Skip to main content.
23/01/2009

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις και οι θέσεις του ΣΥΝ - άρθρο του Θανάση Πετράκου

Οι αγρότες όλης της Ελλάδας, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, μη αντέχοντας άλλο, βρίσκονται αυτές τις ημέρες σε πρωτοφανείς μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Διεκδικούν το στοιχειώδες να μπορούν να επιβιώσουν και να ξανακαλλιεργήσουν τη γη τους.

Η κυβέρνηση προσπάθησε με ψίχουλα να διασπάσει τον αγώνα τους. Οι αγρότες έδωσαν την απάντησή τους συνεχίζοντας και δυναμώνοντας τις κινητοποιήσεις τους.

Ο Συνασπισμός και ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει το δίκαιο αγώνα τους.

Οι αγρότες βιώνουν καθημερινά την τρομακτική αύξηση του κόστους παραγωγής τους, απʼ τη μια, και την κατακόρυφη πτώση των τιμών των προϊόντων τους απʼ την άλλη. Την ίδια στιγμή βέβαια, οι καταναλωτές λόγω των καρτέλ σε όλα τα βασικά αγροτικά προϊόντα διατροφής, αγοράζουν τα προϊόντα σε πολύ υψηλές τιμές. Παράλληλα οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ διέλυσαν όλους τους μηχανισμούς παρέμβασης.

Τη φετινή χρονιά είναι τραγική η κατάσταση όλων των Ελλήνων αγροτών.

Η αγροτική οικονομία της χώρας μας οδηγείται σε κατάρρευση. Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε τρομακτικό κίνδυνο η Ελλάδα να γίνει χώρα που δεν θα παράγει τίποτα. Συνεπώς αποτελεί εθνικό καθήκον  η στήριξη των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής.

Την αγανάκτηση και την οργή του παραγωγικού κόσμου από όλες τις αγροτικές περιοχές της χώρας, συνοδεύει το ερώτημα ΓΙΑΤΙ ΦΤΑΣΑΜΕ ΕΔΩ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η σημερινή κατάσταση, είναι το μακροχρόνιο, αθροιστικό αποτέλεσμα μιας σειράς εγκληματικών αποφάσεων και παραλείψεων σε βάρος των αγροτών από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.

- Γιατί οι κυβερνήσεις του κ Σημίτη και του κ Καραμανλή ένθερμοι θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού συμφώνησαν, συνυπέγραψαν και τελικά εφάρμοσαν μία αναθεωρημένη Κοινή Αγροτική Πολιτική, από την οποία έχει αφαιρεθεί κάθε μέτρο προστασίας τόσο του Ευρωπαίου όσο και του Έλληνα παραγωγού.

- Γιατί τα κόμματα του δικομματισμού απαξίωσαν μέσα απʼ τον κομματισμό τις αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις, οι οποίες πλέον είναι αδύναμες να λειτουργήσουν ως ασπίδα προστασίας των αγροτών.

- Γιατί οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, ως «εραστές της Ελεύθερης Αγοράς» έκλεισαν τα εργοστάσια παραγωγής λιπασμάτων της χώρας μας και από την άλλη δεν πήραν κανένα μέτρο κοστολογικού ελέγχου σε όλα τα γεωργικά μέσα και εφόδια, με αποτέλεσμα το κόστος παραγωγής να έχει εκτιναχθεί στα ύψη.

- Γιατί οι πράσινοι και γαλάζιοι, «τυφλοί οπαδοί» της ελευθερίας και της ασυδοσίας του κεφαλαίου, επέτρεψαν τη γιγάντωση των καρτέλ, τα οποία λυμαίνονται αγρότες και καταναλωτές.

- Γιατί οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επί είκοσι και πλέον χρόνια δεν θέλησαν και δεν θέλησαν να αναπτύξουν κλαδικές πολιτικές για όλα τα βασικά αγροτικά προϊόντα.

- Γιατί οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ άφησαν την ύπαιθρο να ερημώσει και μείωσαν κατακόρυφα τις δημόσιες επενδύσεις στον αγροτικό τομέα.

