Skip to main content.
19/01/2005

Προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για το αγροτικό ζήτημα ζήτησε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος

Αντιπροσωπεία του ΣΥΝ στην Καρδίτσα

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ.Αλαβάνος, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος από τον Γ.Τόλιο, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνο για την αγροτική πολιτική και τους Κ.Πουλάκη και Ν.Παπαδόπουλο, μέλη της ΚΠΕ, επισκέφθηκαν σήμερα την Καρδίτσα.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ περιόδευσε σε χωριά και στον Παλαμά συναντήθηκε με τον Δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο και τις Διοικήσεων του Αγροτικού και Εμπορικού Συλλόγου.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, ο Αλ.Αλαβάνος αναφέρθηκε στα προβλήματα των βαμβακοπαραγωγών αλλά και γενικότερα της αγροτικής ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Ο ΣΥΝ θεωρεί ότι το σημερινό πρόβλημα με το βαμβάκι δημιουργήθηκε εξ αιτίας ενός Κανονισμού της Ε.Ε., που είναι διεστραμμένος και σχιζοφρενικός. Αν εφαρμοζόταν κάτι αντίστοιχο στις πανελλαδικές εξετάσεις, τότε ο μαθητής που θα απαντούσε στις περισσότερες ερωτήσεις, θα έπαιρνε μικρότερο βαθμό. Αντί γι αυτό που λένε «καλή σοδειά», με τον Κανονισμό αυτόν πρέπει να λένε «κακή σοδειά».

Υπάρχει όμως και η ευθύνη των κυβερνήσεων της χώρας μας, γιατί υπήρξαν κακοί υπολογισμοί και ανύπαρκτοι έλεγχοι που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.

Εμείς στηρίζουμε τους παραγωγούς στους αγώνες τους και θεωρούμε ότι εφ' όσον η πλεονάζουσα ποσότητα είναι νόμιμη, πρέπει να βρεθεί τρόπος να απορροφηθεί, όπως έχει γίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις άλλων χωρών της Ε.Ε. (Ισπανία, Πορτογαλία κ.α.)

Ζητάμε επίσης μέτρα για την ανάκαμψη των τιμών με εκκαθάριση και έλεγχο των ποσοτήτων που έχουν εισαχθεί.

Θεωρούμε πως πρέπει οι παραγωγοί να έχουν κοινό μέτωπο, γιατί οι αγώνες τους δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικοί αν οι δυνάμεις τους είναι κατακερματισμένες εξ αιτίας κομματικών ή ενδοαγροτικών διαφορών.»

Ο Αλ. Αλαβάνος ανέφερε επίσης ότι από το 2006 προβλέπεται να ισχύσει ένας νέος κανονισμός για το βαμβάκι, που περικλείει ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους και παγίδες. Και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ένας συναγερμός και συντονισμός της πολιτείας, των υπουργείων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των πολιτικών κομμάτων και των αγροτικών συνδικαλιστικών ενώσεων για να διαμορφωθεί ένα νέο πρόγραμμα διεκδικήσεων στην Ε.Ε., με αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και ανάδειξη νέων εργαλείων αγροτικής ανάπτυξης και παραγωγής.

«Δεν μπορούμε, τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, να μην έχουμε παράλληλα ένα εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης της υπαίθρου, που θα περιλαμβάνει την αγροτική καλλιέργεια, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και θα επιτρέπει στην οικογενειακή εκμετάλλευση να επιβιώσει.»

Σε ερώτηση σχετικά με τις πολιτικές συνεργασίες του ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ, τόνισε:

Μας απασχολεί το θέμα των συνεργασιών, ιδιαίτερα με τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Σχετικά με το ΠΑΣΟΚ, πιστεύω ότι έχουν θέση σ' αυτό το εγχείρημα δυνάμεις που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και έχουν διαφωνήσει με τις πολιτικές επιλογές του. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας η πολιτική μας για τις δημοτικές εκλογές, όπου θέλουμε μια συνεργασία ανοιχτή στις ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών.

Τέλος, σε ερώτηση για συνεργασία ή διάλογο με το ΚΚΕ, ο Αλ.Αλαβάνος επανέλαβε ότι «για μας η συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς είναι σε όφελος των εργαζομένων και όποιος λέει όχι σ' αυτή τη συνεργασία, βοηθάει το μεγάλο κεφάλαιο.»


Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος, συνεχίζοντας την περιοδεία του στα χωριά Μαραθέα και Παλαμά του νομού Καρδίτσας και μιλώντας σε συγκεντρώσεις βαμβακοπαραγωγών, δήλωσε ότι ο ΣΥΝ ζητάει προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων τόσο για το πρόβλημα των βαμβακοπαραγωγών όσο και γενικότερα για το θέμα της αγροτικής πολιτικής και της ανάπτυξης της υπαίθρου.