Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς
10/01/2009

Εκεχειρία τώρα! Σταματήστε τον πόλεμο! - Το ΚΕΑ κινητοποιείται για την ειρήνη

Η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς  πραγματοποιείται 14 ημέρες μετά  την έναρξη της επίθεσης του ισραηλινού στρατού ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό  στη Γάζα. Σε αυτές τις δραματικές ημέρες, είναι απαραίτητο να κινητοποιηθεί ευρύτερα το κίνημα ειρήνης για να υποστηριχθεί η απαίτηση για τον τερματισμό του πολέμου. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά απευθύνεται στα κόμματα μέλη της ώστε να ενεργοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά καταδικάζει σθεναρά  την ισραηλινή εισβολή στη Γάζα, η οποία προκαλεί βαρύτατη απώλεια ζωών, οι περισσότερες από αυτές αμάχων, συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών. Δεν υπάρχει καμία αιτιολόγηση για τη συλλογική τιμωρία των ανθρώπων που ζουν σε αυτήν την πυκνοκατοικημένη λωρίδα και  οι οποίοι ήδη αντιμετώπιζαν τις τραγικές συνέπειες ενός μακροχρόνιου αποκλεισμού.

Η Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΕΑ απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός και  συνολική απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα, και κατά συνέπεια το τέλος όλων των στρατιωτικών δραστηριοτήτων και από τις δύο πλευρές.

Ζητάμε επίσης την άμεση άρση του αποκλεισμού  και της πολιορκίας της Γάζας, και το εκ νέου άνοιγμα όλων των περασμάτων στο έδαφος της Γάζας.

Εκτιμάμε τις προσπάθειες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να απαιτήσει άμεση εκεχειρία, αλλά υπάρχει ανάγκη να υιοθετηθούν  περαιτέρω συγκεκριμένα μέτρα και επιπτώσεις, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Ισραήλ βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και ο σεβασμός των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Πλήρως αφοσιωμένο στην ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων, το ΚΕΑ ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εγκρίνει συγκεκριμένα μέτρα για να δοθεί τέλος στην σφαγή, να αρθεί  ο αποκλεισμός, και να προωθηθεί  η ειρήνη βάσει των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Ο ΟΗΕ πρέπει, μεταξύ  άλλων,  να αποφασίσει την άμεση επιβολή εμπάργκο στον  ανεφοδιασμό όπλων προς το Ισραήλ, και επιπλέον να θέσει σε κίνηση μια διαδικασία αποστρατιωτικοποίησης ολόκληρης της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του μετασχηματισμού της σε αποπυρηνικοποιημένη ζώνη.

Ζητάμε ειδικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση  να λάβει συγκεκριμένα μέτρα και να μην επιδίδεται μόνο σε προφορικές δηλώσεις. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά απαιτεί την άμεση αναστολή της Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ της ΕΕ και του Ισραήλ, καθώς επίσης και τη διακοπή όλων των διαδικασιών διαλόγου που προάγονται  με το Ισραήλ, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις  της ΕΕ για την προώθηση της συμμόρφωσης με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Καταδικάζουμε τις δηλώσεις της νέας Τσεχικής Προεδρίας της ΕΕ. Είναι απαράδεκτο να βάζει στην ίδια θέση το θύμα και τον επιτιθέμενο. Το Ισραήλ δεν θα ξεκινούσε αυτόν τον πόλεμο εάν δεν είχε δοθεί το πράσινο φως από την πλευρά της κυβέρνησης των ΗΠΑ του Μπους. Η ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίσει την συνένοχη πολιτική της. 

Η ατιμωρησία για τα πολεμικά εγκλήματα και τα χαρακτηρισμένα εγκλήματα ενάντια στην ανθρωπότητα που συμβαίνουν αυτές τις μέρες στη Γάζα είναι απαράδεκτη, και ζητάμε σχετικές πρωτοβουλίες σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, ώστε να προσαχθούν οι εγκληματίες πολέμου ενώπιον δικαστηρίου με τελεσιουργό δικαιοδοσία.

Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς συνεχίζει να συνεργάζεται και να εργάζεται μαζί με τα αριστερά κόμματα στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ, καθώς επίσης και με τις ειρηνικές και δημοκρατικές δυνάμεις εκεί.

Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, απευθύνουμε  έκκληση για εθνική συμφιλίωση των Παλαιστίνιων, που είναι ο μόνος δρόμος  για μια ενωμένη, ελεύθερη Παλαιστίνη και για την επιτυχή έκβαση της πολιτικής διαδικασίας.

Χαιρετίζουμε τις γενναίες φωνές μέσα στο Ισραήλ που αγωνίζονται ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στην στρατιωτικοποίηση της ισραηλινής κοινωνίας, και υπέρ μιας δίκαιης ειρήνης.

Η ισραηλινή πολιτική του πολέμου και της επιθετικότητας, όπως ο πόλεμος ενάντια στο Λίβανο, δείχνει ότι η στρατιωτική βία οδηγεί το Ισραήλ σε λιγότερη ασφάλεια. Η νέα εχθρότητα προστίθεται στην παλιά εχθρότητα, και το μίσος θα κυβερνά στην περιοχή.

Όπως δηλώσαμε κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης  του ΚΕΑ  για την Μέση Ανατολή το Δεκέμβριο στην Κωνσταντινούπολη:

«Είναι αδύνατο να γίνεται συζήτηση για ειρήνη και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή χωρίς την εξεύρεση ανθεκτικών λύσεων στα προβλήματα που βιώνει η περιοχή. Η πιο σημαντική προϋπόθεση για μακροχρόνιες λύσεις στα προβλήματα της περιοχής είναι η αναγνώριση και υλοποίηση του δικαιώματος του Παλαιστινιακού λαού να έχει το δικό του ανεξάρτητο κράτος, που να απολαμβάνει τα ίδια δικαιώματα με το Ισραήλ και το οποίο να μπορεί να αναπτύξει ειρηνικές σχέσεις με τους γείτονές του. Η στρατιωτική κατοχή των Παλαιστινιακών εδαφών πρέπει να τερματιστεί, να αρθεί ο αποκλεισμός της Γάζας, που προκαλεί τόσο μεγάλη ανθρώπινη τραγωδία και να γκρεμιστεί το τείχος που κτίζεται από το Ισραήλ».

«Απαιτούμε την διάλυση των ισραηλινών εποικισμών, το γκρέμισμα του ρατσιστικού  τείχους και την αναγνώριση του δικαιώματος της επιστροφής των Παλαιστίνιων προσφύγων σύμφωνα με το ψήφισμα 194 των Ηνωμένων Εθνών. Απαιτούμε επιπλέον, σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Η.Ε., την εγκαθίδρυση ενός κυρίαρχου και ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους στα κατεχόμενα από το 1967 εδάφη, με πρωτεύουσά του την Ανατολική Ιερουσαλήμ...».

Βερολίνο, 10 Ιανουαρίου 2009