- Γιατί είναι ανίκανοι και οι δύο να φτιάξουν ένα αξιόπιστο σύστημα αγροτικού μητρώου, με αποτέλεσμα από το 1999 μέχρι σήμερα να έχουμε πληρώσει πρόστιμα στην Ε.Ε. 1,1 δισ. ευρώ και να απειλούμαστε ότι από του χρόνου θα μειώσουν τις επιδοτήσεις κατά 10%.

Οι υπόλογοι για το έγκλημα που έχει διαπραχθεί σε βάρος των αγροτών, είναι γνωστοί.

Η ώρα του επιμερισμού των ευθυνών και της τιμωρίας τους δεν θα αργήσει. Στη κάλπη οι αγρότες μπορεί και πρέπει να τους τιμωρήσουν αμετάκλητα.

Σήμερα όμως επείγει ένα έκτακτο πρόγραμμα ενίσχυσης για να υπάρξει αύριο για τους αγρότες. Ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι όπως στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπως και στην Ελλάδα δεν λήφθηκαν υπόψη οι δεσμεύσεις που υπάρχουν από το σύμφωνο σταθερότητας και ενισχύθηκαν με εκατοντάδες δισεκατομμύρια οι τράπεζες, με τον ίδιο τρόπο πρέπει να σταματήσουν οι περιορισμοί της κοινής αγροτικής πολιτικής και να υπάρξει άμεση στήριξη από τον εθνικό και κοινοτικό προϋπολογισμό στο εισόδημα, στις επενδύσεις και στην αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους παραγωγής των αγροτών. Οι αγρότες σήμερα με τους μαζικούς και ενωτικούς τους αγώνες πρέπει να διεκδικήσουν μια δέσμη άμεσων μέτρων για τη στήριξή τους.

Εμείς προτείνουμε:

Α) Άμεση ενίσχυση του εισοδήματος:

1.    Άτοκη Χρηματοδότηση  των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων για παρέμβαση στην αγορά και διακίνηση των προϊόντων με τιμή που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει ένα μικρό κέρδος.

2.    Επαναφορά του μηχανισμού παρέμβασης – αποθεματοποίησης για εφόσον η οι τιμές υποχωρούν κάτω ενός ορίου.

3.    Ειδικό πακέτο στήριξης 2.500 ευρώ σε κάθε κατά κύριο επάγγελμα μικρομεσαίο γεωργό, που έχει καθαρό εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο.

4.    Αύξηση της επιστροφής του Φ.Π.Α. από 7% επί του τζίρου των πωλήσεων κάθε νοικοκυριού σε 15%.

5.    Αύξηση κατά 50% του επιστρεφόμενου ποσού από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου.

6.    Καταβολή άμεσα όλων των εισοδηματικών ενισχύσεων, χωρίς τις παρακρατήσεις, εκτός μόνο από το ποιοτικό παρακράτημα.

7.    Την άμεση καταβολή αποζημιώσεων για όλες τις φυσικές καταστροφές.

Β) Μείωση του κόστους καλλιέργειας

1.    Θεσμοθέτηση ενός Ταμείου Εγγυοδοσίας Αγροτών και Συνεταιριστικών οργανώσεων το οποίο να λειτουργεί ως χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο να επιδοτεί κατά 100% τα επιτόκια των δανείων για επενδύσεις και για καλλιέργεια.

2.    Κοστολογικός έλεγχος όλων των γεωργικών μέσων και εφοδίων.

3.    Επιδότηση για τα δύο επόμενα χρόνια των γεωργικών εφοδίων (λιπάσματα, φυτοφάρμακα) ώστε να αγοράζονται από τους αγρότες στις τιμές που είχαν την 1/1/2007, πριν τις τρομακτικές αυξήσεις.

4.    Μείωση του Φ.Π.Α. των γεωργικών μέσων και εφοδίων στο 8%

5.    Πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες με ταυτόχρονο πάγωμα των τόκων για την επόμενη τριετία.

6.    Νομοθετική ρύθμιση και πάγωμα κάθε εκποίησης μέσω πλειστηριασμού των περιουσιακών στοιχείων των μικρομεσαίων αγροτών.

Γ) Διεκδικήσεις από Ε.Ε.

1.    Να συνεχιστούν οι επιδοτήσεις και μετά το 2013.

