Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/01/2009

Συνέντευξη Ευρωβουλευτή ΣΥΝ, Δ. Παπαδημούλη, στον ρ/σ Real

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλης μιλώντας σήμερα στον ρ/σ Real (Μακρή-Χουδαλάκης) για τις εξελίξεις στην οικονομία, τόνισε μεταξύ άλλων:

Η προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να υποβαθμίσει τους οίκους αξιολόγησης -όπως η Standard and Poorʼs που είναι οι στενοί συνεργάτες της σε όλα τα εγχειρήματα ιδιωτικοποίησης ή ξεπουλήματος των δημόσιων επιχειρήσεων- δεν πείθει κανέναν. Γίνεται κυριολεκτικά «στου κασίδη το κεφάλι». Το αυξημένο επιτόκιο που πληρώνει το κράτος για να δανειστεί, το οποίο θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο μετά από τέτοιες αξιολογήσεις, δεν θα το πληρώσει ούτε ο κ. Παπαστάμκος, ούτε ο κ. Παπαθανασίου. Θα το πληρώσουμε εμείς οι Έλληνες φορολογούμενοι, είναι οι αυριανοί μας φόροι.

Η κυβέρνηση λέει ότι μόλις προχθές περάσαμε με επιτυχία το τεστ του δανεισμού των 2 δις ευρώ με έντοκα γραμμάτια. Αυτό μου θυμίζει κάποιον που τον φτύνουν και παριστάνει ότι ψιχαλίζει. Το spread έχει πάει 3 μονάδες πάνω από της Γερμανίας. Αυτό σημαίνει ότι δανειζόμαστε ακριβότερα, πολύ πιο ακριβά από όλες της χώρες της ευρωζώνης. Πρόσφατα έδωσα στοιχεία της Κομισιόν που έδειχναν ότι το επιτόκιο δανεισμού για το ελληνικό κράτος είναι αντίστοιχο με αυτό της Λιθουανίας και της Λεττονίας. Δεν έχει καμία σχέση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Τα χάλια που κληρονόμησε η κυβέρνηση της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ, τα επιδείνωσε ακόμη περισσότερο τα 5 χρόνια που είναι στο τιμόνι μεγαλώνοντας ταυτόχρονα τις ανισότητες σε βάρος των ασθενέστερων και αποδυναμώνοντας το ισχνό κοινωνικό κράτος. Έχουν καταφέρει οι κυβερνώντες να έχουμε χαμηλά εισοδήματα για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες και ταυτόχρονα να είμαστε μια ακριβή χώρα. Έχουμε και άθλια οικονομικά και αδύναμο κοινωνικό κράτος. Έχουμε πληθωρισμό 30% πάνω από την ευρωζώνη εξαιτίας των καρτέλ, που κλέβουν όχι από την τσέπη μας, αλλά μειώνουν την ανταγωνιστικότητα προϊόντων και υπηρεσιών.

Έρχεται μια πολύ δύσκολη χρονιά για τους Έλληνες πολίτες –ιδιαίτερα τους ασθενέστερους- γιατί θα έχουμε μεγάλη πτώση των ρυθμών ανάπτυξης και υπέρβαση κατά πολύ του ελλείμματος του 3%. Αυτή τη στιγμή γίνεται μια έντονη παρασκηνιακή διαπραγμάτευση ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Κομισιόν. Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να πέσει στα μαλακά, να αποφύγουμε τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές μια επίσημη υπαγωγή της ελληνικής οικονομίας στο καθεστώς της επιτήρησης με το επιχείρημα ότι και άλλες χώρες της ευρωζώνης θα περάσουν το όριο του 3% στο έλλειμμα. Εμείς όμως δεν έχουμε απλά ένα υψηλό έλλειμμα. Έχουμε και ένα τεράστιο χρέος και ένα θεόρατο έλλειμμα στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών.

Έχει αποδυναμωθεί η παραγωγική βάση της Ελλάδας, γιατί δεν υπήρχε ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, έτσι ώστε να προσαρμοστεί στις συνθήκες του 21ου αιώνα, πράγμα που έκαναν άλλες χώρες. Αξιοποίησαν τους κρατικούς και τους κοινοτικούς πόρους για να επενδύσουν στο μέλλον: στην εκπαίδευση, την καινοτομία, τις υπηρεσίες. Εμείς έχουμε κυβερνήσεις που χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν τους δημόσιους πόρους -είτε είναι κρατικοί, είτε είναι κοινοτικοί- για να κάνουν πελατειακή και ψηφοθηρική πολιτική. Επί 15 χρόνια -ακόμη και από τα χρόνια Σημίτη- είχαμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και παρʼ όλα αυτά δεν φτιάξαμε τα δημόσια οικονομικά μας, με αποτέλεσμα τώρα, που όλα τα κράτη μπαίνουν σε περίοδο ισχνών αγελάδων, η Ελλάδα να μην έχει περιθώριο να κάνουν πράγματα που κάνει ο Μπράουν, ο Θαπατέρο, ο Σαρκοζί, η Μέρκελ.  Γιατί το ταμείον είναι μείον.

To Γραφείο Τύπου