Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/01/2009

Αποσπάσματα ομιλίας του Προέδρου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, στην εκδήλωση-συζήτηση Τμήματος Υγείας-Πρόνοιας με θέμα "Παραδείγματα νεοφιλελεύθερης απορρύθμισης στην Υγεία. Το ζήτημα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Οι προτάσεις του Συνασπισμού"

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση του Τμήματος Υγείας του ΣΥΝ, σχετικά με την «Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση», δήλωσε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

 «Η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τη σημαντικότερη στον χώρο της υγείας μεταρρύθμιση που εξελίσσεται στην χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες: την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και την αποασυλοποίηση των ψυχικώς πασχόντων. Η έλλειψη ολοκληρωμένου δικτύου δομών της Ψυχικής Υγείας θίγει το θεμελιώδες δικαίωμα στην υγεία για μία από τις πλέον αδύναμες ομάδες πληθυσμού, η οποία δεν διαθέτει φωνή για να διεκδικήσει τα δίκαιά της.

Όλα τα προγράμματα βασίστηκαν στις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην απορρόφηση  κοινοτικών κονδυλίων. Φυσικά μετά το τέλος κάθε φάσης της κοινοτικής χρηματοδότησης, είχαμε την αρχή των οικονομικών και οργανωτικών προβλημάτων. Η δημόσια χρηματοδότηση ήταν κατά πολύ μικρότερη, ο σχεδιασμός ανύπαρκτος και σήμερα, οι εργαζόμενοι στην ψυχική υγεία καιν στις δομές από-ασυλοποίησης παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες.

Τα ψυχιατρικά τμήματα δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες για νοσηλεία, έχουν τεράστια προβλήματα σε νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν. Πολλές φορές ,όλα αυτά τα προβλήματα, αναγκάζουν τους πολίτες να βρίσκουν λύσεις στον ιδιωτικό τομέα, ένα τομέα που δεν ελέγχεται επαρκώς για την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει.

Σήμερα που το κοινωνικό κράτος συρρικνώνεται, που οι δρόμοι των μεγαλουπόλεων φιλοξενούν όλο και περισσότερους ψυχικά ασθενείς, οφείλουμε να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερες μάχες. Να στηρίξουμε την ψυχιατρική μεταρρύθμιση,  την πρωτοβάθμια φροντίδα, την λειτουργία μονάδων ημερήσιας φροντίδας και την πλήρη στελέχωση των ψυχιατρικών δομών.  Να σταθούμε δίπλα στις οικογένειες και τους χρήστες  των ψυχιατρικών υπηρεσιών όπως ακριβώς γίνεται στο εξωτερικό όπου οι οργανώσεις οικογενειών ψυχικά πασχόντων συμμετέχουν στον σχεδιασμό της πολιτικής στην ψυχική υγεία.

Η ριζοσπαστική και ανανεωτική αριστερά πρέπει και τώρα μπροστά στον ορατό πλέον κίνδυνο η ψυχιατρική  μεταρρύθμιση έχει μείνει ημιτελής και να επιστρέψουμε έτσι σε παλαιότερες απαράδεκτες καταστάσεις να πρωτοστατήσει στην χάραξη της στρατηγικής που θα ολοκληρώσει την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, κόντρα στα νεοφιλελεύθερα πειράματα, για ένα υψηλού επιπέδου δημόσιο σύστημα υγείας».

To Γραφείο Τύπου