Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/01/2009

Με αφορμή την εκεχειρία που εφαρμόζεται στην Γάζα και τις ελπίδες που αναδείχνονται, ο Γιάννης Μπαλάφας, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Η μονομερής κατάπαυση των βομβαρδισμών από πλευράς Ισραήλ, κάτω από την κατακραυγή και τις πιέσεις που ασκήθηκαν και η μετά από 22 ημέρες βάρβαρης επιδρομής εύθραυστη εκεχειρία, που εφαρμόζεται ήδη, αποτελεί μια ελπιδοφόρα εξέλιξη για τον πολύπαθο παλαιστινιακό λαό.

Με έντονα τα αισθήματα οργής για το έγκλημα που επιτελέστηκε στην λωρίδα της Γάζας, καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να αξιοποιήσει άμεσα την εκεχειρία για την προώθηση της μέγιστης δυνατής ανθρωπιστικής βοήθειας και δηλώνουμε ότι από την πλευρά μας θα συμβάλουμε στην προσπάθεια αυτή με όλες μας τις δυνάμεις.

Το επείγον πολιτικό ζήτημα είναι να μονιμοποιηθεί η εκεχειρία, να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων και να ολοκληρωθούν ταχύτατα οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις, με συμμετοχή της Παλαιστινιακής Αρχής και της Χαμάς, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για διαρκή ειρήνη στην Παλαιστίνη.

Για εμάς η ειρήνη και η δικαιοσύνη είναι αλληλένδετες και δικαιοσύνη σημαίνει ύπαρξη ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους, στα σύνορα του 1967, με παράλληλη αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ.

Και ας το επαναλάβουμε: Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη, αλλά δεν υπάρχει και δικαιοσύνη – δηλαδή δίκαιη λύση – χωρίς ειρήνη.

To Γραφείο Τύπου