Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
17/01/2009

Συνέντευξη Τύπου ΣΥΡΙΖΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ με θέμα:ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ

Η κατάρρευση της τιμής του λαδιού, σε συνδυασμό με την κατακόρυφη άνοδο του κόστους παραγωγής, τη λειτουργία των «καρτέλ» στην αγορά και την ανεξέλεγκτη νοθεία, οδηγούν την ελαιοκαλλιέργεια σε πλήρη διάλυση και τους ελαιοπαραγωγούς σε απόγνωση. Είναι τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ αλλά και των Eνώσεων της Ελαιουργικής, της ΠΑΣΕΓΕΣ και της Νομαρχίας γιατί τόσα χρόνια δεν έκαναν τίποτα να συγκροτηθεί τοπική και εθνική πολιτική για το ελαιόλαδο.

Την αγανάκτηση και  την οργή του παραγωγικού κόσμου  από όλες τις ελαιοκομικές περιοχές της χώρας , συνοδεύει το ερώτημα   ΓΙΑΤΙ ΦΤΑΣΑΜΕ ΕΔΩ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ  υποστηρίζει ότι η σημερινή κατάσταση , είναι το μακροχρόνιο ,αθροιστικό αποτέλεσμα μιας σειράς εγκληματικών αποφάσεων και παραλείψεων σε βάρος  των ελαιοπαραγωγών, από αυτούς που έργο τους ήτανε η διαφύλαξη των  συμφερόντων των παραγωγών. .

- Γιατί οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ , ως «εραστές της Ελεύθερης Αγοράς» αρνήθηκαν πεισματικά κάθε είδους παρέμβαση στη διακίνηση και εμπορία του λαδιού.

-  Γιατί οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επι είκοσι και πλέον χρόνια δεν θέλησαν και δεν μπόρεσαν να χτίσουν μία Εθνική και Περιφερειακή  πολιτική για το  ελαιόλαδο .

- Γιατί οι κυβερνήσεις του κ Σημίτη και του κ Καραμανλή συμφώνησαν, συνυπέγραψαν και τελικά εφάρμοσαν  μία αναθεωρημένη Κοινή Αγροτική Πολιτική ,από την οποία έχει αφαιρεθεί  κάθε μέτρο προστασίας τόσο του Ευρωπαίου όσο και του Ελληνα παραγωγού .

- Γιατί οι πράσινοι και γαλάζιοι , «τυφλοί οπαδοί» της ελευθερίας και της ασυδοσίας του κεφαλαίου , επέτρεψαν και έμμεσα στήριξαν το διεθνές κεφάλαιο ώστε σήμερα με Ισπανικά πλέον χρώματα να ελέγχει σχεδόν το  50 %  του παγκόσμιου εμπορίου  στο ελαιόλαδο .

- Γιατί οι πράσινοι εκσυχρονιστές του κ. Σημίτη και οι γαλάζιοι  μεταρρυθμιστές  του κ Καραμανλή, μεθόδευσαν την διάλυση κάθε μηχανισμού ελέγχου της νοθείας  του ελαιολάδου και της αισχροκέρδειας στη διακίνηση του.

-  Γιατί  τα κόμματα του δικομματισμού απαξίωσαν μέσα απʼ τον κομματισμό τις αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις, οι οποίες πλέον είναι αδύναμες να λειτουργήσουν ως ασπίδα προστασίας των ελαιοπαραγωγών.

-  Γιατί  οι μέχρι σήμερα εφαρμοσθείσες οικονομικές πολιτικές περιόρισαν τα λαϊκά εισοδήματα , μείωσαν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και μοιραία περιόρισαν και την κατανάλωση  του ελαιολάδου.

Οι  υπόλογοι για το έγκλημα που έχει διαπραχθεί σε βάρος  του εθνικού προϊόντος, του ελαιολάδου, είναι γνωστοί.

Η ώρα του επιμερισμού των ευθυνών και της τιμωρίας τους δεν θα αργήσει. Στη κάλπη οι ελαιοπαραγωγοί και όλοι οι αγρότες μπορεί και πρέπει να τους τιμωρήσουν αμετάκλητα.

Ωστόσο σήμερα εκείνο που προέχει είναι η ανάγκη να διεκδικήσουμε συλλογικά δυναμικά και αποφασιστικά, μέτρα για το σταμάτημα του κατήφορου και την αναστροφή της πορείας.

