Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/01/2009

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

Για τη νεανική εξέγερση

Την πολιτική την διαμορφώνουν οι νέοι άνθρωποι στον δρόμο. Ξεσηκώθηκαν παντού, σε όλη την Ελλάδα, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στους χώρους της νεολαίας, με αφορμή ένα αδιανόητο γεγονός. Την εν ψυχρώ δολοφονία ενός δεκαπεντάχρονου παιδιού από εντεταλμένο  όργανο της τάξης. Και αμέσως μετά ξέσπασε η οργή των νέων ανθρώπων. Μια οργή που δεν στάθηκε μόνο σε αυτό το ίδιο το γεγονός, ούτε στην αναμενόμενη και συνηθισμένη πια πρακτική της συγκάλυψης. Αλλά εξέφρασε όλα τα αδιέξοδα της κοινωνίας, και ιδίως των νέων ανθρώπων. Μια οργή, απέναντι στην σημερινή κατάσταση που στερεί το μέλλον από τους νέους ανθρώπους. Που τους μαυρίζει την ζωή με κάθε δυνατό τρόπο  Που κάνει την μόρφωση καταναγκασμό. Που τους στερεί τον ελεύθερο χρόνο. Που τους υπόσχεται ένα μέλλον χωρίς δουλειά, χωρίς δικαιώματα, χωρίς μισθό, δηλαδή χωρίς ανεξάρτητη ζωή.

Ακούμε τον τελευταίο καιρό επιθετικές και δήθεν αγανακτισμένες εκκλήσεις προς τον πολιτικό μας χώρο. Καταδικάζετε την βία; Καταδικάζετε τα σπασίματα; Καταδικάζετε τα Καλάσνικωφ και τον τραυματισμό του αστυνομικού; Απαντάμε. Το αν καταδικάζουμε ή όχι και τι, μπορούν να το βρουν. Και στα κομματικά μας κείμενα και στις δημόσιες δηλώσεις των εκπροσώπων του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά δεν τους αρκεί και είναι λογικό. Γιατί αυτό που τους ενδιαφέρει δεν είναι να καταδικαστεί η βία και η τρομοκρατία. Αυτό για την δική μας αριστερά είναι αυτονόητο. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να απομονωθεί πολιτικά το μαζικό κίνημα της νεολαίας. Ε λοιπόν αυτή την χάρη δεν θα τους την κάνουμε. Είμαστε ξεκάθαροι. Και πρόσθετες διαβεβαιώσεις νομιμοφροσύνης, δεν χρωστάμε ούτε πρόκειται να δώσουμε σε κανέναν. Ούτε στην ακροδεξιά ούτε στη δεξιά ούτε πολύ περισσότερο σε υποτιθέμενες κομμουνίστριες που επέλεξαν να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις της κυβερνητικής προπαγάνδας σε αντίθεση με όλες τις αριστερές δυνάμεις που στήριξαν με κάθε τρόπο τη νέα γενιά.

Θα το πούμε λοιπόν ακόμα μια φορά. Ούτε βήμα πίσω.

•    Ούτε βήμα πίσω από το δικαίωμα της νεολαίας στην μαζική μαχητική ειρηνική διαμαρτυρία.

•    Ούτε βήμα πίσω από το δικαίωμα της νεολαίας να διεκδικεί ένα μέλλον, που δεν θα είναι η ανασφάλιστη και η επισφαλής εργασία.

•    Ούτε βήμα πίσω από το δικαίωμα της νεολαίας σε δωρεάν δημόσια αξιοπρεπή παιδεία.

•    Ούτε βήμα πίσω από την υπεράσπιση της δημοκρατίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων, απέναντι στην αυθαιρεσία και την καταστολή.

•    Ούτε βήμα πίσω από την υπεράσπιση των ανθρώπινων αναγκών και των δημόσιων αγαθών, απέναντι στον καταναγκασμό του κέρδους.

Αντιθέτως, καλούμε αυτούς που μας κατηγορούν να κάνουν πίσω.

•    Από την άποψη ότι η νεανική εξέγερση είναι απλά μια συνεύρεση από ταραξίες

•    Από την άποψη ότι οι νέοι υποκινούνται από ντόπια και ξένα σκοτεινά κέντρα.

•    Από την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει τις ενέργειες βίας, την τρομοκρατία τους σωματέμπορους και τους εμπόρους ναρκωτικών

•    Από την άποψη ότι το ημερολόγιο της Αυγής είναι  εγχειρίδιο καταστροφών

Για το ημερολόγιο της Αυγής

Κατηγορήθηκε η Αυγή για το ημερολόγιο της, επειδή δείχνει πράγματα που έγιναν. Είναι εξαιρετικό ημερολόγιο. Το έχω κρεμασμένο στο γραφείο μου. Η αλήθεια είναι ότι σε ένθετα περιοδικά κυριακάτικων εφημερίδων δημοσιεύτηκαν πολύ πιο σκληρές εικόνες. Το ίδιο και σε ενημερωτικές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο. Και στις πιο έγκυρες ξένες εφημερίδες. Αλήθεια, γιατί κανένας από όλους αυτούς τους όψιμα ανησυχούντες για την τάξη και την ασφάλεια δεν διαμαρτυρήθηκε προς εκείνες τις κατευθύνσεις; Πολύ απλά γιατί δεν εξυπηρετούσε το σχέδιό τους. Γιατί με τις επιθέσεις στην Αριστερά επιδιώκουν να απομονώσουν το νεολαιίστικο κίνημα.

Για τη διυπουργική επιτροπή

Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να χαϊδεύει τα αυτιά και τις τσέπες των τραπεζιτών. Καλό θα ήταν αντί να κάνουν τους πονόψυχους να μας ποια από τις αποτυχημένες πολιτικές τους θα αλλάξουν.

•    Τις φοροαπαλλαγές στους πλουσίους;

•    Τις ιδιωτικοποιήσεις;

•    Τις ελαστικές σχέσεις εργασίας;

Αλλιώς αυτές οι διυπουργικές επιτροπές είναι «άλλα λόγια νʼ αγαπιόμαστε»

To Γραφείο Τύπου