Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/01/2009

Ο Χάρης Κωνσταντάτος, υπεύθυνος του τμ. Περιβάλλοντος και Οικολογίας ΣΥΝ, έκανε την παρακάτω δήλωση για το ζήτημα της αναστολής των έργων για το εμπορικό κέντρο στο Βοτανικό:

Η είδηση της απόφασης του ΣτΕ για την αναστολή της κατασκευής του εμπορικού κέντρο συμφερόντων Βωβού στον Ελαιώνα αναδεικνύει μερικά χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα:

Για την στάση Κυβέρνησης και Δημοτικής Αρχής:

Η Κυβέρνηση, δια των πρωτοφανών παρεμβάσεων προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, και ο Δήμαρχος Αθηναίων, με σειρά εμπρηστικών δηλώσεων και συκοφαντικών επιθέσεων, καταδεικνύουν ότι η «νέα διακυβέρνηση» έχει αποφασίσει οριστικά να συμπαρατάσσεται με τα ιδιωτικά συμφέροντα και τους μεγαλοεργολάβους. Βρίσκονται όμως σε καθεστώς πανικού, καθώς αποδεικνύεται ότι οι συμφωνίες που έχουν συνάψει είναι έωλες και ελέγξιμες δικαστικά.

Η στάση της ΝΔ δεν μας εκπλήσσει, καθώς θυμόμαστε την πρόσφατη απόπειρα Συνταγματικής  Αναθεώρησης με στόχο την κατάργηση του ΣτΕ, του θεσμοθετημένου οργάνου της Πολιτείας που είναι επιφορτισμένο να προστατεύει τους πολίτες από παράνομες αποφάσεις της διοίκησης.

Για την στάση του ΠΑΣΟΚ:

Και η υπόθεση του Βοτανικού αποκαλύπτει τα «πολλά ΠΑΣΟΚ» που λειτουργούν παράλληλα, προσπαθώντας να τα ʽχουν καλά με όλους. Ποιόν να πιστέψουμε; Τον πολιτικό του εκπρόσωπο για θέματα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, που επανειλημμένα έχει ταχθεί κατά της κατασκευής εμπορικού κέντρου στον Ελαιώνα, ή τον Κοινοβουλευτικό εκπρόσωπό του, που χθες υποστήριξε ευθέως τα συμφέροντα των εργολάβων; Η ίδια «πολυφωνία» του ΠΑΣΟΚ εκφράζεται και στα αρμόδια όργανα της αυτοδιοίκησης – στη Νομαρχία και το Δήμο. Ας αποφασίσουν επιτέλους τι θα λένε, με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν.

Για τη θέση της Αριστεράς:

Δεν μας φοβίζουν οι απειλές: Από τις θέσεις μας, θα συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε, με όλα τα πρόσφορα μέσα, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής που έχουν υποβαθμίσει, δεκαετίες τώρα, οι πολιτικές του δικομματισμού. Υπερασπιζόμαστε το συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών να ελέγχονται δικαστικά οι αποφάσεις της διοίκησης. Με τα κινήματα πολιτών, με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, με τους ενεργούς επιστήμονες και φορείς.

Για τον Ελαιώνα έχουμε διατυπώσει πολλές φορές τη θέση μας, που πλέον δεν μπορεί να διαστρεβλώνεται από κανέναν: Κατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων του ΠΑΟ χωρίς επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της τσέπης των πολιτών, ανάπλαση στο Βοτανικό με σεβασμό στους νόμους και στόχο τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου.

Καταγγέλλουμε, για άλλη μια φορά, όσους συνέδεσαν την κατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟ με την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων, εκμεταλλευόμενοι τα φίλαθλα συναισθήματα των πολιτών. Τους καλούμε, έστω και τώρα, να κάνουν σωστές εναλλακτικές επιλογές για την κατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων, που μπορούν να προχωρήσουν άμεσα, χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

To Γραφείο Τύπου