Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/01/2009

Συνέντευξη Ν.Χουντή, γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ στον ραδιοσταθμό Αθήνα 9,84 (Μόσχος - Πάικος)

Ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ Νίκος Χουντής, σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Αθήνα 9,84 (Μόσχος - Πάικος), μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για τον νέο γραμματέα του ΑΚΕΛ

Εφόσον προέκυψε μέσα από μια  συλλογική διαδικασία, αλλά και γνωρίζοντας και το πρόσωπο, νομίζω ότι είναι μια καλή εξέλιξη. Πρόκειται περί ενός ικανού στελέχους, χαμηλού προφίλ, όπως θα έλεγαν ορισμένοι, αλλά δεν νομίζω ότι όποιος κάνει μεγάλο θόρυβο έχει και περισσότερες ικανότητες.

- Αυτό ισχύει και για τον Ομπάμα;

Συνεχίζοντας το λογοπαίγνιο, η εκλογή ενός νέου Προέδρου στις ΗΠΑ και μάλιστα με τα χαρακτηριστικά του κ.Ομπάμα, εκ των πραγμάτων κάνει θόρυβο.

Για το νέο Γραμματέα του ΑΚΕΛ τα συγχαρητήριά και οι ευχές μας τον ακολουθούν. Με το ΑΚΕΛ έχουμε πάρα πολύ καλές σχέσεις και ειδικά αλλά και γενικά μέσα στο πλαίσιο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς  και πιστεύουμε ότι ο καινούργιος γραμματέας με τη βοήθεια όλων θα τα καταφέρει και θα έχουμε καλά αποτελέσματα.

Για το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΝ

Πολλές φορές οι ορολογίες που έχουμε για κομματικές δραστηριότητες, ακόμα και η εννοιολογική τοποθέτηση ορισμένων θεμάτων, επειδή πολλές φορές έχουν επιβαρυνθεί από διάφορες καταστάσεις, ίσως δεν είναι πάντα οι κατάλληλες .

Στην περίπτωση αυτή, ο όρος «Διαρκές Συνέδριο»  δείχνει την πραγματικότητα γιατί το συνέδριο που τέλειωσε, το Τακτικό, διαρκεί και επανασυγκροτείται, όταν παραστεί ανάγκη.

 Ετσι ακριβώς είναι. Το Διαρκές Συνέδριο έτσι συγκροτείται, από τους συνέδρους του Τακτικού Συνεδρίου, όπως προβλέπεται από το καταστατικό μας για περιπτώσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε θέματα, όπως είναι ζητήματα εκλογικής τακτικής, εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλα τέτοια ζητήματα. Στην προκειμένη περίπτωση, όπως είναι γνωστό, πάμε τουλάχιστον σε ευρωεκλογές και επομένως πρέπει  να συζητήσουμε την τακτική μας και τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την προετοιμασία του κόμματος για τις ευρωεκλογές. Αλλά ταυτοχρόνως, επειδή βρισκόμαστε μπροστά σε μια προσπάθεια κι εμείς και ο ΣΥΡΙΖΑ προγραμματικών επεξεργασιών, θα συζητηθούν και οι προτάσεις που έχουμε εμείς να καταθέσουμε στον ΣΥΡΙΖΑ για ένα πρόγραμμα εναλλακτικής πολιτικής.

- Σε αυτό το Συνέδριο θα παρουσιάσετε το συγκεκριμένο Πρόγραμμα…

Βεβαίως και θα το παρουσιάσουμε και έχει γίνει και πολύ καλή δουλειά. Αυτό θα το κρίνουνε και τα μέλη του κόμματος και ο κόσμος της Αριστεράς, αλλά θα έλεγα και η ελληνική κοινωνία. Επεξηγώ, ότι θα είναι ένα πρόγραμμα που θα προταθεί ... προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ένα εισαγωγικό των προγραμματικών μας θέσεων έχουμε καταθέσει με τους 15 άμεσους πολιτικούς στόχους. Επομένως, έχουμε δώσει το προγραμματικό αποτύπωμα αλλά θα έχουμε μια πιο αναλυτική τοποθέτηση και για να οξύνω λιγάκι την περιέργεια σας και νέα ζητήματα με την οπτική των πρόσφατων εξελίξεων.

