Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
15/01/2009

Δήλωση Παν. Λαφαζάνη, Κοινοβ. Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, για τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου μετά τη διυπουργική και τη μείωση του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου μετά τη διυπουργική και τη μείωση του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), έκανε την παρακάτω τοποθέτηση:

Συνιστά πραγματική τραγωδία για τη χώρα ότι έχουμε μια κυβέρνηση η οποία το μόνο που έχει κάνει για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης είναι να «χαρίζει» στην ουσία 28 δις ευρώ στις Τράπεζες, και να έρχεται τώρα ο κ. Γ. Παπαθανασίου να εκλιπαρεί κι από πάνω τους τραπεζίτες να χρησιμοποιήσουν αυτή τη ρευστότητα για δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, τα οποία μάλιστα παρέχονται με ληστρικούς όρους.

Το πιο κωμικοτραγικό, όμως, είναι, ότι, κάτω από τα απαθή βλέμματα της κυβέρνησης, παντελώς αναξιόπιστες και συνυπεύθυνες για την διεθνή οικονομική κρίση πολυεθνικές εταιρείες μετρήσεων (S&P κλπ) έρχονται να υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας με ένα καθαρά πολιτικό σκεπτικό, το οποίο μοιάζει περισσότερο με παραλήρημα νεοφιλελεύθερων ιερατείων.

Αποτελεί ειρωνεία το γεγονός ότι όσο μειώνεται το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ, κι επομένως τα επιτόκια που η τελευταία δανείζει τις εμπορικές τράπεζες, τόσο αυξάνεται το spread των επιτοκίων για τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Η κυβέρνηση αντί να προσφέρει απλόχερα δώρα στις Τράπεζες, να εκλιπαρεί τους τραπεζίτες και να ομνύει στα αγοραία ιδεολογήματα της Ε.Ε., όφειλε τώρα, μέσα στην κρίση, να διεκδικήσει ειδικές ρυθμίσεις ώστε η ΕΚΤ να αποκτήσει τη δυνατότητα να δανείζει απευθείας τις πιο αδύνατες οικονομικά χώρες, όπως η Ελλάδα, με επιτόκια ανάλογα με εκείνα που δανείζει τις εμπορικές τράπεζες.

Μπροστά στην κλιμάκωση της οικονομικής κρίσης η Ελλάδα έχει όσο ποτέ ανάγκη μια νέα προοδευτική πορεία που θα αμφισβητήσει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές στη χώρα μας και την χρεοκοπημένη νεοφιλελεύθερη αρχιτεκτονική της Ε.Ε.

To Γραφείο Τύπου