Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/05/2006

Μήνυμα του Τμήματος Γυναικών του Συνασπισμού για την Ημέρα της Μητέρας

Γιορτή της Μητέρας σήμερα και λίγα πράγματα μας επιτρέπουν να γιορτάσουμε.

Ίσως μόνο ένα. Η σημασία της μητρότητας, ο καταλυτικός ρόλος της μάνας στη ζωή και στην διαμόρφωση της προσωπικότητάς μας, η ευγνωμοσύνη μας γι αυτήν. Διότι ως προς τα άλλα, ως προς τον κοινωνικό περίγυρο θα έλεγε κανείς, ότι όλα συνωμοτούν, ώστε ο ρόλος της γυναίκας-μητέρας να δυσκολεύει αφάνταστα.

Το μικρό κοινωνικό κράτος που υπήρχε ως σήμερα στην Ελλάδα απειλείται με κατάρρευση, καθώς η εμπορευματοποίηση πλήττει τον δημόσιο τομέα και μάλιστα όχι μόνο τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας αλλά και αυτό τον σκληρό πυρήνα των δημοσίων υπηρεσιών που είναι : η υγεία, παιδεία και η κοινωνική ασφάλιση. Η Οδηγία Μπολκεστάϊν δείχνει αυτό ακριβώς.

Έτσι, λοιπόν, οι υποστηρικτικές υποδομές προς την οικογένεια δοκιμάζονται σκληρά και υπονομεύονται.

Το πέρασμα των βρεφονηπιακών σταθμών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς τους ανάλογους πόρους αποδεικνύεται μία περιπέτεια.

Το ολοήμερο σχολείο εγκαταλείφθηκε και σχεδόν καταργήθηκε.

Τα προγράμματα «βοήθεια στο σπίτι» για τα παιδιά , τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αναπηρία πριν ακόμη εφαρμοστούν απαξιώνονται και καταργούνται.

Το ίδιο και χειρότερο ισχύει και για τις μόνες μητέρες, τις μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, τις μετανάστριες και τις πρόσφυγες.

Η οικογένεια παλεύει αβοήθητη και μέσα εκεί η μητέρα επωμίζεται το συντριπτικό βάρος της «άτυπης φροντίδας».

Πώς, λοιπόν, σε αυτές τις συνθήκες οι γυναίκες να γεννούν παιδιά ή να κάνουν οικογένεια;

Ο δείκτης γονιμότητας είναι 1,2 ενώ θα έπρεπε να είναι 2,1 για την αναπλήρωση των γενεών.

Οσες/οι ασχολούμαστε με την ισότητα και τις ισότιμες σχέσεις στην οικογένεια γνωρίζουμε το εξής απλό: Ότι κριτήριο των πολιτικών που εξαγγέλλονται είναι οι πόροι που τις συνοδεύουν και οι μηχανισμοί ελέγχου των εφαρμοζόμενων πολιτικών.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για την εφαρμογή τους.

Στο πλαίσιο των νεοφιλελεύθερης έμπνευσης πολιτικών λιτότητας, οι δαπάνες για την υποστήριξη της μητρότητας συρρικνώνονται με αποτέλεσμα τη συνολική υποβάθμιση της ζωής των γυναικών και των οικογενειών τους.

Γι αυτό και εμείς είμαστε αποφασισμένες να αγωνιστούμε μαζί με όλες τις γυναίκες, ώστε κάθε γυναίκα να έχει τα παιδιά που θέλει, όταν τα θέλει και να αισθάνεται αυτή την χαρά!

Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής