Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
15/01/2009

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος και ο Π. Τριγάζης, υπεύθυνος του Τμήματος Εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΝ συναντήθηκαν σήμερα με τον Πρέσβη του Ιράν, κ. Μεχντί Χοναρντόστ στην Αθήνα.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε:

«Η πυρπόληση των γραφείων του ΟΗΕ στη Γάζα από τις Ισραηλινές δυνάμεις, η απειλή βύθισης του πλοίου του κινήματος της Free Gaza στα διεθνή ύδατα, οι πάνω από 1000 νεκροί δείχνουν ότι τα πράγματα δεν πάνε άλλο και η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι απούσα. Αποχή σημαίνει συγκάλυψη.

Ζητάμε και πάλι άμεση ανάκληση για διαβουλεύσεις του έλληνα πρεσβευτή στο Ισραήλ και ζητάμε άμεσο πάγωμα της συμφωνίας του 1993 για τη στρατιωτική συνεργασία  ανάμεσα σε Ισραήλ και Ελλάδα.

Με τον πρέσβη του Ιράν είχαμε μια  πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία. Έχει ιδιαίτερη σημασία, και για την εποχή που ζούμε αλλά και για την  ελληνική εξωτερική πολιτική, να αναπτυχθούν, παρά τις διαφορές που έχουμε, οι σχέσεις και σε κυβερνητικό και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. 

Δηλώσεις σε ανάλογο περιεχόμενο έκανε και ο Ιρανός πρέσβης, μιλώντας για την σύσφιξη των σχέσεων Ιράν-Ελλάδας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Αλ. Αλαβάνος, δήλωσε:

Για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας

Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας είναι ένα σήμα ότι οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν μέχρι τώρα, οι μεταρρυθμίσεις που είχαν σχέση με τη μείωση του δημόσιου τομέα, με την κοινωνική αδικία, με τις ακραίες ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να ανήκουν στο παρελθόν. Χρειάζεται μια μεγάλη στροφή στην οικονομία της χώρας μας  που θα αξιοποιήσει και το δημόσιο τομέα  και που δεν μπορεί να τη δώσει η Ν.Δ.

Για προανακριτική επιτροπή για Βατοπέδιο και τη στάση της Ν.Δ.

Η ενδεχόμενη αποχώρηση της Ν.Δ. από την προανακριτική  θα είναι μια φυγομαχία. Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανένα τρόπο ως κοινοβουλευτική πρακτική.  Είναι ένα είδος έμμεσης παραδοχής ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.  Και θα ʽλεγα σημαίνει και μια συλλογική ευθύνη μέχρι την κορυφή στην υπόθεση του Βατοπεδίου από την πλευρά της κυβέρνησης της Ν.Δ.

To Γραφείο Τύπου