Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/05/2006

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ.Αλαβάνος και οι Γ.Τόλιος, μέλος της Π.Γ. και Βασ.Πριμικήρης, μέλος της ΚΠΕ, επισκέφθηκαν σήμερα κτήμα βιολογικής γεωργίας στo Μαρκόπουλο και συναντήθηκαν με εκπροσώπους βιοκαλλιεργητικών οργανώσεων

photo

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, αμέσως μετά, δήλωσε:

«Δυστυχώς στην Ελλάδα η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία μένει στη σκιά και το περιθώριο. Αρκεί να πει κανείς ότι στην Ιταλία το 10% των παραγωγικών εκτάσεων διατίθεται για βιολογικά προϊόντα. Στην Ελλάδα είναι ζήτημα αν περνάει το 1%.

Η βιολογική γεωργία είναι ένας χώρος ο οποίος προκαλεί την παρουσία νέων ανθρώπων, με όνειρα και με μεγάλες δυνατότητες. Αντί να υπάρχει διευκόλυνση όμως, υπάρχουν εμπόδια.

Ένα από τα κεντρικά ζητήματα είναι ότι πρέπει επιτέλους και στην Ελλάδα, όπως και στην Αγγλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, να υπάρξει νομοθετική λύση, ώστε να υπάρξουν διακριτές αγορές για βιολογικά προϊόντα στις οποίες θέση θα έχουν μόνον οι παραγωγοί.

Από κει και πέρα χρειάζεται μια ολοκληρωμένη πολιτική, από το γενετικό υλικό, την τεχνική στήριξη, την προσπάθεια συνεργασίας των μικρών και μεσαίων παραγωγών βιολογικών προϊόντων, μέχρι την ενημέρωση, την πληροφόρηση και τα κίνητρα, ειδικά για να υπάρξουν σ΄ αυτόν τον χώρο νέοι άνθρωποι.

Τέλος, νομίζω ότι όλη η γεωγραφική εικόνα της Ελλάδας της δίνει τη δυνατότητα να σκεφτεί πάνω στο ότι ορισμένα από τα μικρά νησιά θα μπορούσαν να γίνουν ζώνες αποκλειστικά βιολογικής καλλιέργειας, θα μπορούσαν να γίνουν ζώνες ήπιας ανάπτυξης και αγροτοτουρισμού και ουσιαστικά, από περιβαλλοντικής άποψης, μιας ανακύκλωσης, πράγμα το οποίο νομίζω ότι θα μας δώσει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης.»

To Γραφείο Τύπου