουν τριάντα ώρες και από την άλλη αλλάζει την ασφαλιστική τους κάλυψη κάνοντας χρήση της με αριθμό 182/1985 εγκυκλίου του Υπουργείου σύμφωνα με την οποία η απασχόληση κάτω από τις τριάντα ώρες δεν ασφαλίζεται με βαρέα ένσημα αλλά με μικτά. Η ίδια η εταιρεία τους τελευταίους τρεις μήνες σταδιακά απολύει παλαιότερους εργαζόμενους με αποτέλεσμα οι απολύσεις στο διάστημα αυτό να ξεπερνάνε τις εκατό.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Θέλετε να ακούσετε και άλλα στοιχεία, κύριε Υπουργέ; Την ανοχή σας για ένα λεπτό, κυρία Πρόεδρε. Η εταιρεία αυτή συστηματικά και συνεχώς, ανενόχλητη από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και παρά τις καταγγελίες των εργαζομένων και της Κωνσταντίνας Κούνεβα, χρησιμοποιεί «μαύρη» και ανασφάλιστη εργασία σε μεγάλη έκταση, δεν εφαρμόζει τη συλλογική σύμβαση εργασίας, δεν αποζημιώνει νομίμως την υπερωριακή απασχόληση της Κυριακής και της αργίας αλλά ούτε και τη νυχτερινή απασχόληση. Βάζει τους εργαζόμενους, κύριε Υπουργέ, να υπογράφουν λευκές αποδείξεις προκειμένου να εμφανίζει όπως και όποτε θέλει νόμιμα παραστατικά, τρομοκρατεί, εκβιάζει και συμπεριφέρεται προσβλητικά στους εργαζόμενους και ίδρυσε και εργοδοτικό σωματείο-σφραγίδα για αντιπερισπασμό στις διεκδικήσεις και στις συνδικαλιστικές ενέργειες των άλλων εργαζομένων.

Κύριε Υπουργέ, συμφιλιώνεστε μʼ αυτήν την κατάσταση; Τι έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια το Υπουργείο Απασχόλησης; Τι έχουν κάνει οι ελεγκτικοί του μηχανισμοί; Οργίζεται ο οποιοσδήποτε διαπιστώνει αυτόν τον μεσαίωνα ο οποίος υπάρχει στο χώρο της εργασίας. Είναι ένας μεσαίωνας που στην ακραία εκδοχή του απείλησε τη ζωή της Κωνσταντίνας Κούνεβα στην οποία δίνουμε τις καλύτερες ευχές μας να ξεπεράσει αυτήν τη δυσκολία και να κερδίσει τη μάχη που δίνει για τη ζωή της.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Ευχαριστούμε πολύ.

Το λόγο έχει ο κύριος Κοντογιάννης για να δευτερολογήσει.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ (Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Κύριε συνάδελφε, στην συγκεκριμένη επιχείρηση έχουν διενεργηθεί έλεγχοι τόσο παρουσία του επιχειρησιακού σωματείου όσο και με την παρουσία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος αλλά και της ΠΕΚΟΠ. Σε ορισμένους μάλιστα απʼ αυτούς τους ελέγχους κατά το παρελθόν ήταν παρούσα και η κυρία Κούνεβα.

Ειδικότερα για τα προβλήματα των εργαζομένων καθαριστριών της ΙΚΟΜΕΤ πραγματοποιήθηκε τριμερής συμφιλιωτική σύσκεψη στις 26/11/2008, ημέρα Τετάρτη και ώρα έντεκα το πρωί υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα του Υπουργείου κυρίου Κοντού. Η συγκεκριμένη επιχείρηση μετά το συμβάν έχει ελεγχθεί τρεις φορές. Ωστόσο όταν γίνεται μία καταγγελία πρέπει τα καταγγελλόμενα να επιβεβαιώνονται και από τους εργαζομένους.

Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 1.016 επιχειρήσεις καθαρισμού και σʼ αυτές απασχολούνται 18.028 άτομα. Γενικώς κάθε χρόνο οι τεχνικοί και κοινωνικοί επιθεωρητές διενεργούν περί τους 65.000 ελέγχους. Πέρσι έως τον Οκτώβριο στα συνεργεία καθαρισμού και σε συναφείς κλάδους διενεργήθηκαν 940 έλεγχοι από τους κοινωνικούς επιθεωρητές και 146 έλεγχοι από τους τεχνικούς και υγειονομικούς επιθεωρητές. Ειδικά στα συνεργεία καθαρισμού την ίδια περίοδο έγιναν 291 έλεγχοι, έχουν επιβληθεί 113 διοικητικές κυρώσεις και έχουν υποβληθεί 18 μηνύσεις και μηνυτήριες αναφορές, δηλαδή μία στις τρεις επιχειρήσεις του συγκεκριμένου κλάδου έχει ελεγχθεί.

Κύριε συνάδελφε, διαρκής επιδίωξη του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας είναι η συνεχής βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας και υγείας των εργαζομένων και η πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών.

Η πολιτεία καταδικάζει τέτοιου είδους εγκληματικές πράξεις και πρακτικές. Η κυρία Κούνεβα έχει την αμέριστη συμπαράστασή μας και η Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας με συνεχείς πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει και οι οποίες αφορούν στην ουσία του προβλήματος και δεν γίνονται για επικοινωνιακούς λόγους, προσπαθεί να απαλύνει όσο είναι δυνατόν τον πόνο της ίδιας και της οικογένειάς της.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι έλεγχοι δεν σταμάτησαν ποτέ και δεν θα σταματήσουν. Μάλιστα η στάση της πολιτείας απέναντι στις συγκεκριμένες εταιρείες είναι αυστηρότατη αφού το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας έχει θέσει ως βασικό όρο για την υπογραφή οποιασδήποτε σύμβασης με το Δημόσιο την απαρέγκλιτη τήρηση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση έχει δοθεί εντολή να καταγγέλλεται η σύμβαση.

Είναι χρέος μας και στον κλάδο καθαρισμού, όπως και σε άλλους εργασιακούς τομείς, να εφαρμόζεται η νομοθεσία. Η συνεργασία μας με τα εργασιακά σωματεία συνεχίζεται κανονικά και κάθε καταγγελία ελέγχεται σχολαστικά.