Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/01/2009

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΕΛΑΙΩΝΑ -ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΕΝΑ (Δανίκας-Προβατάς)

-    Ευχαριστούμε που επιλέξατε το ραδιοφωνικό μας σταθμό για να μιλήσετε:

«Έχω επιλέξει εδώ κι ένα μήνα να μην βγω σε κάποιον αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό γιατί αισθανόμουν πως έπρεπε πρώτα να ξεδιαλύνει το κουβάρι.  Ξέρετε υπάρχει μια δυσκολία να επικοινωνήσεις όταν εσύ προσπαθείς να μιλήσεις με επιχειρήματα και απευθύνεσαι στο μυαλό και στην κρίση των πολιτών τη στιγμή που οι πολιτικοί μας αντίπαλοι απευθύνονταν στο θυμικό των οπαδών επιστρατεύοντας συκοφαντίες.

Δώσαμε μια συνέντευξη τύπου πριν ενάμισι μήνα και εξηγήσαμε ότι η προσφυγή και η αίτηση αναστολής εργασιών που κατέθεσαν 131 πολίτες δεν αφορά το γήπεδο αλλά το εμπορικό κέντρο του κου Βωβού.

Το γήπεδο, είπαμε, είναι ανεξάρτητο από το εμπορικό κέντρο, το γήπεδο μπορεί και πρέπει να γίνει, αλλά το εμπορικό κέντρο θα είναι τεράστια επιβάρυνση περιβαλλοντική επιβάρυνση για τη περιοχή και καταστροφή για τον εμπορικό κόσμο του κέντρου της Αθήνας. Την επομένη ο κύριος Κακλαμάνης είπε πως λέμε ψέματα και ανακρίβειες. Ταυτόχρονα η ΠΑΕ στοχοποίησε ένα πολιτικό χώρο, τους 130 και κάνοντας δηλώσεις πίεσης προς τους δικαστές παραπληροφορούσαν τον κόσμο λέγοντας πως δεν υπάρχει εναλλακτικό πλάνο. Δεν υπάρχει plan B και πως αν βγει απόφαση αναστολής δεν θα γίνει το γήπεδο στον Βοτανικό. Όλοι έλεγαν πως λέγαμε ψέματα. Η φωνή μας έμοιαζε με φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Δεν είχε νόημα να μιλήσουμε. Έπρεπε διαρκώς να εξηγούμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες, αφού είχαν καταφέρει, Δήμος, ΠΑΕ και ΜΜΕ να διαμορφώσουν το κλίμα ότι βάλλοντας εναντίον του εμπορικού έχουμε στόχο το γήπεδο.

Κι έρχεται η απόφαση του ΣτΕ, το καθ΄ύλην αρμόδιο όργανο, το ανώτατο με βάση το Σύνταγμα που μπορεί να ερμηνεύει και να κρίνει τους νόμους, και μας δικαιώνει πλήρως. Και λέει πως δεν έχει σχέση το εμπορικό κέντρο με τη διπλή ανάπλαση και πως η κατασκευάστρια εταιρία δεν μπορεί να εγείρει αξιώσεις για να μην κατασκευαστεί το γήπεδο. Η απόφαση αναφέρει πως η αναστολή εργασιών του εμπορικού κέντρου δεν έχει να κάνει με το γήπεδο».

Τώρα, λοιπόν, που ξεδιαλύθηκε το κουβάρι και η πραγματικότητα μας δικαιώνει, έρχονται όλοι όσοι μας συκοφαντήσανε και μας λένε: αφού η πραγματικότητα μας διαψεύδει, ε τόσο το χειρότερο για τη πραγματικότητα.

