Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/01/2009

Ερώτηση - παρέμβαση του Δ.Παπαδημούλη στην Κομισιόν για Πυρκαγιά σε καταυλισμό Αφγανών προσφύγων & μεταναστών στην Πάτρα

Ερώτηση για την πυρκαγιά, που προκλήθηκε σε αυτοσχέδιο καταυλισμό Αφγανών προσφύγων και μεταναστών στην Πάτρα κατέθεσε σήμερα στην Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλης. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του αναφερόταν στις άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν στο πρόχειρο καταυλισμό, όπου διέμεναν 2000 άνθρωποι και ρωτούσε την Κομισιόν αν είναι επιλέξιμο για συγχρηματοδότηση ένα κέντρο υποδοχής μεταναστών και προσφύγων στην Πάτρα καθώς επίσης και αν οι διαμένοντες στον καταυλισμό έχουν αναγνωριστεί από τις ελληνικές αρχές ως πρόσωπα που δικαιούνται επικουρική προστασία σύμφωνα με την Οδηγία 2004/83.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το βράδυ της 21.1.2009 σε πρόχειρο καταυλισμό Αφγανών οικονομικών μεταναστών και προσφύγων, που βρίσκεται στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής, κάηκαν δεκάδες παραπήγματα, ενώ δεν υπήρξαν αναφορές για τυχόν τραυματίες. Ο αυτοσχέδιος καταυλισμός, στον όποιο διαμένουν σε άθλιες συνθήκες περίπου 2000 άνθρωποι, έχει δημιουργηθεί εδώ και μία δεκαετία και στερείται οποιασδήποτε υποδομής.

Ερωτάται η Επιτροπή: θεωρεί επιλέξιμο για συγχρηματοδότηση ένα κέντρο υποδοχής μεταναστών και προσφύγων στην Πάτρα; Πώς αξιολογεί την εφαρμογή της Οδηγίας 2004/83/ΕΚ για τη θέσπιση ελάχιστων απαιτήσεων για την αναγνώριση και το καθεστώς των υπηκόων τρίτων χωρών ή των απάτριδων ως προσφύγων ή ως προσώπων που χρήζουν διεθνούς προστασίας για άλλους λόγους; Γνωρίζει αν οι διαμένοντες στον καταυλισμό (οι οποίοι δεν έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες) έχουν αναγνωριστεί από τις ελληνικές αρχές ως πρόσωπα που δικαιούνται επικουρική προστασία, σύμφωνα με την Οδηγία 2004/83;»

To Γραφείο Τύπου