Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/01/2009

Η Κομισιόν θα παρακολουθήσει τη δίκη για τον θάνατο του 29χρονου Κούρδου Ενγκίν Τσεμπέρ μέσα στις τούρκικες φυλακές

Έχουν παραπεμφθεί με βαριές κατηγορίες 60 δημόσιοι λειτουργοί

Απάντηση του Επιτρόπου Όλι Ρεν στον Δημήτρη Παπαδημούλη

«Με μεγάλη λύπη πληροφορήθηκε η Επιτροπή τον θάνατο μετά από βασανιστήρια κατά την προφυλάκιση του Ενγκίν Τσεμπέρ …. θα παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς τη δίκη … για να εξασφαλιστούν οι απαιτήσεις ταχύτητας, ανεξαρτησίας και αμεροληψίας της διαδικασίας.» Αυτό απάντησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την διεύρυνση κ. Όλι Ρεν σε ερώτηση ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής με την ερώτησή του ενημέρωσε την Κομισιόν για την δολοφονία του 29χρονου Κούρδου από τις τουρκικές αρχές μέσα στις φυλακές και ζητούσε πληροφορίες για το αν διεξήχθη έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του 29χρονου και αν τιμωρήθηκαν οι ένοχοι καθώς επίσης και ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει για την πλήρη εφαρμογή των πολιτικών κριτηρίων και ιδιαίτερα για την πλήρη εφαρμογή των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και των κρατουμένων στην Τουρκία.

Ο Επίτροπος κ. Ρεν στην απάντησή του τόνισε: «Ο τραγικός θάνατος καταδεικνύει ότι είναι αναγκαίο να εντείνει η Τουρκία τις προσπάθειές της όσον αφορά την εφαρμογή μιας πολιτικής μηδενικής ανοχής ως προς τα βασανιστήρια και την κακή μεταχείριση. Υπό το πρίσμα αυτό, ουσιαστικής σημασίας είναι η κύρωση του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά των Βασανιστηρίων (OPCAT), το οποίο υπόγραψε τον Σεπτέμβριο η Τουρκία.»

Όσον αφορά στη διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης ο Επίτροπος ανέφερε ότι: «Η πρώτη ακροαματική διαδικασία σχετικά με τον θάνατο του Ενγκίν Τσεμπέρ θα γίνει τον Ιανουάριο 2009. Το Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο του Bakırköy έχει ήδη κάνει δεκτή την παραπομπή από την εισαγγελική αρχή εξήντα δημόσιων λειτουργών. Οι υπάλληλοι αυτοί, στους οποίους περιλαμβάνονται προσωπικό και στελέχη των φυλακών, αξιωματικοί της Αστυνομίας και της Χωροφυλακής, καθώς και ένας γιατρός, κατηγορούνται για "θάνατο προσώπου μετά από βασανισμό" (άρθρο 95 του τουρκικού ποινικού κώδικα (ΤΠΚ)), "μη υποβολή αναφοράς σχετικά με εγκληματική πράξη" (άρθρα 279, 280 του ΤΠΚ), "υπηρεσιακό παράπτωμα" (άρθρα 257 του ΤΠΚ), "βασανισμό" (άρθρο 96 του ΤΠΚ), "κακόβουλο τραυματισμό" (άρθρο 77 του ΤΠΚ) και "σύνταξη ιατρικής αναφοράς χωρίς προηγούμενη εξέταση" (άρθρο 210 του ΤΠΚ).»

Ποιος όμως ήταν ο 29χρονος Κούρδος Ενγκίν Τζεμπέρ; Γεννήθηκε το 1979 στην Κωνσταντινούπολη, ήταν εργάτης και αγωνιζόταν για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Συνελήφθη μαζί με άλλους τρεις συντρόφους του, λίγες μέρες μετά από αποφυλάκιση του, επειδή διένειμε το περιοδικό «Yürüyüş». Στην Διεύθυνση Ασφαλείας όπου οδηγήθηκε υπέστη βασανιστήρια, που συνεχίστηκαν για πολλές μέρες στις φυλακές Μετρίς, με αποτέλεσμα να πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο και να εκπνεύσει στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2008.

Ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε σχετικά:

"Ο θάνατος του αγωνιστή Ε. Τζεμπέρ, μετά από φρικτά βασανιστήρια, αποδεικνύει για μία ακόμη φορά την τεράστια απόσταση που χωρίζει τη σημερινή Τουρκία από ένα σύγχρονο κράτος δικαίου. Η Κομισιόν οφείλει να αναλάβει συγκεκριμένες ενέργειες και να μην αρκείται απλώς σε πλατωνικές δηλώσεις."

To Γραφείο Τύπου