Και θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στη στάση του δημάρχου της Αθήνας. Ο δήμαρχος λειτούργησε και συμπεριφέρθηκε μ΄ έναν τρόπο ο οποίος δεν συνάδει μ΄ έναν δημόσιο λειτουργό, μ΄ έναν θεσμικό παράγοντα ο οποίος δεν ψηφίστηκε για να είναι δήμαρχος μιας συγκεκριμένης μερίδας, αλλά όλων των Αθηναίων πολιτών. Και χθες βγήκε μια ανακοίνωση -δεν έχει ξανασυμβεί αυτό- ανακοίνωση των δικαστών του ΣτΕ που αποτελεί κόλαφο για το Δήμαρχο της Αθήνας και για όλους όσους επιχείρησαν έναν κορυφαίο συνταγματικό θεσμό, όπως το ΣτΕ, με ύβρεις και με απειλές να το υποβαθμίσουν και να θέσουν προ ευθυνών που δεν έχουν να κάνουν με το νομικό μας πολιτισμό. Και απαντούν οι άνθρωποι και λένε, δεν εκβιαζόμαστε και όλα όσα προσπαθήσατε να κάνετε, μας οδηγούν σε δρόμους οι οποίοι είναι επικίνδυνοι και οδηγούν τη χώρα μας εκτός πλαισίου ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού.

Αυτές είναι βαριές κουβέντες. Οι άνθρωποι αντέδρασαν έτσι, γιατί αυτό που είδαμε να γίνεται το τελευταίο διάστημα ήταν πρωτοφανές. Είδαμε δηλαδή μια προσπάθεια παραπλάνησης του όχλου των οπαδών και μια προσπάθεια να στραφεί ο όχλος απέναντι σ΄ ένα πολιτικό πρόσωπο, απέναντι σ΄ένα πολιτικό κόμμα και απέναντι σ΄ ένα θεσμό που είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας.

-    Αυτό είναι ουσιώδες, σημαντικό.. Γιατί όταν ο κ. Δήμαρχος της Αθήνας, όταν συνέβαιναν τα γεγονότα τον Δεκέμβριο εμφανιζόταν στις τηλεοράσεις και κατάγγελνε φοβερά πράγματα και μιλούσε για το νόμο και τώρα που ο νόμος δεν τον συμφέρει κατηγορεί το νόμο περίπου… Ο ίδιος κάνει αυτά που κατηγορούσε πριν…

Όχι μόνο αυτό. Αλλά έβγαινε ο δήμαρχος και πήγαινε από μαγαζί σε μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας και «χάϊδευε τα αυτιά» -έκφραση που χρησιμοποιείται πολύ τώρα τελευταία- των μικρομεσαίων επαγγελματιών που οι άνθρωποι είχαν χάσει την περιουσία τους από τις καταστροφές που είχαν γίνει και δικαίως τους έδωσε και κάποια μέτρα ελάφρυνσης. Τότε προσπαθούσε να το παίξει ως προστάτης των μικρομεσαίων. Εγώ χθες επισκέφθηκα τη ΓΣΕΒΕΕ. Ρώτησε κανείς τους μικρομεσαίους του κέντρου της Αθήνας τι θα γίνει αν θα φτιαχτεί ένα εμπορικό κέντρο στο Βοτανικό, το οποίο θα είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο απ΄ ότι το Mall στο Μαρούσι και πόσο θα μειωθεί ο τζίρος τους και τι θα γίνουν αυτοί οι άνθρωποι σήμερα που περνάμε μια τεράστια οικονομική κρίση;

Μου έλεγαν αυτοί οι άνθρωποι -οι οποίοι βεβαίως είναι αντίθετοι με το Mall και με κάθε Mall- διότι είναι έξω από τα συμφέροντά τους, ότι, όχι μόνο -αν γινόταν- θα το επισκέπτονταν 35 χιλ. επισκέπτες ημερησίως χωρίς κάποια μελέτη συγκοινωνιακή, να δούμε αν αντέχει η περιοχή. Την Κυριακή, πριν από τις γιορτές το Mall στο Μαρούσι είχε διακόσιες χιλιάδες επισκέπτες. Φανταστείτε λοιπόν τις μέρες αιχμής πώς θα μπορούσε ένα εμπορικό κέντρο τέσσερις φορές μεγαλύτερο από το Mall του Αμαρουσίου να συρρέει διακόσιες και τριακόσιες χιλιάδες επισκέπτες σε μια περιοχή. Τι σχέση έχει αυτό λοιπόν με το γήπεδο του Παναθηναϊκού; Έχει καμία σχέση;..