Οι ελαιοπαραγωγοί πρέπει να πιέσουν ώστε μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους, τους Συνεταιρισμούς και την Αυτοδιοίκηση να δημιουργηθεί ένα Παμεσσηνιακό Μέτωπο σωτηρίας του Μεσσηνιακού λαδιού. Βασική προϋπόθεση γιʼ αυτό αποτελεί η αναγέννηση των Αγροτικών Συλλόγων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ  συμβάλλοντας στη δημιουργία αυτού του μετώπου καταθέτει σε διάλογο και διεκδίκηση ένα πακέτο μέτρων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η κατάσταση αυτή απαιτεί:

AMEΣA METPA ΓIA TH ΣTHPIΞH

TOY EIΣOΔHMATOΣ TΩN EΛAIOΠAPAΓΩΓΩN

1. Άτοκη χρηματοδότηση των Ενώσεων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για παρέμβαση στην αγορά και τη συγκέντρωση του ελαιολάδου στην τιμή των 3 ευρώ για τα 3 δέκατα.

2. Ειδικό πακέτο στήριξης 2.500 ευρώ σε κάθε κατά κύριο επάγγελμα αγρότη  – ελαιοπαραγωγό.

3. Αποζημίωση από τον EΛΓA για τις καταστροφές της παραγωγής από κάθε αίτιο.

4. Καταβολή όλων των εισοδηματικών ενισχύσεων, χωρίς τις παρακρατήσεις, εκτός μόνο από το ποιοτικό παρακράτημα.

5. Αύξηση της επιστροφής του Φ.Π.Α. από 7% σε 15%.

6. Αύξηση κατά 50% της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου.

7. Eπιστροφή του κόστους ενεργοποίησης των δικαιωμάτων των ετών 2007 - 2008.

Β. Μέτρα για τη συνέχιση της καλλιέργειας και μείωση του κόστους παραγωγής

1. Κοστολογικός έλεγχος των γεωργικών μέσων και εφοδίων.

2. Επιδότηση για τα δύο επόμενα χρόνια των γεωργικών εφοδίων (λιπάσματα, φυτοφάρμακα), ώστε να αγοράζονται από τους αγρότες στις τιμές που είχαν την 1/1/2007, πριν τις τρομακτικές αυξήσεις.

3. Μείωση του Φ.Π.Α. των γεωργικών μέσων και εφοδίων στο 9%.

4. Nα ανασταλούν με νομοθετική ρύθμιση οι πληστηριασμοί  των περιουσιακών στοιχείων των μικρομεσαίων αγροτών.

5. Nα παγώσουν οι δόσεις των δανείων των ελαιοκαλλιεργητών προς τις τράπεζες με ταυτόχρονο πάγωμα των τόκων για την επόμενη τριετία.

6. Nα δανειοδοτηθούν από την Α.Τ.Ε. οι παραγωγοί με χαμηλότοκα δάνεια, εγγυημένα από το Δημόσιο, προκειμένου να συνεχιστεί η παραγωγική διαδικασία.

Γ. Mεσοπρόθεσμα μέτρα

1. Να καταργηθεί η ονομασία σχέτα «ελαιόλαδο», διότι παραπλανείται ο καταναλωτής.

2. Διεκδίκηση από την Eυρωπαϊοκή Ένωση  τιμαριθμικής αναπροσαρμογής της Ενιαίας Ενίσχυσης η οποία είναι καθηλωμένη σε τιμές του 2004.

3. Nα επανέλθει το μέτρο της κοινοτικής παρέμβασης και της διάθεσης ελαιολάδου σε προγράμματα δωρεάν διανομής και επισιτιστικής βοήθειας.

4. Καμία μεταφορά κονδυλίων από τον 1ο πυλώνα των εισοδηματικών ενισχύσεων στο 2ο πυλώνα της αγροτικής ανάπτυξης στα πλαίσια της ΚΑΠ.

5. Διεκδίκηση για γενναία αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων που αφορά στη χρηματοδότηση έργων υποδομής του πρωτογενή τομέα.

