Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/01/2009

Γεωργικές επιδοτήσεις: Η Ελλάδα έχει πληρώσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ πρόστιμο από το 1999 μέχρι σήμερα!

Υπερβαίνουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ τα πρόστιμα που έχει πληρώσει η Ελλάδα, δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι, για κακοδιαχείριση των αγροτικών επιδοτήσεων από το 1999 μέχρι σήμερα.  Επιπλέον, έχει ήδη δρομολογηθεί από την Κομισιόν  η διαδικασία παρακράτησης του 10% των κοινοτικών πόρων που λαμβάνουν οι Έλληνες αγρότες για στρεμματικές ενισχύσεις και μέτρα αγροτικής ανάπτυξης.

Αυτά επισημαίνει η αρμόδια Επίτροπος Γεωργίας κ. Μπόελ,  απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη, η οποία και δόθηκε στη δημοσιότητα στις 22 Σεπτεμβρίου 2008.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, με  την ερώτησή του, ζητούσε να πληροφορηθεί το ύψος των δημοσιονομικών διορθώσεων που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία έτη, τις αιτίες επιβολής τους, καθώς και την πρόοδο των ελληνικών αρχών για την ορθή λειτουργία του  Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ).

Στην απάντηση της η κ. Μπόελ  αναφέρει ότι, όσον αφορά στο συνολικό ύψος των προστίμων που καταλογίστηκαν από το 1999 μέχρι σήμερα, "η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη, με συνολικό ποσό ύψους περίπου 1.104,73 εκατομμυρίων ?.". Από τους επίσημους πίνακες της Κομισιόν, που ακολουθούν, προκύπτει ότι η Ελλάδα βρίσκεται μαζί με την Ισπανία και την Ιταλία στην κορυφή του σχετικού πίνακα. Είναι όμως μακράν πρώτη στην κατά κεφαλήν επιβάρυνση ανά φορολογούμενο, λαμβανομένης υπόψη της μεγάλης πληθυσμιακής διαφοράς με τις δυο αυτές χώρες.

Η Δανή Επίτροπος επισημαίνει ακόμη τους παραγωγικούς τομείς που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει ότι «Ο τομέας «στρεμματικές ενισχύσεις/αροτραίες καλλιέργειες» καταλαμβάνει την πρώτη σειρά με ποσό 412,85 εκατομμυρίων ?, με επόμενο τον τομέα «ελαιόλαδο, έλαια και λίπη» με ποσό 283,82 εκατομμυρίων ?. Οι πριμοδοτήσεις ζώων καταλαμβάνουν την τρίτη θέση με ποσό 193,59 εκατομμυρίων ?.»

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι αιτίες της απώλειας των κοινοτικών πόρων είναι πολύ συγκεκριμένες και διαχρονικές. Έχουν να κάνουν με καθυστερημένους και αναξιόπιστους ελέγχους, με απουσία ελαιοκομικού μητρώου καθώς και την μη σωστή λειτουργία του συστήματος καταγραφής ζώων.   

Εξαιρετικά απαισιόδοξη εμφανίζεται η αρμόδια Επίτροπος σε ό,τι αφορά το μέλλον των γεωργικών επιδοτήσεων στην Ελλάδα και υπενθυμίζει πρόσφατη ανακοίνωση της Επιτροπής, της 16ης Ιουλίου 2008, σύμφωνα με την οποία, οι έλληνες αγρότες κινδυνεύουν να απολέσουν το 10% των επιδοτήσεων τους εξαιτίας της συνεχιζόμενης ανικανότητας των ελληνικών αρχών να προχωρήσουν σε ένα αξιόπιστο σύστημα πληρωμών και ελέγχου.

Πιο συγκεκριμένα, στη σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν αναφέρεται ότι: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε τη διαδικασία μείωσης κατά 10% των πληρωμών προς την Ελλάδα σε σχέση με τα μέτρα γεωργικών στρεμματικών ενισχύσεων και τα μέτρα ενισχύσεων αγροτικής ανάπτυξης, λόγω των συνεχιζόμενων ελλείψεων στο εθνικό σύστημα ελέγχου. Οι ελλείψεις αφορούν κυρίως το υφιστάμενο ελληνικό σύστημα αναγνώρισης αγροτεμαχίων (ΣΑΑ), το οποίο είναι αναποτελεσματικό λόγω παρωχημένων και ανακριβών δεδομένων. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν στο πλαίσιο ενός σχεδίου δράσης που καταρτίστηκε την άνοιξη του 2006 να δημιουργήσουν ένα νέο λειτουργικό ΣΑΑ έως το τέλος του 2008, με στόχο τη διόρθωση των ατελειών του υφιστάμενου ΣΑΑ. Πρόσφατος έλεγχος εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας απέδειξε ότι αυτό το βασικό στοιχείο του ελληνικού σχεδίου δράσης δεν υλοποιείται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε:

"Με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι Έλληνες φορολογούμενοι πληρώνουν από την τσέπη τους τα τεράστια πρόστιμα, τα μακράν υψηλότερα κατά κεφαλήν στην ΕΕ, που προκάλεσε η πρωτοφανής ανικανότητα και διαχειριστική ανεπάρκεια των κυβερνητικών αρμοδίων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει να απολογηθεί και να μην χρησιμοποιεί ως άλλοθι τις μεγάλες και υπαρκτές ευθύνες του ΠΑΣΟΚ. Γιατί με την συνεχιζόμενη αδράνειά της, τα οικονομικά και πολιτικά κυκλώματα που ροκανίζουν επιδοτήσεις που δεν δικαιούνται, ζουν και βασιλεύουν, σε βάρος τόσο των αγροτών όσο και όλων των φορολογούμενων."

[οι επίσημοι αναλυτικοί πίνακες της Κομισιόν]

To Γραφείο Τύπου