-    Καμία προφανώς… Αλλά λένε το εξής.. όταν η πλειοψηφία των κατοίκων, τόσο του Βοτανικού -το διαβάζω γιατί έχουν έρθει δεκάδες ερωτήσεις- όσο και της περιοχής των Αμπελοκήπων είναι υπέρ της διπλής ανάπλασης, είναι δυνατόν μια μικρή πλειοψηφία να είναι εναντίον του έργου; Είναι δημοκρατικό;

Ακούστε.. Η δημοκρατία μας έχει θεσμούς. Και βεβαίως την κοινή γνώμη μπορεί κανείς να την μετρήσει μέσα από τις δημοσκοπήσεις. Αλλά ο θεσμός του ΣτΕ έχει φτιαχτεί προκειμένου να προστατεύει τα συμφέροντα τα έννομα, έστω και μιας μικρής μερίδας, έστω κι ενός πολίτη ο οποίος προσφεύγει. Αυτός είναι θεσμός της δημοκρατίας μας. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο νόμος αυτός ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή. Όμως το ΣτΕ, εφ΄ όσον υπάρχει έστω κι ένας πολίτης ο οποίος προσφεύγει κατά της εκτελεστικής πράξης ενός νόμου που έχει ψηφιστεί, έστω και με μεγάλη πλειοψηφία ή έχει την αποδοχή των πολιτών, οφείλει να δικάσει, οφείλει να κρίνει αν υπάρχει έννομο συμφέρον. Όλοι όσοι λένε λοιπόν ότι το ΣτΕ κινείται με λογικές και με κριτήρια τα οποία είναι οπαδικά ή κρύβονται από πίσω συμφέροντα, στην πραγματικότητα βάλλουν όχι εναντίον του ΣτΕ, βάλλουν εναντίον του θεσμού της δημοκρατίας και του Συντάγματός μας. Αυτό είναι το Σύνταγμά μας. Αν θέλετε να το αλλάξουμε και να λέει ότι εκεί που υπάρχει το δίκιο των ισχυρών, οι οποίοι ισχυροί έχουν πάντα τη δυνατότητα μέσα από τα ΜΜΕ να παίρνουν τους πολίτες με το μέρος τους, τότε να αλλάξουμε το Σύνταγμά μας, να μην έχουμε αυτή τη δημοκρατία. Να έχουμε μια δημοκρατία που ο όχλος θα αποφασίζει και θα επιβάλλει.

-    Αυτό που ακούγεται ότι ο νόμος ο οποίος έχει ψηφιστεί στη Βουλή έχει συνδέσει το εμπορικό κέντρο του Βωβού με το γήπεδο αναιρείται με την απόφαση του ΣτΕ, γιατί δεν το κατάλαβα αυτό;.. Γιατί κυκλοφορεί η άποψη ότι υπάρχει νόμος που έχει ψηφιστεί και πρέπει να ψηφιστεί άλλος νόμος για να αναιρέσει τον προηγούμενο που τα συνδέει τα δύο, το εμπορικό κέντρο και το γήπεδο του Παναθηναϊκούς…

Εμείς από την πρώτη στιγμή λέγαμε ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη να ψηφιστεί άλλο νόμος. Ο νόμος Σουφλιά είναι εν ισχύ και μπορεί να αποτελέσει το θεσμικό εκείνο πλαίσιο μέσα από το οποίο θα γίνουν οι κατάλληλες διευθετήσεις προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία του γηπέδου. Άλλωστε το λέει και το ΣτΕ αυτό. Τώρα, αυτοί οι οποίοι ερμήνευαν τους νόμους όπως τους αρέσει ήταν ο Δήμαρχος της Αθήνας και η πλευρά της ΠΑΕ και η πλευρά του κ. Βωβού βεβαίως, όπου ήθελε σώνει και καλά να ερμηνεύσει ότι  ο νόμος μπλοκάρει το γήπεδο και το έχει εγκλωβισμένο με το εμπορικό κέντρο.