2.    Τιμαριθμική αναπροσαρμογή της ενιαίας ενίσχυσης, η οποία είναι παγωμένη στις τιμές του 2003.

3.    Να καταργηθεί η μεταφορά των ενισχύσεων από τον πρώτο στο δεύτερο πυλώνα.

Δ) Δημόσιες πολιτικές για μεγιστοποίηση της απόδοσης και μείωση του κόστους

Ε) Μέτρα μείωσης της αισχροκέρδειας και νοθείας

Στ) Κλαδικές πολιτικές για όλα τα βασικά αγροτικά προϊόντα.

Ζ) Ριζική τροποποίηση του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2007 – 2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

Αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των αγροτών, μείωση του κόστους καλλιέργειας και σπάσιμο των καρτέλ, η αγροτική οικονομία της χώρας μας οδηγείται σε πλήρη κατάρρευση και οι αγρότες σε εξαφάνιση.

Γενικότερα ο ΣΥΝ τονίζει ότι:

Η ελληνική γεωργία, όπως και η γεωργία κάθε άλλης χώρας, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς στήριξη. Συνεπώς απαιτείται ένα εθνικό σχέδιο αναζωογόνησης και ανάπτυξης της υπαίθρου, με στόχους την αύξηση του εισοδήματος των αγροτών και των κτηνοτρόφων και την ολόπλευρη ανάπτυξη της υπαίθρου. Ένα σχέδιο που  θα περιλαμβάνει   πολιτικές και μέτρα για τη  βελτίωση των συνθηκών ζωής στην περιφέρεια και τα χωριά.

Επιγραμματικά και πολύ συνοπτικά οι άξονες της εναλλακτικής μας πρότασης για τη γεωργία είναι:

1) Προτείνουμε ένα εναλλακτικό σχέδιο για μια νέα αγροτική οικονομία προσανατολισμένη πρώτα απʼ όλα στις ανάγκες των αγροτών που παράγουν και των καταναλωτών και όχι στην κερδοσκοπία.

Εμείς αντιμετωπίζουμε το πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, δάση κλπ) ως ένα ενιαίο χώρο, ως ένα σύνολο δραστηριοτήτων μέσα από τις οποίες:

- παράγονται υλικά αγαθά, ΤΡΟΦΙΜΑ, δηλαδή αγαθά απαραίτητα για την διατροφή και επιβίωση του λαού μας, τα οποία να είναι προσιτά, φθηνά υγιεινά και ασφαλή για αυτούς που θα τα καταναλώσουν.

- Υποστηρίζεται η απασχόληση, η διατήρηση και η αύξηση των θέσεων εργασίας.

- Προστατεύεται το περιβάλλον διότι όλες οι εφαρμοζόμενες τεχνικές οφείλουν όχι μόνο να το σέβονται αλλά και να το περιφρουρούν.

2) Δημόσιες πολιτικές για την ενίσχυση της «κοινωνικής θέσης» των αγροτών

Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε στους αγρότες ανεξάρτητα του τόπου κατοικίας την εύκολη και άμεση πρόσβαση σε όλα τα δημόσια κοινωνικά αγαθά (σχολεία, υγεία κλπ ).

3. Ξεκάθαρες πολιτικές για την ενίσχυση της συλλογικής δράσης των αγροτών, για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής τους θέσης μέσα από την αναγέννηση των συνεταιρισμών, ώστε να μπορούν να υπερασπιστούν με αξιώσεις το μόχθο τους, το εισόδημα τους, το δικαίωμα τους να ζήσουν και αυτοί με αξιοπρέπεια.

4. Μέτρα μείωσης της ψαλίδας τιμών παραγωγού και καταναλωτή.

5. Γενναία χρηματοδοτικά μέτρα και πολιτικές για την δραστική μείωση του κόστους καλλιέργειας.

Είναι τραγικό οι ΗΠΑ η κοιτίδα του νεοφιλελευθερισμού και του καπιταλισμού να ενισχύουν τους αγρότες τους για να έχουν μειωμένο κόστος. Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να υποστηρίζει η Ελληνική κυβέρνηση ότι μπορεί ή ότι δεν αφήνει η ΕΕ να πάρει μέτρα συμπίεσης του κόστους.Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνηση διότι την προηγούμενη χρονιά οι τιμές των λιπασμάτων αυξήθηκαν πάνω από 100%.

