Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/01/2009

Ερώτηση-παρέμβαση Παπαδημούλη για την κατασκευή ΧΥΤΑ δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας

Στην Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο φέρνει με νέα ερώτηση-παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης την απόφαση για κατασκευή ΧΥΤΑ σε πολύ μικρή απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι η θέση που επελέγη με απόφαση της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Ημαθίας για την κατασκευή ΧΥΤΑ βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, σε περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και πολύ κοντά στον ταμιευτήρα ύδρευσης της Θεσσαλονίκης από τον Αλιάκμονα. Επιπλέον, ερωτά την Επιτροπή τί είδους μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

"Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ημαθίας, με τη σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και παρά τις αντιδράσεις επιστημονικών συλλόγων (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Πανελλήνιος Σύλλογος Αρχαιολόγων), οικολογικών οργανώσεων και κατοίκων της περιοχής, επέλεξε να προχωρήσει σε εγκατάσταση ΧΥΤΑ σε μικρή απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας. Η θέση αυτή βρίσκεται εντός της λεκάνης απορροής όμβριων υδάτων του ταμιευτήρα ύδρευσης της Θεσσαλονίκης και σε επισφαλώς μικρή απόσταση από τον ποταμό Αλιάκμονα από τον οποίο υδρεύεται η πόλη της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, λόγω του σχετικού ύψους της και της αφαίρεσης του αργιλώδους υποστρώματος της, αφήνει έκθετο τον υδροφόρο ορίζοντα και την κοίτη του Αλιάκμονα σε διαρροή υδραυλικού φορτίου το οποίο περιέχει επικίνδυνες ουσίες. Εξάλλου,    βρίσκεται σε περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και μάλιστα εφάπτεται  περιοχής ενταγμένης στον Κατάλογο Περιοχών Προστασίας NATURA (με κωδικό GR1210002). Σύμφωνα με παλαιότερη σχετική απάντηση της Επιτροπής (E-0843/05) "στη συγκεκριμένη περίπτωση υγειονομικής ταφής αποβλήτων, αυτή πρέπει να διενεργείται σύμφωνα με τα τεχνικά πρότυπα και τις προδιαγραφές που ορίζονται από την οδηγία 1999/31/EΚ του Συμβουλίου της 26ης Απριλίου 1999 περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων , η οποία, επίσης, καθορίζει γενικές απαιτήσεις σχετικές με τη θέση των χώρων υγειονομικής ταφής, ενσωματώνοντας πτυχές που αφορούν την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς."

Είναι η Επιτροπή ενήμερη για την κατάσταση στην περιοχή; Θεωρεί ότι η επιλογή της συγκεκριμένης θέσης συνάδει με τις διατάξεις της οδηγίας 1999/31/ΕΚ; Τι μέτρα προτίθεται να πάρει προκειμένου οι υπεύθυνες αρχές να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της δημόσιας υγείας;"

Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε:

"Σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών θα εξαντλήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα για να σταματήσει το τριτοκοσμικό αίσχος των παράνομων χωματερών και να αποκτήσει η χώρα μας, έστω και με καθυστέρηση πολλών χρόνων ένα σύγχρονο, προηγμένο και φιλικό προς το περιβάλλον, φυσικό και πολιτισμικό, σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων ".

To Γραφείο Τύπου