-    Ενώ αυτό δεν ισχύει λέτε;…

Δεν ισχύει αυτό. Από κει και πέρα το ότι πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες εκείνες διαβουλεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, δηλαδή ανάμεσα στο Δήμο που είναι οικοπεδούχος και θα παραχωρήσει το γήπεδο στον Παναθηναϊκό για να χτίσει και στον ιδιοκτήτη τον κ. Βωβό προκειμένου να δούμε με ποιον τρόπο ο τελευταίος δεν θα ορθώσει και άλλα εμπόδια στο γήπεδο του Παναθηναϊκού αυτό πρέπει να γίνει και πρέπει να γίνει και γρήγορα. Όμως, αύριο το πρωί μπορεί να βγει οικοδομική άδεια για το γήπεδο. Κι εμείς καλούμε και την πλευρά του ΥΠΕΧΩΔΕ, τον κ. Σουφλιά,  ο οποίος επίσης παρενέβη, δεν ξέρω αν ήξερε τι έκανε εκείνη τη στιγμή ή παρασύρθηκε, παρενέβη σ΄ένα συνταγματικό θεσμό, στέλνοντας μια επιστολή και λέγοντάς τους, πάρτε την απόφαση που λένε οι πολλοί γιατί αλλιώς θα δημιουργήσετε προβλήματα στο Χρηματιστήριο, θα καταρρεύσει η οικονομία.. και διάφορα τέτοια.. Περιμένουμε κι από τη δική του την πλευρά να πάρει πρωτοβουλίες. Να δοθεί η οικοδομική άδεια και να ξεκινήσει επιτέλους το γήπεδο.,

Πιστεύω ότι θα το κάνει. Κυρίως όμως η ευθύνη είναι στην πλευρά του Δήμου της Αθήνας να προχωρήσει στις κατάλληλες διαπραγματεύσεις με τον ιδιοκτήτη, προκειμένου ο ιδιοκτήτης να μην δημιουργήσει και άλλα εμπόδια. Εμείς πιστεύουμε ότι δεν έχει καμία δυνατότητα στην πράξη να δημιουργήσει εμπόδια, αλλά πρέπει να υπάρξει μια συνεννόηση μαζί του -και όχι δικαστικές διατριβές- μια συνεννόηση για να ξεμπερδεύουμε και να τελειώνουμε μ΄ αυτή την ιστορία.

-    Επομένως για να ολοκληρώσουμε.. να κωδικοποιήσουμε τα πράγματα.. Το πρώτο λοιπόν γεγονός είναι ότι με την απόφαση αυτή την προσωρινή μπορεί να χτιστεί  το γήπεδο. Ένα..

Μα το λέει η ίδια η απόφαση…

-    Το λέει η ίδια η απόφαση.. Δεύτερον, τα 12 επιπλέον στρέμματα που απαιτούνται μπορεί να γίνουν μέσα από απαλλοτριώσεις..

Το λέει κι αυτό η απόφαση. Ή μέσα από κάποια συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη.,.,.

-    Καλά, ο ιδιοκτήτης δεν πρόκειται να συνεννοηθεί σ΄ αυτή την περίπτωση, γιατί θα εκβιάζει προκειμένου να γίνει το δικό του το Mall…

Αυτό θα το δούμε. Αλλά εάν τρεις μήνες τώρα δεν πίεζαν παρά μόνο έναν πολιτικό χώρο και τους δικαστές και πίεζαν και λίγο τον ιδιοκτήτη, θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα….

-    Ακριβώς.. Μπορούν λοιπόν να πιέσουν τον ιδιοκτήτη να παραχωρήσει αυτά τα 12 στρέμματα…

.. Αλλά ακόμα κι αν δεν τα παραχωρήσει, υπάρχει η διαδικασία της απαλλοτρίωσης..