6. Δημόσιες πολιτικές για την δημιουργία και αποτελεσματική λειτουργία υποδομών στήριξη της Γεωργίας και της Κτηνοτροφίας, για τη στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων

7. Κλαδικές πολιτικές για όλα τα βασικά αγροτικά προϊόντα.

8. Τα προβλήματα των αγροτών έχουν επιδεινωθεί και λόγω της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αλλά και των νέων προτάσεων της Κομισιόν στο λεγόμενο «Έλεγχο υγείας της ΚΑΠ». Εμείς είμαστε αντίθετοι με τις προτάσεις της Κομισιόν που θίγουν τους μικρούς και μεσαίους αγρότες. Πρέπει να δημιουργηθεί Πανευρωπαϊκό Μέτωπο και Κίνημα αντίστασης, ώστε να μην περάσουν οι προτάσεις αυτές να διατηρηθούν οι επιδοτήσεις και μετά το 2013 και να μην γίνει καμία μεταφορά χρημάτων από το 1ο Πυλώνα στο 2ο. Τα χρήματα πρέπει να μείνουν στον 1ο Πυλώνα για την ενίσχυση και στήριξη των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής.

Αυτό το σχέδιο αναζωογόνησης και ανάπτυξης της υπαίθρου δεν μπορεί να γίνει από την κυβέρνηση της Ν.Δ. ούτε φυσικά από μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το οποίο 20 χρόνια που κυβερνούσε τον τόπο δεν έκανε τίποτα για τη στήριξη των αγροτών και της αγροτικής οικονομίας. Απαιτείται μια κυβέρνηση με πυρήνα τις δυνάμεις του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Μόνο αυτή μπορεί να αναλάβει το έργο της αναζωογόνησης και ανάπτυξης της υπαίθρου. Μόνο αυτή μπορεί να αναλάβει το έργο της στήριξης των αγροτών της πατρίδας μας.

