Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/01/2009

Να παραπεμφθεί το Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου

Να απαιτηθούν αποζημιώσεις από το Ισραήλ για τις καταστροφές υποδομών που έχει χρηματοδοτήσει η ΕΕ

Ερώτηση - παρέμβαση του Δ. Παπαδημούλη στο Συμβούλιο της Ευρ.Ένωσης

Ερώτηση κατέθεσε σήμερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλης ζητώντας από το Συμβούλιο της Ευρ. Ένωσης να αναλάβει πρωτοβουλίες για να παραπεμφθεί το Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου εναντίον του παλαιστινιακού λαού και να απαιτήσει αποζημιώσεις για τις καταστροφές υποδομών που έχει χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα παλαιστινιακά εδάφη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Ο Γεν.Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) δήλωσε σοκαρισμένος από τις ανθρώπινες απώλειες και τον βομβαρδισμό της κύριας υπηρεσίας αρωγής των ΗΕ προς τους Παλαιστινίους (UNRWA) στη Γάζα. Ήδη η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε έρευνα για την ισραηλινή επίθεση στο κτήριο των ΗΕ καθώς και για συνεχείς στοχευμένες επιθέσεις, εναντίον του άμαχου πληθυσμού υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για εγκλήματα πολέμου. Εκφράστηκαν επίσης φόβοι για την χρήση από το Ισραήλ βομβών λευκού φωσφόρου, μιας τοξικής ουσίας που προκαλεί βαθιά εγκαύματα και απαγορεύεται η χρήση της εναντίον πληθυσμών σύμφωνα με Πρωτόκολλο της Σύμβασης της Γενεύης για τα συμβατικά όπλα.

Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει το Συμβούλιο για την παραπομπή του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου εναντίων των Παλαιστινίων παρότι το Ισραήλ δεν το αναγνωρίζει; Ποια πολιτικά, διπλωματικά και οικονομικά μέτρα θα λάβει εις βάρος του Ισραήλ για να σταματήσει την πολιτική γενοκτονίας των Παλαιστινίων και να απαιτήσει αποζημιώσεις για τις καταστροφές υποδομών που έχει χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα παλαιστινιακά εδάφη;»

To Γραφείο Τύπου