-    Η απαλλοτρίωση δεν είναι μια διαδικασία που κρατάει κάποια χρόνια;…

Η διαδικασία των απαλλοτριώσεων για τον Ελαιώνα προβλέπεται ήδη από το 1995. Ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο έχει προχωρήσει σε απαλλοτριώσεις διαφόρων οικοπέδων στην ίδια περιοχή προκειμένου να υπάρξει χώρος για να χτιστεί το γήπεδο. Ήδη έχουν γίνει. Και.. σε χρόνο ο οποίος είναι ελάχιστος σε σχέση με το project. Και όλα αυτά για τα οποία εγώ σας ομιλώ θα γίνουν παράλληλα με την ανέγερση του γηπέδου. Η οικοδομική άδεια μπορεί να βγει αύριο το πρωί.

-    Μια ερώτηση.. Ο δικηγόρος, λέει, ….. στο «131»… δεν ξέρω αν αυτό μπορείτε να μας το απαντήσετε εσείς..- και είπε ότι δεν εγγυάται ότι ακόμα και να γίνει αυτό που λέει το ΣτΕ, δεν θα κάνουν ένσταση εναντίον των όρων της σύμβασης μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και του Παναθηναϊκού, γιατί θεωρούν ασύμφορους τους όρους για το Δήμο Αθηναίων…

Διάβασα τις δηλώσεις. Δεν αναφέρεται στους «131».. Αναφέρεται στον οποιονδήποτε πολίτη θέλει να προσφύγει. Λογικό είναι αυτό. Όποιος θέλει να προσφύγει, μπορεί να προσφύγει. Όμως, αντιλαμβάνεστε, ότι άλλη βαρύτητα μπορεί να έχει μια προσφυγή η οποία να αφορά στο οικονομικό θέμα και άλλη βαρύτητα που αφορά στον περιβαλλοντικό ζήτημα κατασκευής ενός εμπορικού κέντρου.

Για να διευκρινίσουμε όμως και να μην αφήνουμε αναπάντητα ερωτήματα. Υπήρξαν καταγγελίες ή κατηγορίες σε βάρος των 131 και της Δημοτικής Παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» ότι, αφού έβαλλε και κατά της σύμβασης του γηπέδου, είναι συνολικά εναντίον του γηπέδου. Εξέφρασε την άποψή της για την σύμβαση η Ανοιχτή Πόλη και οι 131 πολίτες θεώρησαν ότι είναι μια σύμβαση η οποία δεν συμφέρει το ελληνικό δημόσιο και προσέφυγαν στο ΣτΕ -προσέξτε όμως;- δεν έκαναν αίτηση αναστολής των οικοδομικών εργασιών. Αν πράγματι ήθελαν να μην γίνει το γήπεδο, θα έκαναν -όπως έκαναν για την περίπτωση του Mall- και για την περίπτωση του γηπέδου αίτηση αναστολής οικοδομικών εργασιών. Δεν το έκαναν αυτό. Κι αυτό σημαίνει πολλά.

Και εν πάση περιπτώσει, δεν μπορεί να δικάζονται προθέσεις. Εμείς μιλάμε ξεκάθαρα. Και οι 130 μιλάνε ξεκάθαρα. Κι εγώ προσωπικά, από την πρώτη στιγμή, μιλώ ξεκάθαρα. Κι αν θέλει κανείς απ΄ όλους όσους μας κατηγορούν ότι άλλα λέγαμε πριν και άλλα λέμε τώρα, ας ανοίξει, ας ανοίξουν το site της Ανοιχτής Πόλης, όπου έχουμε καταχωρήσει όλες τις δικές μου και τις δημόσιες τοποθετήσεις της Ανοιχτής Πόλης και του ΣΥΡΙΖΑ από το 2006 ως σήμερα. Λέμε ακριβώς τα ίδια πράγματα. Λέμε ναι στο γήπεδο, όχι στο εμπορικό κέντρο. Λέμε ναι στο γήπεδο με όρους που θα διασφαλίζουν το πράσινο και το δημόσιο συμφέρον των πολιτών.