Θανάσης ΠετράκοςΟι αγροτικές κινητοποιήσεις και οι θέσεις του ΣΥΝ

Οι αγρότες όλης της Ελλάδας, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, μη αντέχοντας άλλο, βρίσκονται αυτές τις ημέρες σε πρωτοφανείς μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Διεκδικούν το στοιχειώδες να μπορούν να επιβιώσουν και να ξανακαλλιεργήσουν τη γη τους.
Η κυβέρνηση προσπάθησε με ψίχουλα να διασπάσει τον αγώνα τους. Οι αγρότες έδωσαν την απάντησή τους συνεχίζοντας και δυναμώνοντας τις κινητοποιήσεις τους.
Ο Συνασπισμός και ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει το δίκαιο αγώνα τους.
Οι αγρότες βιώνουν καθημερινά την τρομακτική αύξηση του κόστους παραγωγής τους, απʼ τη μια, και την κατακόρυφη πτώση των τιμών των προϊόντων τους απʼ την άλλη. Την ίδια στιγμή βέβαια, οι καταναλωτές λόγω των καρτέλ σε όλα τα βασικά αγροτικά προϊόντα διατροφής, αγοράζουν τα προϊόντα σε πολύ υψηλές τιμές. Παράλληλα οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ διέλυσαν όλους τους μηχανισμούς παρέμβασης.
Τη φετινή χρονιά είναι τραγική η κατάσταση όλων των Ελλήνων αγροτών.
Η αγροτική οικονομία της χώρας μας οδηγείται σε κατάρρευση. Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε τρομακτικό κίνδυνο η Ελλάδα να γίνει χώρα που δεν θα παράγει τίποτα. Συνεπώς αποτελεί εθνικό καθήκον  η στήριξη των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής.
Την αγανάκτηση και την οργή του παραγωγικού κόσμου από όλες τις αγροτικές περιοχές της χώρας, συνοδεύει το ερώτημα ΓΙΑΤΙ ΦΤΑΣΑΜΕ ΕΔΩ;
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η σημερινή κατάσταση, είναι το μακροχρόνιο, αθροιστικό αποτέλεσμα μιας σειράς εγκληματικών αποφάσεων και παραλείψεων σε βάρος των αγροτών από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.
- Γιατί οι κυβερνήσεις του κ Σημίτη και του κ Καραμανλή ένθερμοι θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού συμφώνησαν, συνυπέγραψαν και τελικά εφάρμοσαν μία αναθεωρημένη Κοινή Αγροτική Πολιτική, από την οποία έχει αφαιρεθεί κάθε μέτρο προστασίας τόσο του Ευρωπαίου όσο και του Έλληνα παραγωγού.
- Γιατί τα κόμματα του δικομματισμού απαξίωσαν μέσα απʼ τον κομματισμό τις αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις, οι οποίες πλέον είναι αδύναμες να λειτουργήσουν ως ασπίδα προστασίας των αγροτών.
- Γιατί οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, ως «εραστές της Ελεύθερης Αγοράς» έκλεισαν τα εργοστάσια παραγωγής λιπασμάτων της χώρας μας και από την άλλη δεν πήραν κανένα μέτρο κοστολογικού ελέγχου σε όλα τα γεωργικά μέσα και εφόδια, με αποτέλεσμα το κόστος παραγωγής να έχει εκτιναχθεί στα ύψη.
- Γιατί οι πράσινοι και γαλάζιοι, «τυφλοί οπαδοί» της ελευθερίας και της ασυδοσίας του κεφαλαίου, επέτρεψαν τη γιγάντωση των καρτέλ, τα οποία λυμαίνονται αγρότες και καταναλωτές.
- Γιατί οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επί είκοσι και πλέον χρόνια δεν θέλησαν και δεν θέλησαν να αναπτύξουν κλαδικές πολιτικές για όλα τα βασικά αγροτικά προϊόντα.
- Γιατί οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ άφησαν την ύπαιθρο να ερημώσει και μείωσαν κατακόρυφα τις δημόσιες επενδύσεις στον αγροτικό τομέα.
- Γιατί είναι ανίκανοι και οι δύο να φτιάξουν ένα αξιόπιστο σύστημα αγροτικού μητρώου, με αποτέλεσμα από το 1999 μέχρι σήμερα να έχουμε πληρώσει πρόστιμα στην Ε.Ε. 1,1 δισ. ευρώ και να απειλούμαστε ότι από του χρόνου θα μειώσουν τις επιδοτήσεις κατά 10%.
Οι υπόλογοι για το έγκλημα που έχει διαπραχθεί σε βάρος των αγροτών, είναι γνωστοί.
Η ώρα του επιμερισμού των ευθυνών και της τιμωρίας τους δεν θα αργήσει. Στη κάλπη οι αγρότες μπορεί και πρέπει να τους τιμωρήσουν αμετάκλητα.
Σήμερα όμως επείγει ένα έκτακτο πρόγραμμα ενίσχυσης για να υπάρξει αύριο για τους αγρότες. Ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι όπως στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπως και στην Ελλάδα δεν λήφθηκαν υπόψη οι δεσμεύσεις που υπάρχουν από το σύμφωνο σταθερότητας και ενισχύθηκαν με εκατοντάδες δισεκατομμύρια οι τράπεζες, με τον ίδιο τρόπο πρέπει να σταματήσουν οι περιορισμοί της κοινής αγροτικής πολιτικής και να υπάρξει άμεση στήριξη από τον εθνικό και κοινοτικό προϋπολογισμό στο εισόδημα, στις επενδύσεις και στην αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους παραγωγής των αγροτών. Οι αγρότες σήμερα με τους μαζικούς και ενωτικούς τους αγώνες πρέπει να διεκδικήσουν μια δέσμη άμεσων μέτρων για τη στήριξή τους.

