Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/01/2009

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ. Αλαβάνος συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χατζηγάκη για τα προβλήματα των αγροτών και τα γενικότερα ζητήματα της αγροτικής οικονομίας

Μετά τη συνάντηση, ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε:

«Είχαμε συζήτηση με τον κύριο Υπουργό για τα σοβαρά ζητήματα της αγροτικής οικονομίας. Νομίζω ότι  βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου θα έχουμε σεισμό πολλών ρίχτερ με την έννοια ότι, συν τοις άλλοις, και η διεθνής κρίση με τη μείωση της ζήτησης και πιστωτική στενότητα δημιουργεί πάρα πολύ έντονα προβλήματα.

Εμείς, στη συζήτηση  θέσαμε πέντε κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι ότι πιστεύουμε ότι όπως έγινε με τις τράπεζες στην ΕΕ, που οι κανόνες του ανταγωνισμού, οι κανόνες εθνικών ενισχύσεων, οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας δεν εφαρμόστηκαν στην περίπτωση της χρηματοδότησης τους, έτσι πιστεύουμε ότι η κοινή αγροτική πολίτικη δεν μπορεί να έχει σήμερα αυτές τις δεσμεύσεις και τους περιορισμούς.

Απαιτείται ένα έκτακτο πρόγραμμα απελευθέρωσης των δυνατοτήτων κάθε κυβέρνησης, προκειμένου να στηρίξει την αγροτική της παραγωγή και τους παραγωγούς. 

Το δεύτερο, που συζητήσαμε, είναι η ανάγκη να αντιμετωπιστούν ζητήματα όπως οι πλειστηριασμοί, οι κατασχέσεις, οι δυσκολίες να ανταπεξέλθουν στο δανεισμό οι αγρότες με έναν ειδικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Αγροτική Τράπεζα, η οποία παραμένει η μεγαλύτερη κρατική τράπεζα στη χώρα μας.

Το τρίτο είναι οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο κόστος παραγωγής που έχουν σχέση με το πετρέλαιο, με το ΦΠΑ και με τα διάφορα φυτοφάρμακα, που βλέπετε ότι είναι ένα από τα βασικά αιτήματα των κινητοποιήσεων.

Το τέταρτο είναι η στήριξη του εισοδήματος και των τιμών παραγωγού. Σας λέω εγώ, ως Βουλευτής Ηρακλείου, ένα μπουκάλι λάδι σήμερα κοστίζει όσο 2 μπουκάλια νερό, δηλαδή σε λίγο θα κάνουμε μπάνιο με λάδι. Επομένως, πρέπει να υπάρξουν μέτρα. Και τέλος βέβαια, επειδή στην κάθε κρίση έχεις τη δυνατότητα να οικοδομήσεις πολιτικές σε βάθος χρόνου, είναι ανάγκη να προχωρήσουν οι υποδομές, η αναδιοργάνωση των συνεταιρισμών κλπ.

Πιστεύω όλα αυτά να γίνουν σύντομα και εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουμε τις αγροτικές κινητοποιήσεις, πιστεύοντας ότι σήμερα οι αγρότες που έχουν απομείνει, έχουν απόλυτα δίκιο γιατί αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του εκμηδενισμού».

To Γραφείο Τύπου