Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/01/2009

Ερώτηση-παρέμβαση Παπαδημούλη στο Συμβούλιο για την κρίση στη Γάζα || "Ανάγκη επιβολής πολιτικών, διπλωματικών και οικονομικών κυρώσεων εναντίον του Ισραήλ"

Ενώπιον των ευθυνών του για την κρίση στη Γάζα φέρνει το Συμβούλιο ο βουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης  με ερώτηση του που θα συζητηθεί στην  Ολομέλεια του Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ επισημαίνει ότι στις 8.12.08 το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθέτησε κείμενο, υπό τον τίτλο "Συμπεράσματα του Συμβουλίου για την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων της Ε.Ε με τους μεσογειακούς εταίρους", το οποίο οδηγεί σε σύσφιξη των σχέσεων  της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ισραήλ. Ζητά, επίσης,  από  το Συμβούλιο να αιτιολογήσει την απόφασή του αυτή, ενόψει της συνεχιζόμενης πολιτικής βίας που ακολουθεί έναντι της  Παλαιστίνης και που κορυφώθηκε με την εν εξελίξει ισραηλινή επίθεση στη Γάζα. Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής  ρωτά ακόμη το Συμβούλιο αν, ενόψει αυτών των  συνθηκών,  σκοπεύει να αναθεωρήσει τη συγκεκριμένη του απόφαση ή να προβεί σε άλλες διπλωματικές ή οικονομικές κυρώσεις κατά του Ισραήλ.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

"Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στις 8.12.08 υιοθέτησε κείμενο «Συμπεράσματα του Συμβουλίου για την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων της Ε.Ε. με τους μεσογειακούς εταίρους» με το οποίο αναβαθμίζονται οι σχέσεις ΕΕ-Ισραήλ  παρότι το Ισραήλ είχε επιβάλλει πολύμηνο αποκλεισμό της λωρίδας της Γάζας και επέκτεινε τους εποικισμούς και τη βία εναντίον των Παλαιστινίων. Το Συμβούλιο με την απόφαση αυτή ενθάρρυνε την αδιαλλαξία και την επιθετικότητα του Ισραήλ και εξέθεσε την ΕΕ στον αραβικό κόσμο.

Ενώ συνεχίζεται η εγκληματική ισραηλινή επίθεση στη Γάζα με θύματα εκατοντάδες νεκρούς  και χιλιάδες τραυματισμένους Παλαιστινίους, στην μεγάλη τους πλειοψηφία άμαχοι, ερωτάται το Συμβούλιο:

Προτίθεται να ακυρώσει την απόφαση αναβάθμισης των σχέσεων ΕΕ-Ισραήλ καθώς και την προηγούμενη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας ΕΕ-Ισραήλ (1993); Ποια άλλα πολιτικά, διπλωματικά και οικονομικά μέτρα θα λάβει εις βάρος του Ισραήλ για να σταματήσει την πολιτική γενοκτονίας των Παλαιστινίων;"

To Γραφείο Τύπου