Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/05/2006

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Σκάϊ, αναφορικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος, μεταξύ άλλων είπε:

Κοινοβουλευτική Ομάδα Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς

“Μια νέα αναθεώρηση του Συντάγματος για να κριθεί αναγκαία πρέπει να είναι αναθεώρηση ουσίας και να προωθεί βαθιές μεταρρυθμιστικές τομές.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος πρέπει να εξασφαλίσει τη διεύρυνση των εγγυήσεων του κράτους δικαίου και τον εκδημοκρατισμό του πολιτικού συστήματος διακυβέρνησης. Ο χωρισμός της Εκκλησίας και Κράτους, η προστασία της ιδιωτικής ζωής του ατόμου από τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων, τα πολιτικά δικαιώματα, είναι ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν στο πλαίσιο μιας νέας αναθεώρησης.

Ο ΣΥΝ υποστηρίζει τη διεύρυνση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, την καλύτερη κατοχύρωση των ήδη αναγνωρισμένων και την ειδική προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, με δεδομένη την αποδυνάμωσή τους. Θεωρούμε αναγκαία την κατοχύρωση και νέων δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα σ΄ ένα ελάχιστο εισόδημα και πέραν αυτού το δικαίωμα για αξιοπρεπή διαβίωση και κοινωνική ασφάλιση, με την επιδίωξη να καταστεί συγκεκριμένη η εξειδίκευση της αρχής του κοινωνικού κράτους και η αναγνώριση του κοινωνικού κεκτημένου.

Πρέπει να υπάρξει η δυνατότητα των ελλήνων πολιτών να προκαλούν δημοψηφίσματα για μείζονα εθνικά και κοινωνικά ζητήματα.

Η άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα σημάνει και μεταβίβαση αρμοδιοτήτων σ΄ αυτόν. Αλλ΄ αυτό δεν είναι το δημοκρατικό ζητούμενο και ανεξάρτητα από την ορθή άποψη ότι η σχετική διάταξη δεν μπορεί να αναθεωρηθεί.

Ζητούμενο είναι η διεύρυνση του ρόλου της Βουλής, προκειμένου αυτή να αποκτήσει ουσιαστικές ελεγκτικές αρμοδιότητες και στοιχεία «κυβερνώσας Βουλής» με δεδομένη τη θεσμική υπερτροφία του πρωθυπουργικοκεντρικού συστήματος διακυβέρνησης. Είναι αναγκαία η μεταφορά εξουσιών από την Κυβέρνηση στη Βουλή και σε άλλα αντιπροσωπευτικά όργανα του κράτους και κυρίως στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Η ηγεσία του δικαστικού σώματος να εκλέγεται από ένα ευρύ εκλεκτορικό σώμα, στο οποίο τον κύριο ρόλο θα έχουν οι ίδιοι οι δικαστές. Αποκρούομε την ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου. Η ίδρυσή του θα σημάνει δικαιοπολιτικό συγκεντρωτισμό και αυταρχισμό.

Είναι αναγκαία η συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος, τόσο για την ανάδειξη της Βουλής όσο και για την ανάδειξη των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η νέα αναθεώρηση δεν πρέπει να εγκαταλείψει τη ρύθμιση του άρθρου 14 παρ. 9 του Συντάγματος για τη διαφάνεια των πόρων, την πολυφωνία και τα ασυμβίβαστα στο χώρο των ΜΜΕ.

Το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να προστατευθεί. Διαφορετικά, με τυχόν αναθεώρησή του, η λεηλασία του περιβάλλοντος στο όνομα της ανάπτυξης επέρχεται. Θα αντιταχθούμε στην αναθεώρηση του άρθρου 16 Σ και θα υπερασπισθούμε το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης, αποκρούοντας επιλογές για την άμεση και έμμεση «ιδιωτικοποίηση» της ανώτατης εκπαίδευσης.”

To Γραφείο Τύπου