Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/01/2009

Συνάντηση Προέδρου ΣΥΝ Αλ.Τσίπρα με Προεδρείο ΓΣΕΒΕΕ

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΑ MALL ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε σήμερα με το Προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ.

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με το Προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ και να συζητήσουμε για όλα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες. Για τη διεύρυνση της φορολογικής αδικίας απέναντι στους μικρομεσαίους, με την κατάργηση του αφορολογήτου των 10.500 ?, με τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, με την αδυναμία να υπάρξει ένα σχέδιο για τη στήριξη του ασφαλιστικού τους ταμείου, με την αδυναμία του προγράμματος του Ταμείου Εγγυοδοσίας να καλύψει τις ανάγκες των μικρών επιχειρήσεων παρά μονάχα όσων είναι εύρωστες. Οι υπόλοιπες αφήνονται βορά στο έλεος των τραπεζών.

Είχαμε επίσης  τη δυνατότητα να συζητήσουμε και για τις τρέχουσες εξελίξεις. Να βρούμε σύμπτωση απόψεων με τη ΓΣΕΒΕΕ για την ανάγκη να υπάρξει αναθεώρηση του εμπορικού χωροταξικού σχεδιασμού, κυρίως σε σχέση με τα μεγάλα πολυκαταστήματα. Η ευτυχής κατάληξη στο ΣτΕ απέτρεψε τη δημιουργία ενός εμπορικού κέντρου, του μεγαλύτερου των Βαλκανίων, που θα έριχνε τον τζίρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο κέντρο της Αθήνας περίπου 60%, όπως έγινε και στο Μαρούσι.

Και βεβαίως είχαμε τη δυνατότητα να συμφωνήσουμε και στην ανάγκη να διατηρηθεί η αργία της Κυριακής.

Για όλα αυτά βρήκαμε κοινή γλώσσα, κοινό κώδικα επικοινωνίας και νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να πιέσουμε -κι εμείς θα το κάνουμε- την κυβέρνηση να ρίξει το βάρος σε μέτρα, σε πρωτοβουλίες για την προστασία των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των επαγγελματιών, που σήμερα στενάζουν πραγματικά από την οικονομική και κοινωνική κρίση.

ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ): Είχαμε σήμερα μια συνάντηση με τον κ. Τσίπρα. Θα επικεντρωθώ μόνο σε δύο μεγάλα και πολύ σοβαρά θέματα τα οποία μας απασχόλησαν πρωτίστως. Είναι το θέμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας. Αναλύσαμε την άποψή μας, ότι θέλουμε το Ταμείο αυτό να μετεξελιχθεί σε τράπεζα για μικρές επιχειρήσεις με συμμετοχή και του κράτους και επίσης συζητήσαμε αρκετά και διεξοδικά το θέμα των υπερ-καταστημάτων. Μια μάστιγα που δεν θα σαρώσει μόνο τις μικρές επιχειρήσεις -και το βλέπουμε αυτό στα πολύ λίγα που έχουν ανοίξει μέχρι στιγμής και που θα γίνουν πάρα πολλά την ερχόμενη πενταετία- αλλά θα αιχμαλωτίσει και τις επιχειρήσεις οι οποίες είτε αναγκάζονται είτε θέλουν και λειτουργούν μέσα σ΄ αυτά τα εμπορικά κέντρα με λεόντειες συμφωνίες οι οποίες θα αναπτυχθούν με την πάροδο του χρόνου. Κινδυνεύουν και οι μεγάλες και οι μικρές επιχειρήσεις που εγκαθίστανται μέσα σ΄ αυτά.

To Γραφείο Τύπου