Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/01/2009

Επιτακτική η ανάγκη λήψης μέτρων για την επίλυση του προβλήματος διακομιδής των ασθενών στο Νομό Κυκλάδων

Ερώτηση Α.Φιλίνη προς τον Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Στις 13-1-2009, ένα παιδάκι 26 μηνών από τη Σύρο το οποίο είχε καταπιεί μία παραμάνα, μετά από την κρίση του Παιδιάτρου του Νοσοκομείου, αναγκάστηκε να διακομισθεί σε νοσοκομείο της Αθήνας. Η διακομιδή, λόγω ασφάλισης των γονέων σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, έγινε με ελικόπτερο της αντίστοιχης εταιρείας, το οποίο όμως δεν προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο, αλλά στην περιοχή Λαζαρέττα, που βρίσκεται λίγο έξω από το κέντρο της πόλης, εκεί όπου υπάρχει η Μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού. Ο λόγος είναι ότι το αεροδρόμιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, λειτουργεί συγκεκριμένες ημέρες και ώρες, τη δε Τρίτη είναι ανοικτό 09:00΄-14:00΄. Το ελικόπτερο της ασφαλιστικής εταιρείας προσγειώθηκε γύρω στις 4 το απόγευμα.

Βεβαίως, σε περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης διακομιδής ασθενούς, προβλέπεται η αίτηση άδειας για ενεργοποίηση του αεροδρομίου, η οποία όμως στην προκειμένη περίπτωση δεν ζητήθηκε, αφού, σε προηγούμενο περιστατικό υπήρξε άρνηση να δοθεί.

Το όλο συμβάν, έρχεται να αναδείξει εκ νέου το μείζον θέμα του προβληματικού συστήματος των αεροδιακομιδών, αλλά και των διακομιδών ασθενών γενικότερα στις Κυκλάδες, που, λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα (πολυνησία - προσπελασιμότητα) του Νομού, καθιστούν τη δημόσια υγειονομική κάλυψη του επείγοντος κυρίως περιστατικού, από πλημμελή έως ανύπαρκτη, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές τόσο των κατοίκων, όσο και των επισκεπτών των νησιών των Κυκλάδων.

Αρκεί να μνημονεύσουμε δύο πρόσφατα περιστατικά: αυτό του Δεκεμβρίου, όπου ασθενής από τη Σίφνο, με σοβαρό καρδιακό πρόβλημα, απεβίωσε λόγω άρνησης του ΕΚΑΒ να πραγματοποιήσει αεροδιακομιδή και το πιο πρόσφατο περιστατικό κατοίκου της Νάξου, όπου μετά από τροχαίο που συνέβη κατέπλευσε στο λιμάνι της Σύρου για να διαπιστωθεί απλώς ο θάνατός του.

Η υπάρχουσα ελλιπέστατη ακτοπλοϊκή και αεροπορική σύνδεση των νησιών, οδηγεί ουσιαστικά σε αχρηστία τις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες μονάδες υγείας για την αντιμετώπιση των χρόνιων περιστατικών, καθώς οι κάτοικοι εξαναγκάζονται με μεγάλο κόστος να μετακινούνται προς την Αθήνα.

Επίσης η ανυπαρξία πρόβλεψης εξοπλισμού κάποιων ταχύπλοων του Λιμενικού με τον απαραίτητο στοιχειώδη ιατρικό εξοπλισμό ώστε να μεταφέρουν με ασφάλεια κάποιο περιστατικό, καθώς και η ύπαρξη μόνο πέντε (5) πτητικών μέσων για την κάλυψη των αεροδιακομιδών  σε όλη τη χώρα, διαμορφώνουν την εικόνα της εγκατάλειψης των νησιωτών, γεννούν το αίσθημα της ανασφάλειας και στην ουσία ακυρώνουν στην πράξη τις όποιες  προσπάθειες για αναβάθμιση της παρεχόμενης υγειονομικής κάλυψης στα νησιά των Κυκλάδων.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Κυκλάδων, χρόνια τώρα, ζητά εναγωνίως την άμεση δημιουργία Περιφερειακού ΕΚΑΒ για τις Κυκλάδες, με δύναμη τουλάχιστον δύο πτητικών μέσων και 7-8 ταχύπλοων, κατάλληλα διαμορφωμένων και στελεχωμένων, ώστε να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος, ο οποίος, όπως προκύπτει από επιστημονικές έρευνες, στην περίπτωση ενός πολυτραυματία ή ενός καρδιακού-εγκεφαλικού επεισοδίου, είναι μία με δύο ώρες το περισσότερο. 

Κατόπιν των παραπάνω:

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Υπάρχει πολιτικός σχεδιασμός για την άμεση δημιουργία Περιφερειακού ΕΚΑΒ στις Κυκλάδες;

2.    Ποια άμεσα μέτρα προτίθενται να λάβουν για την ορθολογική διαχείριση των δεκάδων επειγόντων περιστατικών, ώστε να προληφθούν άλλες απώλειες;

3.    Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για τον εξοπλισμό ορισμένων σκαφών του λιμενικού, ώστε οι άνθρωποι που χρήζουν ιατρικής φροντίδας, να μεταφέρονται με ασφάλεια και αξιοπρέπεια;

4.    Με την επίκληση ποιου λόγου το αεροδρόμιο Σύρου μπορεί να αρνηθεί να δώσει άδεια για προσγείωση ελικοπτέρου σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης διακομιδής ασθενούς;

Η ερωτώσα βουλευτής

Άννα Φιλίνη