Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/01/2009

Επιβεβαιώνει η Κομισιόν την απουσία κατάλληλου σχεδιασμού & διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων στον Ασωπό -Διαψεύδονται οι ισχυρισμοί της ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ

"Η περίπτωση του Ασωπού έχει χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα για την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο!"

Απάντηση του Επιτρόπου Στ. Δήμα στον Δ. Παπαδημούλη

«Τα στοιχεία που διαβίβασαν οι ελληνικές αρχές στην Επιτροπή επιβεβαίωσαν την απουσία κατάλληλου σχεδιασμού και διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων στην περιοχή του Ασωπού» απαντά ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον κ. Στ. Δήμας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη, διαψεύδοντας έτσι πανηγυρικά τους καθησυχαστικούς και παραπλανητικούς ισχυρισμούς της ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Με ερωτήσεις του ο Έλληνας ευρωβουλευτής ενημέρωσε την Επιτροπή για δύο έρευνες, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, οι οποίες καταγράφουν υψηλές συγκεντρώσεις καρκινογόνων ουσιών παρά τις διαβεβαιώσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ από τον Αύγουστο 2008 ότι πλέον δεν ανιχνεύεται το καρκινογόνο χρώμιο στα νερά του Ασωπού. Επίσης, έθετε συνολικότερα το ζήτημα της εφαρμογής της Οδηγίας-Πλαίσιο 2000/60 για τα Ύδατα και ζητούσε από την Επιτροπή να λάβει μέτρα προστασίας για τον Ασωπό και να αξιολογήσει την εφαρμογή της Οδηγίας-Πλαίσιο στην Ελλάδα.

Όπως τόνισε στις απαντήσεις του ο Στ. Δήμας: «Η Επιτροπή έχει κινήσει κατά της Ελλάδας οριζόντια διαδικασία επί παραβάσει για την παράλειψή της να θεσπίσει και να εφαρμόσει κατάλληλη νομοθεσία για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Η περίπτωση του Ασωπού έχει χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής, η οποία εκκρεμεί επί του παρόντος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (υπόθεση C-286/08).»

Όσον αφορά στην εφαρμογή της Οδηγία Πλαίσιο για τα Ύδατα (ΟΠΥ) ο Επίτροπος, στις απαντήσεις του επεσήμανε ότι: «Η Επιτροπή δεν είναι ικανοποιημένη με την καθυστέρηση στην κατάρτιση προγραμμάτων για την παρακολούθηση της κατάστασης των υδάτων (επιφανειακά και υπόγεια ύδατα) στην Ελλάδα, όπως απαιτείται από το άρθρο 8 της οδηγίας-πλαίσιο για τα ύδατα (οδηγία 2000/60/ΕΚ). … Δεν έχει ακόμη υποβληθεί η έκθεση που όφειλε να έχει διαβιβάσει η Ελλάδα τον Μάρτιο του 2007. …. Ως εκ τούτου, τον Ιούνιο 2008, η Επιτροπή κίνησε διαδικασία επί παραβάσει όσον αφορά τη συμμόρφωση με τα άρθρα 8 και 15 παράγραφος 2 της οδηγίας. Επιπλέον τα κράτη – μέλη κσαλούνται να θεσπίσουν σχέδια διαχείρισης των ποτάμιων λεκανών απορροής μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009.

Καταλήγοντας ο κ.Δήμας υπογράμμισε ότι: «Η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά τα επόμενα βήματα για την εφαρμογή της οδηγίας-πλαίσιο για τα ύδατα, καθώς και τη διαδικασία επί παραβάσει που βρίσκεται σε εξέλιξη, ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση των υποχρεώσεων των ελληνικών αρχών…. Το 2012, η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση στο Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας-πλαισίου για τα ύδατα, με βάση τα σχέδια διαχείρισης των λεκανών απορροής των ποταμών που θα έχουν υποβληθεί.

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ και ειδικότερα ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς, οφείλουν να εγκαταλείψουν αμέσως την παραπλανητική τακτική και τη διγλωσσία και να προωθήσουν κατεπειγόντως ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα απορρύπανσης και σωτηρίας του Ασωπού ποταμού. Το επιβάλλουν η προστασία του δημόσιου συμφέροντος, του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών. Σε συνεργασία με τους φορείς της περιοχής και την κοινωνία των πολιτών θα εξαντλήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα για να πάψει ο Ασωπός να αποτελεί μια τοξική χαβούζα με την ευθύνη και την ανοχή της πολιτείας.»

To Γραφείο Τύπου