Δεν θέτει κανένας εκ των 130 ή εκ της παράταξής μας ή κανείς λογικά σκεπτόμενος πολίτης ζήτημα για την ανέγερση ενός γηπέδου στο Βοτανικό. Το γήπεδο δεν είναι κάποιο εργοστάσιο, δεν είναι μια οχλούσα εγκατάσταση. Είναι γήπεδο. Μπορεί να είναι και φιλικό στο περιβάλλον αν χτιστεί σωστά. Αυτό στο οποίο αντιδρούμε είναι στην τσιμεντοποίηση του Ελαιώνα και του Βοτανικού.

Θα μας πούνε πολλοί, μα έχετε πάει εκεί να δείτε πώς είναι.. Κορμοράνοι είναι εκεί.. διάφορες ανοσίες έχουν ειπωθεί. Κανείς δεν λέει ότι εκεί είναι Κορμοράνοι. Λέμε όμως ότι είναι ένας χώρος που εν δυνάμει, επειδή είναι αδόμητος και επειδή είναι αναξιοποίητος, θα μπορούσε να αποτελέσει χώρος ανάσας και πρασίνου για την πόλη.

Θυμάστε ότι ο δήμαρχος, ο λαλίστατος κατά τα άλλα δήμαρχος, προεκλογικά έβγαινε και λαϊκίζοντας προς άγραν ψήφων διαλαλούσε στους πολίτες της Αθήνας ότι θα γκρεμίσει οικοδομικά τετράγωνα προκειμένου να φτιάξει πράσινο. Και εμείς του λέγαμε, αφήστε τις ανοησίες που θα γκρεμίσετε οικοδομικά τετράγωνα. Εδώ έχουμε αδόμητους χώρους. Ας φτιάξουμε αυτούς τουλάχιστον πράσινους. Κι αυτός ο οποίος ήθελε να γκρεμίσει, δύο-δυόμισι χρόνια που είναι δήμαρχος κάνει ό,τι μπορεί, αγκαλιά με μεγάλα συμφέροντα, προκειμένου και οι τελευταίοι αδόμητοι χώροι να γίνουν τσιμέντο.

Άρα λοιπόν τι λέμε εμείς. Λέμε να γίνει το γήπεδο και να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα όσο περισσότερο πράσινο μπορούμε να φτιάξουμε σ΄ αυτή την πολύπαθη περιοχή του Ελαιώνα, ώστε οι Αθηναίοι που έχουν τη μικρότερη αναλογία πρασίνου ανά  κάτοικο σε σχέση με τους κατοίκων άλλων πρωτευουσών σε όλη την Ευρώπη, να έχουν περισσότερους χώρους ανάσας και αναψυχής. Αυτό ακριβώς λέμε και τίποτε παραπάνω.

-    Η πρόβλεψή σας ποια είναι από δω και πέρα.. Τι πιστεύετε ότι θα γίνει από δω και πέρα;.. Είναι μονόδρομος να γίνει το γήπεδο χωρίς το εμπορικό κέντρο του Βωβού;.. Τι θα αναγκαστεί η κυβέρνηση να κάνει ;…

Κατ΄ αρχάς στις 14 Γενάρη όταν όλοι μας επιτίθεντο με ρώτησαν στο Mega «τι θα κάνετε; Θα κάψετε το όνειρο των οπαδών;» Και είχα πει βάζω στοίχημα. Το γήπεδο θα γίνει. Τότε λοιπόν ο κ. Βαρδινογιάννης έλεγε δεν υπάρχει plan B. Ο κ. Δήμαρχος απειλούσε. Σήμερα οι ίδιοι –και άλλοι ο κ. ακόμη και ο κ. Βγενόπουλος με τον οποίο όπως γνωρίζετε δεν έχω τις καλύτερες σχέσεις ήταν λογικός και σαφής, το ίδιο και ο ερασιτέχνης. Πιστεύω ότι και η ΠΑΕ σιγά-σιγά θα μπει στη λογική ότι το γήπεδο θα γίνει.

