Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
15/01/2009

Στην ομιλία της στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Φιλίνη, μετά την καταψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για το Τ.Ε.Κ.Ε., ανέφερε τα παρακάτω:

Η χθεσινή ανακοίνωση της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από διεθνή οίκο θα έχει σίγουρα επιπτώσεις στο κόστος διεθνούς δανεισμού της χώρας. Αναμένεται να υπάρξουν πιέσεις, αφανείς ή διαφανείς, για σκληρότερα μέτρα κατά του κοινωνικού κράτους και όλων των παροχών κοινωνικού χαρακτήρα, απαραίτητων σε περιόδους κρίσης.

Αποδεικνύεται ότι η νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολούθησε η Νέα Δημοκρατία στην οικονομία τα τελευταία χρόνια, με το σκληρό μονεταρισμό, πέραν του ότι δεν ωφέλησε τη χώρα, δεν οδήγησε πουθενά. Μέσα σε συνθήκες κρίσης, οι διεθνείς δανειστές δείχνουν ότι ενδιαφέρονται να ρίξουν τις πιο αδύναμες χώρες σε ακόμα χειρότερες καταστάσεις.

Αυτή τη στιγμή, αυτό που άμεσα χρειάζεται είναι να στηριχθεί η ανάπτυξη της χώρας με τα μάτια στραμμένα στο μέλλον, με παραγωγικές επενδύσεις που θα φροντίζουν πρώτα από όλα την παιδεία και την αειφορία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.

Πρέπει να υπάρξει μια στρατηγική αντιμετώπιση της κατάστασης και όχι μια κοντόθωρη, δυσβάσταχτη οικονομική πολιτική σε βάρος των εργαζομένων και του κοινωνικού κράτους, που δεν δίνει προοπτική για το λαό και τη χώρα.