Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
16/01/2009

Απολύσεις 670 εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠ.ΠΟ)

Ερώτηση Π.Λαφαζάνη προς τον Υπουργό Πολιτισμού

Στις 28/12/2008, η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠ.ΠΟ) ενημέρωσε τηλεφωνικά τους διευθυντές όλων των Υπηρεσιών ότι απολύονται 670 εργαζόμενοι συμβασιούχοι και ότι από 1/1/2009 δεν θα μπορούν να προσέλθουν στην εργασία τους.

Οι 670 αυτοί εργαζόμενοι συμβασιούχοι παρέμεναν στην εργασία τους λόγω του ότι είχαν κερδίσει δικαστικώς ασφαλιστικά μέτρα και πληρώνονταν από  ειδικό λογαριασμό του ΥΠΠΟ, ο οποίος όμως καταργήθηκε. Έχουν προϋπηρεσία από 2 έως 10 χρόνια και έρχονται να προστεθούν στη λίστα πλήθους απολυμένων συμβασιούχων (περίπου 3000) του ΥΠ.ΠΟ ως το τέλος του 2008.

Η ηγεσία του Υπουργείου επικαλείται απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που απαγορεύει σε όσους έχουν παραμείνει με ασφαλιστικά μέτρα, σε όλα τα Υπουργεία, να πληρώνονται μέσω του τακτικού προϋπολογισμού. Η κατάργηση του Ειδικού λογαριασμού ήταν γνωστή στους  πολιτικούς υπεύθυνους του ΥΠ.ΠΟ από το Καλοκαίρι του 2008 αλλά συνεχώς ανέβαλλαν την αναζήτηση λύσης σκορπώντας αόριστες υποσχέσεις ότι η μισθοδοσία θα καλυφθεί από άλλα κονδύλια.

Σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων, οι υπηρεσίες του Υπουργείου έχουν ερημώσει, όπως επίσης και τα χρηματοδοτούμενα από το Γ ΚΠΣ έργα. Βάσει του ΠΔ 164/2004 (Παυλόπουλου) όσοι εργαζόμενοι έχουν συμπληρώσει 24 μήνες εργασία στο ΥΠ.ΠΟ δεν έχουν δικαίωμα να προσληφθούν ξανά σε αυτό ποτέ. Η πολιτική ηγεσία πέτυχε να απομακρύνει όλο το έμπειρο προσωπικό των συμβασιούχων που δούλευε 5 και πλέον χρόνια στο ΥΠ.ΠΟ και να ετοιμαστεί για νέες απόλυτα κομματικά ελεγχόμενες προσλήψεις .

Επειδή η επιλογή απομάκρυνσης του έμψυχου του ΥΠ.ΠΟ  που καλύπτει επί σειρά ετών πάγιες και διαρκείς ανάγκες και έχει αποκτήσει πολύτιμη εξειδίκευση οδηγεί στην υπονόμευση του έργου του ΥΠ.ΠΟ και στην απαξίωση της ίδιας της πολιτιστικής ταυτότητας της χώρας μας.

Επειδή το ΥΠ.ΠΟ επιμένει με αδιαφανείς διαδικασίες να καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες του με συμβασιούχους, που θα γίνουν και αυτoί με τη σειρά τους εργασιακά όμηροι.                                            

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προχωρήσει, ώστε να παραμείνουν στις θέσεις τους οι 670 εργαζόμενοι, που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του ΥΠ.ΠΟ;

2. Γιατί επιλέγεται η πρόσληψη έκτακτου προσωπικού και μάλιστα με διαδικασίες που μπορούν μα θεωρηθούν διαβλητές, προκειμένου να καλυφθούν στην ουσία πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Υπουργείου Πολιτισμού;

3. Γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρά στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με το νόμο 2190 μέσω ΑΣΕΠ για την κάλυψη των πάγιων αναγκών του ΥΠ.ΠΟ, με κριτήρια την προϋπηρεσία, τα αντικειμενικά προσόντα, τα κοινωνικά κριτήρια;

Ο ερωτών βουλευτής

Λαφαζάνης Παναγιώτης