Άρα λοιπόν να μην ανησυχούν οι φίλοι του ΠΑΟ, το γήπεδο θα γίνει. Το ένα είναι αυτό.

-    Και θα γίνει εκεί, εννοείτε…

Και θα γίνει εκεί, προφανώς εκεί θα γίνει. Γιατί είναι η σωστή τοποθεσία για να γίνει.

Από εκεί και πέρα, με ποιες διαδικασίες. Εμείς πιστεύουμε ότι θα υπάρξει το επόμενο διάστημα -δεν θέλω να είμαι προφήτης, αλλά εν πάση περιπτώσει..- θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα πρωτοβουλίες και από την πλευρά του ΥΠΕΧΩΔΕ και ο Δήμος αναγκαστικά θα μπει σε μια διαδικασία συνεννόησης και με τον ιδιοκτήτη με διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος. Δεν πιστεύω ότι θα ακολουθήσουν μια τακτική η οποία θα τους οδηγήσει σε μια μεγάλη κωλυσιεργία, να περιμένουν δηλαδή δικαστικές αποφάσεις και ανακλήσεις.. Η ανακοίνωση των δικαστών χθες νομίζω είναι καταλυτική. Δεν απειλούνται οι δικαστές, δεν πρόκειται να κάνουν πίσω. Άρα θα προχωρήσουν με τον τρόπο που πρέπει να προχωρήσουν. Με λογική και σύνεση, προκειμένου να .. δώσουν πράσινο  στους πολίτες και προκειμένου να γίνει γρήγορα και το γήπεδο.

-    Κι επειδή στην Ελλάδα οι πολιτικοί πρέπει να αποδεικνύουν διαρκώς…. Ότι δεν είναι ελέφαντες.. έρχονται διάφορες ερωτήσεις.. Δηλαδή αν ο Βωβός ήταν φιλικά προσκείμενος προς τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ θα έκανε τα ίδια ο ΣΥΝ, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας;.. Έρχονται τέτοιες ερωτήσεις…

Απαντώ λοιπόν στους ακροατές σας το εξής. Το τελευταίο διάστημα, εδώ και ενάμιση -δύο χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συγκρουστεί με μεγάλα συμφέροντα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη αυτής της χώρας. Όχι μόνο για το θέμα του Βωβού και του Ελαιώνα. Σας θυμίζω ότι έχουμε αναδείξει σε όλη την Ελλάδα το ζήτημα των εργοστασίων λιθάνθρακα και έχουμε συγκρουστεί κατά μέτωπο και με τη ΔΕΗ αλλά και με μεγαλοεπιχειρηματίες όπως ο κ. Μυτιληναίος και άλλοι π ου θέλουν να φτιάξουν εργοστάσια λιθάνθρακα. Σας θυμίζω ότι ήμασταν αυτοί που συγκρουστήκαμε με τους νονούς της νύχτας στην παραλία για να ανοίξουν οι παραλίες και να έχει πρόσβαση ο κόσμος και ο κ. Κορτζίδης έκανε απεργία πείνας περίπου δύο μήνες. Σας θυμίζω ότι έχουμε ανοίξει μια σειρά από μέτωπα για το περιβάλλον σε όλη την Αττική, στο Πεδίον του Άρεως με τον κ. Κυριακού, στον Υμηττό.. Εμείς αναδείξαμε το θέμα της ανταλλαγής των οικοπέδων, όταν κανείς δεν μιλούσε και υπήρχε ιερή σιωπή … Και αναφέρομαι στο θέμα του Βατοπεδίου . Συγκρουστήκαμε με τη Μονή Βατοπεδίου και την εκκλησία. Όπου βρισκόμαστε και όπου στεκόμαστε, έχοντας την πεποίθηση ότι τα ζητήματα του περιβάλλοντος πρέπει να είναι πρώτα στην προτεραιότητά μας και στην ατζέντα μας, συγκρουόμαστε με μεγάλα συμφέροντα.