Εμείς προτείνουμε:

Α) Άμεση ενίσχυση του εισοδήματος:

  1. Άτοκη Χρηματοδότηση  των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων για παρέμβαση στην αγορά και διακίνηση των προϊόντων με τιμή που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει ένα μικρό κέρδος.
  2. Επαναφορά του μηχανισμού παρέμβασης – αποθεματοποίησης για εφόσον η οι τιμές υποχωρούν κάτω ενός ορίου.
  3. Ειδικό πακέτο στήριξης 2.500 ευρώ σε κάθε κατά κύριο επάγγελμα μικρομεσαίο γεωργό, που έχει καθαρό εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο.
  4. Αύξηση της επιστροφής του Φ.Π.Α. από 7% επί του τζίρου των πωλήσεων κάθε νοικοκυριού σε 15%.
  5. Αύξηση κατά 50% του επιστρεφόμενου ποσού από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου.
  6. Καταβολή άμεσα όλων των εισοδηματικών ενισχύσεων, χωρίς τις παρακρατήσεις, εκτός μόνο από το ποιοτικό παρακράτημα.
  7. Την άμεση καταβολή αποζημιώσεων για όλες τις φυσικές καταστροφές.

Β) Μείωση του κόστους καλλιέργειας

  1. Θεσμοθέτηση ενός Ταμείου Εγγυοδοσίας Αγροτών και Συνεταιριστικών οργανώσεων το οποίο να λειτουργεί ως χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο να επιδοτεί κατά 100% τα επιτόκια των δανείων για επενδύσεις και για καλλιέργεια.
  2. Κοστολογικός έλεγχος όλων των γεωργικών μέσων και εφοδίων.
  3. Επιδότηση για τα δύο επόμενα χρόνια των γεωργικών εφοδίων (λιπάσματα, φυτοφάρμακα) ώστε να αγοράζονται από τους αγρότες στις τιμές που είχαν την 1/1/2007, πριν τις τρομακτικές αυξήσεις.
  4. Μείωση του Φ.Π.Α. των γεωργικών μέσων και εφοδίων στο 8%
  5. Πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες με ταυτόχρονο πάγωμα των τόκων για την επόμενη τριετία.
  6. Νομοθετική ρύθμιση και πάγωμα κάθε εκποίησης μέσω πλειστηριασμού των περιουσιακών στοιχείων των μικρομεσαίων αγροτών.

Γ) Διεκδικήσεις από Ε.Ε.

  1. Να συνεχιστούν οι επιδοτήσεις και μετά το 2013.
  2. Τιμαριθμική αναπροσαρμογή της ενιαίας ενίσχυσης, η οποία είναι παγωμένη στις τιμές του 2003.
  3. Να καταργηθεί η μεταφορά των ενισχύσεων από τον πρώτο στο δεύτερο πυλώνα.

Δ) Δημόσιες πολιτικές για μεγιστοποίηση της απόδοσης και μείωση του κόστους

Ε) Μέτρα μείωσης της αισχροκέρδειας και νοθείας

Στ) Κλαδικές πολιτικές για όλα τα βασικά αγροτικά προϊόντα.


Ζ) Ριζική τροποποίηση του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».


Αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των αγροτών, μείωση του κόστους καλλιέργειας και σπάσιμο των καρτέλ, η αγροτική οικονομία της χώρας μας οδηγείται σε πλήρη κατάρρευση και οι αγρότες σε εξαφάνιση.
Γενικότερα ο ΣΥΝ τονίζει ότι:
Η ελληνική γεωργία, όπως και η γεωργία κάθε άλλης χώρας, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς στήριξη. Συνεπώς απαιτείται ένα εθνικό σχέδιο αναζωογόνησης και ανάπτυξης της υπαίθρου, με στόχους την αύξηση του εισοδήματος των αγροτών και των κτηνοτρόφων και την ολόπλευρη ανάπτυξη της υπαίθρου. Ένα σχέδιο που  θα περιλαμβάνει   πολιτικές και μέτρα για τη  βελτίωση των συνθηκών ζωής στην περιφέρεια και τα χωριά.
Επιγραμματικά και πολύ συνοπτικά οι άξονες της εναλλακτικής μας πρότασης για τη γεωργία είναι:
1) Προτείνουμε ένα εναλλακτικό σχέδιο για μια νέα αγροτική οικονομία προσανατολισμένη πρώτα απʼ όλα στις ανάγκες των αγροτών που παράγουν και των καταναλωτών και όχι στην κερδοσκοπία.
Εμείς αντιμετωπίζουμε το πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, δάση κλπ) ως ένα ενιαίο χώρο, ως ένα σύνολο δραστηριοτήτων μέσα από τις οποίες:
- παράγονται υλικά αγαθά, ΤΡΟΦΙΜΑ, δηλαδή αγαθά απαραίτητα για την διατροφή και επιβίωση του λαού μας, τα οποία να είναι προσιτά, φθηνά υγιεινά και ασφαλή για αυτούς που θα τα καταναλώσουν.
- Υποστηρίζεται η απασχόληση, η διατήρηση και η αύξηση των θέσεων εργασίας.
- Προστατεύεται το περιβάλλον διότι όλες οι εφαρμοζόμενες τεχνικές οφείλουν όχι μόνο να το σέβονται αλλά και να το περιφρουρούν.
2) Δημόσιες πολιτικές για την ενίσχυση της «κοινωνικής θέσης» των αγροτών
Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε στους αγρότες ανεξάρτητα του τόπου κατοικίας την εύκολη και άμεση πρόσβαση σε όλα τα δημόσια κοινωνικά αγαθά (σχολεία, υγεία κλπ ).
3. Ξεκάθαρες πολιτικές για την ενίσχυση της συλλογικής δράσης των αγροτών, για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής τους θέσης μέσα από την αναγέννηση των συνεταιρισμών, ώστε να μπορούν να υπερασπιστούν με αξιώσεις το μόχθο τους, το εισόδημα τους, το δικαίωμα τους να ζήσουν και αυτοί με αξιοπρέπεια.
4. Μέτρα μείωσης της ψαλίδας τιμών παραγωγού και καταναλωτή.
5. Γενναία χρηματοδοτικά μέτρα και πολιτικές για την δραστική μείωση του κόστους καλλιέργειας.
Είναι τραγικό οι ΗΠΑ η κοιτίδα του νεοφιλελευθερισμού και του καπιταλισμού να ενισχύουν τους αγρότες τους για να έχουν μειωμένο κόστος. Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να υποστηρίζει η Ελληνική κυβέρνηση ότι μπορεί ή ότι δεν αφήνει η ΕΕ να πάρει μέτρα συμπίεσης του κόστους.Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνηση διότι την προηγούμενη χρονιά οι τιμές των λιπασμάτων αυξήθηκαν πάνω από 100%.
6. Δημόσιες πολιτικές για την δημιουργία και αποτελεσματική λειτουργία υποδομών στήριξη της Γεωργίας και της Κτηνοτροφίας, για τη στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων
7. Κλαδικές πολιτικές για όλα τα βασικά αγροτικά προϊόντα.
8. Τα προβλήματα των αγροτών έχουν επιδεινωθεί και λόγω της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αλλά και των νέων προτάσεων της Κομισιόν στο λεγόμενο «Έλεγχο υγείας της ΚΑΠ». Εμείς είμαστε αντίθετοι με τις προτάσεις της Κομισιόν που θίγουν τους μικρούς και μεσαίους αγρότες. Πρέπει να δημιουργηθεί Πανευρωπαϊκό Μέτωπο και Κίνημα αντίστασης, ώστε να μην περάσουν οι προτάσεις αυτές να διατηρηθούν οι επιδοτήσεις και μετά το 2013 και να μην γίνει καμία μεταφορά χρημάτων από το 1ο Πυλώνα στο 2ο. Τα χρήματα πρέπει να μείνουν στον 1ο Πυλώνα για την ενίσχυση και στήριξη των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής.
Αυτό το σχέδιο αναζωογόνησης και ανάπτυξης της υπαίθρου δεν μπορεί να γίνει από την κυβέρνηση της Ν.Δ. ούτε φυσικά από μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το οποίο 20 χρόνια που κυβερνούσε τον τόπο δεν έκανε τίποτα για τη στήριξη των αγροτών και της αγροτικής οικονομίας. Απαιτείται μια κυβέρνηση με πυρήνα τις δυνάμεις του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Μόνο αυτή μπορεί να αναλάβει το έργο της αναζωογόνησης και ανάπτυξης της υπαίθρου. Μόνο αυτή μπορεί να αναλάβει το έργο της στήριξης των αγροτών της πατρίδας μας.

Θανάσης Πετράκος
Μέλος της Κ.Π.Ε. του ΣΥΝ
Νομαρχιακός Σύμβουλος Μεσσηνίας