Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς
17/01/2009

Αποσπάσματα ομιλίας του Προέδρου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Λόταρ Μπίσκυ, στην σύσκεψη του ΚΕΑ στην Αθήνα

«Η νεοφιλελεύθερη πολιτική καταστρέφει τα θεμέλια του κοινωνικού συστήματος, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού. Από την τελευταία μας συνάντηση τον περασμένο Οκτώβριο, είχαμε ήδη τονίσει ότι η οικονιμική κρίση οδηγεί σε αδιέξοδο τις εξαγγελίες της Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

Και η εξέγερση των νέων στην Ελλάδα τον περασμένο Δεκέμβρη κατέδειξε σαφώς τις κοινωνικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης της νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

Γιατί η ανεργία και η επισφαλής απασχόληση κλέβουν από την νεολαία το μέλλον της και της δημιουργούν έναν τεράστιο φόβο. Κι ο φόβος οδηγεί σε απελπισία. Κι η απελπισία με την σειρά της οδηγεί σε οργή.

Τα νεοφιλελεύθερα κόμματα δεν έχουν να αντιπαραθέσουν κανένα αποτελεσματικό μοντέλο. Το μόνο μοντέλο στο οποίο επενδύει η νεοφιλελεύθερη κρατική εξουσία απέναντι στις εξεγέρσεις, είναι η καταστολή.

Ο θάνατος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου είναι ένα θλιβερό ναδίρ αυτής της εχθρικής προς τον άνθρωπο νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

Η αλληλεγγύη  μας στρέφεται προς όλους όσοι διαδήλωσαν ειρηνικά κατά αυτής της πολιτικής και κατέδειξαν τις καταστροφικές της παραμέτρους.

Κατέδειξαν επίσης, ότι αυτοί οι άνθρωποι που βρίσκονται υπό πίεση δεν ανέχονται άλλο να διασπώνται και βρίσκουν τον δρόμο προς την κοινή δράση.

Με όλη μου την κατανόηση προς την δικαιολογημένη οργή που δημιούργησε ο θάνατος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, θέλω να πω ότι η βία κατά των ξένων περιουσιακών στοιχείων και κατά προσώπων ενδεχομένως να είναι μια έκφραση αυτής της οργής αλλά δεν είναι μέσο του αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο. Επιπλέον, την θεωρούμε αντιπαραγωγική. Αντιπαραθέτοντας στην λογική της καταστολής την λογική της επιθετικότητας, δημιουργούν τρόπους πολιτικής συμπεριφοράς που υπονομεύουν θεμιτούς λαϊκούς στόχους, στα μάτια πολλών ανθρώπων.

Πολλά από τα προβλήματα τα οποία οδήγησαν στην εξέγερση του Δεκέμβρη στην Ελλάδα, τα γνωρίζουμε ήδη και σε άλλες χώρες. Η εκπαίδευση είναι το μόνο όπλο και  μέσο του αγώνα. Όσο αυτή υπονομεύεται δεν μπορούν να γίνουν βήματα προόδου.

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά καλεί σε κοινές εκστρατείες ενάντια στην νεοφιλελεύθερη πολιτική»