Κάποιοι θεωρούν ότι η Οικολογία είναι μια υπόθεση του σαλονιού, δενδροφυτεύσεις και εξαγγελίες περί πράσινης ανάπτυξης. Εμείς θεωρούμε ότι η Οικολογία είναι ένα ριζοσπαστικό πολιτικό κίνημα και προκειμένου να μιλήσουμε για οικολογία στη χώρα μας πρέπει να συγκρουστούμε με συμφέροντα. Το κάναμε και το κάνουμε μετωπικά, χωρίς να φοβόμαστε το πολιτικό κόστος.

-    Παρότι είναι προφανής η απάντηση, η ερώτηση είναι η εξής. Αν ξαναγυρίζατε πίσω τον χρόνο, θα είχατε όλη αυτή τη σύγκρουση με δεδομένο ότι στην Ελλάδα οι οπαδοί ψηφίζουν …

Σας μιλάω απολύτως ειλικρινά ότι ήμουν γνώστης ότι θα υπάρχει αυτή η σύγκρουση. Δεν είχα φτάσει στο σημείο να πιστεύω ότι θα βγει ο Δήμαρχος και θα καλεί τους οπαδούς ναρθούν να μας λιώσουν γιατί περίπου αυτό έκανε, αλλά είχα συναίσθηση ότι θα υπάρξει πολιτικό κόστος.

Όμως αν ένας νέος πολιτικός σκέφτεται με βάση το πολιτικό κόστος και όχι με βάση τις απόψεις του ή τις ιδέες του, τότε νομίζω ότι δεν αξίζει τον κόπο να λαμβάνει μέρος στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα.

Και ξέρετε κάτι, εγώ έχω κι ένα ισχυρό προσωπικό κόστος. Το να βγαίνει ένα ολόκληρο γήπεδο και να σε βρίζει εν χορώ -και μάλιστα της αγαπημένης σου ομάδας- είναι ένα συναισθηματικό κόστος. Αλλά έχω την πεποίθηση και την απόλυτη βεβαιότητα ότι για να βρίσκομαι εδώ που βρίσκομαι, δεν βρίσκομαι για να κάνω ασφαλείς περιπάτους στη λιακάδα, αλλά βρίσκομαι και για να συγκρούομαι και για να πηγαίνω κόντρα και πολλές φορές να πηγαίνω και κόντρα στον όχλο (!!!) ο οποίος παραπληροφορείται. Στο τέλος της ημέρας όμως, αν κανείς έχει την πεποίθηση ότι έχει δίκιο, δικαιώνεται.

-    Υπήρξε η ανάκληση της πρόσκλησης σήμερα  για το Μέγαρο Μουσικής; ..

Αυτό είναι μια σαχλαμάρα που δεν θέλω να σχολιάσω. Εντάσσεται μέσα στην ίδια λογική της στοχοποίησης και της προσπάθειας να μετατραπεί ο όχλος σε μέσο πίεσης απέναντι σε εμένα προσωπικό και σ΄ έναν πολιτικό χώρο, όπως έγινε και με τους δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας. Νομίζω ότι αυτές οι πρακτικές είναι πρακτικές που εκθέτουν τους εμπνευστές τους κι όχι εμένα προσωπικά.

-    ʽΆρα το ρεζουμέ είναι ότι.. το γήπεδο του Παναθηναϊκού θα γίνει εκεί…

Το λέμε εδώ και μήνες και το λέμε όταν μας κατηγορούσαν όταν με την προσφυγή στο ΣτΕ ενάντια του εμπορικού κέντρου βάλλαμε εναντίον του γηπέδου. Θα γίνει εκεί γιατί το λέει και η ίδια η απόφαση του ΣτΕ. Γιατί το λένε όλοι πια, ακόμα κι αυτοί που εκβιάζουν όταν λέγανε ότι δεν υπάρχει plan B.

To Γραφείο Τύπου