Δ. Μέτρα θεσμικού χαρακτήρα

1. Ολοκλήρωση επιτέλους της υπόθεσης επέκτασης του Π.Ο.Π. σε όλο το Νομό. Είναι μεγάλες οι ευθύνες και της Ένωσης και της Nομαρχίας για την τρομακτική αυτή καθυστέρηση.

2. Να «τσακιστούν» τα κυκλώματα της νοθείας και της αισχροκέρδειας μέσα από την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών (ΕΦΕΤ - Υπουργεία - Νομαρχίες) και το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων τους.

3. Υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης σε όλες τις συσκευασίες ελαιολάδου. Η κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να λογοδοτήσει γιατί αντιτάχθηκε και ουσιαστικά ακύρωσε ανάλογη ρύθμιση.

4. Προώθηση της δημιουργίας ειδικής κατηγορίας «εξτρίσιμο» για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μέχρι 8 δέκατα.

Ε. Εθνική και τοπική στρατηγική για την προώθηση – διακίνηση – εμπορία

Είναι επείγουσα ανάγκη η δημιουργία εθνικού φορέα, ο οποίος να παράγει εθνική πολιτική για το ελαιόλαδο. Με ιδιαίτερη στόχευση στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ο οποίος να:

•  Χρηματοδοτήσει προγράμματα για προώθηση και διαφήμιση στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

•  Κάνει μια μεγάλη καμπάνια για να μάθουν οι Έλληνες καταναλωτές το «Έξτρα Παρθένο Ελληνικό ελαιόλαδο».

Στο επίπεδο του νομού μας να δημιουργηθεί φορέας συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων στην παραγωγή, τυποποίηση και εμπορία (Ν.Α.Μ., Δήμοι, συνεταιρισμοί, Ε.Α.Σ., Επιμελητήριο, τυποποιητές, Σύνδεσμος Ελαιοτριβέων) με στόχο να γίνει η Καλαμάτα διεθνές κέντρο ελαιολάδου.

Στα πλαίσια αυτά:

α) Να γίνει μια μεγάλη εκστρατεία ώστε όλα τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια να χρησιμοποιούν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, καθιερώνοντας ένα ειδικό σήμα που θα δοθεί σε αυτά τα καταστήματα.

β) Να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες για την προώθηση του ελαιολάδου μας στην εσωτερική αγορά, με αιχμή τη μεγάλη αγορά της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας.

γ) Να συνδέσει το ελαιόλαδο με τον τουρισμό οργανώνοντας:

      i)    Την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων φεστιβάλ ελαιολάδου με στόχο τους Έλληνες και με τίτλο «Ελάτε στη Μεσσηνία να αγοράσετε λάδι από τον παραγωγό».

      ii)   Κάθε καλοκαίρι στην Πύλο ή στην Καλαμάτα τον «Μεσσηνιακό Αγροτικό Αύγουστο» φιλοξενώντας εμπορικούς ακόλουθους πρεσβειών ξένων χωρών.

      iii) Να διεκδικήσει σύμφωνο συνεργασίας με όλες τις τουριστικές μονάδες του Νομού για να χρησιμοποιούν Μεσσηνιακά αγροτικά προϊόντα.

 δ) Να λειτουργήσει επιτέλους το εργαστήριο ελέγχου ποιότητας ελαιολάδου.

Είναι τραγικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες δεν έχουν χαράξει χρόνια τώρα που έχουν κυβερνήσει τον τόπο, εθνική στρατηγική για το ελαιόλαδο και ιδιαίτερα για το Έξτρα Παρθένο για το οποίο έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται σε όλους τους ελαιοπαραγωγούς του νομού μας και τονίζει ότι:

Είναι ανάγκη να υπάρξει παμεσσηνιακή κινητοποίηση και δυναμικός αγώνας όλων των ελαιοπαραγωγών, διότι μόνο με δυναμικούς και μαζικούς αγώνες μπορούμε να διεκδικήσουμε να μην καταστραφεί και η ελαιοκαλλιέργεια στο Νομό μας και να παρθούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών, τη μείωση του κόστους παραγωγής, τη βελτίωση της ποιότητάς του, την διαφήμιση και την προώθησή του, πρώτα απʼ όλα στους Έλληνες καταναλωτές, στα εστιατόρια, στις ταβέρνες και τα ξενοδοχεία του νομού μας.