Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/01/2009

Εξασφάλιση πιστώσεων για την κάλυψη θέσεων εκπαιδευτικών από μόνιμο προσωπικό στο Νομό Κυκλάδων

Ερώτηση Α.Φιλίνη προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή στις 13-1-2009 της Επίκαιρης Ερώτησης για το εκπαιδευτικό πρόβλημα στις Κυκλάδες, ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Σ. Ταλιαδούρος, μεταξύ άλλων απάντησε ότι “πέτυχε ώστε οι διορισμοί των δασκάλων και των νηπιαγωγών να πραγματοποιηθούν έγκαιρα ενόψει της έναρξης του νέου σχολικού έτους 2008-2009”, αναφέροντας διεξοδικά τους αριθμούς των διορισμών, ενώ για τις θέσεις που καλύφθηκαν από ωρομίσθιους δασκάλους προτίμησε να μην αναφερθεί σε αριθμό δασκάλων αλλά σε αριθμό ωρών για τις οποίες δόθηκαν οι σχετικές πιστώσεις.

Όσον αφορά το έγκαιρο της κάλυψης των θέσεων, υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις δεδομένου ότι κάθε χρόνο, όπως και φέτος, πρέπει να φθάσει ο Νοέμβριος προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στα σχολεία με τις διαδικασίες των αποσπάσεων και της ωρομισθίας. Αποτέλεσμα είναι να χάνονται πολύτιμες διδακτικές ώρες.

Σχετικά με τους ωρομίσθιους, μόνο στα νησιά Άνδρο, Κέα, Κύθνο και Σέριφο, οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί ανέρχονται στους είκοσι δύο (22), εκ των οποίων οι έντεκα (11) είναι δάσκαλοι στο πρωινό ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου.

Η κάλυψη ολοένα και περισσότερων οργανικών κενών με ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς και η συνακόλουθη μείωση των μόνιμων διορισμών σε καμία περίπτωση δε μπορεί να εγγυάται την επιδιωκόμενη “εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των σχολείων” στις Κυκλάδες.

Οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί είναι από τους χαμηλότερα αμειβόμενους εργαζόμενους και πληρώνονται με καθυστέρηση, καθώς -όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου-Τήνου-Μυκόνου-  μέχρι πριν από τις γιορτές, δεν είχαν πληρωθεί τα δεδουλευμένα τους από την αρχή του σχολικού έτους.

Αντί λοιπόν να δίνονται πιστώσεις, αλλά και κίνητρα για τη μόνιμη στελέχωση των σχολείων των νησιών των Κυκλάδων, με στόχο την αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και την παροχή ίσων ευκαιριών στους Κυκλαδίτες μαθητές, η κυβέρνηση επιλέγει να μπαλώσει την ανυπαρξία σχεδιασμού με τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς, τους οποίους απαξιώνει με αμοιβές της τάξεως των 10 ευρώ την ώρα.

Κατόπιν των παραπάνω:

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει ώστε να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες πιστώσεις για την κάλυψη θέσεων εκπαιδευτικών από μόνιμο προσωπικό, γεγονός που θα εγγυάται τη συνοχή του συλλόγου διδασκόντων σε κάθε σχολείο, τον καλύτερο σχεδιασμό του εκπαιδευτικού έργου και συνακόλουθα την αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης;

2.    Ποια μέτρα πρόκειται να λάβει για την άμεση αύξηση της αποζημίωσης των ωρομισθίων εκπαιδευτικών, την άμεση και τακτική καταβολή των δεδουλευμένων τους, αλλά και την αποζημίωσή τους για τις επίσημες αργίες, που ζητούν και δικαιούνται όπως όλοι οι εργαζόμενοι;

Η ερωτώσα βουλευτής

Άννα Φιλίνη