Για την εικόνα του ΣΥΝ στις δημοσκοπήσεις

Θα σας έλεγα, κάνοντας μια σύγκριση με τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι το μοναδικό κόμμα που δείχνει σταθερά αύξηση των δυνάμεών του. Υπάρχουν, όπως θα είδατε και το ξέρετε πολύ καλά γιατί το παρακολουθείτε, αυξομειώσεις των δημοσκοπικών ποσοστών – και για τον ΣΥΡΙΖΑ ισχύει αυτό που θα πω- για όλα τα κόμματα σε μια ξαφνική αλλαγή στην δημοσκοπική πρωτοκαθεδρία μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και την Ν.Δ. Αυτό  κατά την άποψή μας εξηγείται από ένα κλίμα έντονης πολιτικής ρευστότητας, μιας κρίσης εκπροσώπησης των δύο μεγάλων κομμάτων, με την έννοια ότι μπορεί να συγκεντρώνουν το ένα ή το άλλο ποσοστό, αλλά από τα στοιχεία της πολιτικής δεν φαίνεται ούτε η Ν.Δ. να εμπνέει αλλά ούτε και το ΠΑΣΟΚ.  Επομένως αναζητείται και από εμάς συγκεκριμένη διέξοδος, συγκεκριμένες προτάσεις. Οσο κι εμείς δεν θα έχουμε πείσει ή δεν θα έχουμε εκλαϊκεύσει κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις, με βάση πάντα κάποια γεγονότα που αλλάζουν κάποιες φορές την ατμόσφαιρα και την δημοσκοπική αντίληψη, θα έχουμε τέτοια φαινόμενα. Όμως παραμένει, και θα ήθελα να το προσθέσω αυτό, μια σταθερή στάση αντοχής, γιατί είχαμε όλες αυτές τις επιθέσεις το τελευταίο διάστημα. Φαίνεται η ελπίδα, έτσι το αντιλαμβάνομαι, ότι μπορεί από την αύξηση του ΣΥΡΙΖΑ να προκύψει αλλαγή στο πολιτικό τοπίο.

- Με ποιον τρόπο με την συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ  σε μια κυβέρνηση συνεργασίας; Γιατί μόνο έτσι μπορεί να προκύψει, όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις τουλάχιστον.

Κατά την άποψή μου όχι μόνο έτσι. Αυτό που θα ανατρέψει το σημερινό πολιτικό σκηνικό είναι αν καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να ακυρώσει σχέδια δικομματικής εναλλαγής. Και δεύτερον, να τεθεί το θέμα του τι γίνεται από εδώ και πέρα. Αυτό στο οποίο πρέπει να συμβάλλουμε πρώτα από όλα είναι να κάνουμε εμείς καθαρό το τι πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να γίνει στην ελληνική κοινωνία σήμερα. Και το λέω αυτό με βάση και τις σημερινές εξελίξεις και τις υποσχέσεις για τους αγρότες, τις υποσχέσεις για την παιδεία, αυτά που είπατε στη σημερινή εκπομπή. Τι χρειάζεται να γίνει σήμερα στην ελληνική κοινωνία, αυτή είναι η πρώτη συμβολή που πρέπει να κάνει το κάθε κόμμα. Με βάση αυτές τις προγραμματικές θέσεις, τις θέσεις που εκφωνεί το κάθε κόμμα, ο λαός θα υποδείξει τι πρέπει να γίνει. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, το υπογραμμίζω γιατί δυστυχώς πολλές φορές συζητάμε ανακατατάξεις και δεν συζητούμε ζητήματα προγραμματικά, πολιτικά, δεσμευτικά και νομίζω ότι είναι μια παθολογία του πολιτικού συστήματος.

…Εμείς όπως ξέρετε είμαστε πολυτασικό κόμμα, επίσης θεωρούμε σημαντικό στοιχείο ενός κόμματος της Αριστεράς, την εσωκομματική του. Εμείς έχουμε κατοχυρώσει και δημόσια την διατύπωση διαφορετικών απόψεων. Επομένως μέσα σε αυτό το πλαίσιο η απάντηση είναι: σήμερα προγραμματική συμφωνία με άλλη πολιτική δύναμη και κυρίως με το ΠΑΣΟΚ δεν είναι εφικτή, δεν είναι δυνατή. Φυσικά εμείς καταθέσαμε τις προτάσεις μας, το κάθε κόμμα καταθέτει τις προτάσεις του, και παρακολουθούμε την προγραμματική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, η οποία δυστυχώς δεν φαίνεται να κινείται έξω από μια διαχειριστική λογική, περιμένοντας πότε θα φύγει η Ν.Δ.

Για το σενάριο πρόωρων εκλογών

Με τα σημερινά δεδομένα δεν βλέπω πρόωρες εκλογές. Και θέλω να είμαι σαφής. Από την πολιτική λογική και από το πολιτικό ένστικτο αυτοσυντήρησης της Ν.Δ. Με τα σημερινά δεδομένα δεν το βλέπω. Αλλωστε,  τονίζω κάτι. Πρέπει να βρεθεί κάποιος λόγος που να δικαιολογεί την προσφυγή στις πρόωρες εκλογές. Εκτός αν επιστρατευτεί κάποιος λόγος δεν ξέρω. Εν πάσει περιπτώσει η δική μου άποψη είναι ότι, παρότι δεν μπορεί να ξέρει κανείς τι έχει στο κεφάλι του ο κ.Καραμανλής, δεν βλέπω πρόωρες εκλογές στο διάστημα μέχρι τις ευρωεκλογές.

To Γραφείο Τύπου