Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/01/2009

Δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, και του Υπουργού Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής κ. Riad Al - Malki μετά την σημερινή συνάντησή τους

Δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα:

«Είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής που αύριο θα έχει μια σημαντική συνάντηση στις Βρυξέλλες με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Του εκφράσαμε την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού. Ενός λαού που τούτες τις μέρες, για άλλη μια φορά, δοκιμάστηκε σκληρά από μια βάναυση και απάνθρωπη επίθεση από το κράτος του Ισραήλ. Εκφράσαμε την ελπίδα να υπάρξουν στο άμεσο μέλλον εξελίξεις προς θετική κατεύθυνση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, βεβαίως, δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Ελπίζουμε στο μέλλον να φροντίσει να ακούσει τουλάχιστον τους λαούς της που όλες αυτές τις μέρες βρέθηκαν στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού αλληλέγγυοι στον αγώνα τους.

Κι ελπίζουμε επίσης να υπάρξουν θετικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο περιμένοντας να δούμε έστω κάποια σημάδια διαφοροποίησης της πολιτικής των ΗΠΑ μετά και από την εκλογή του νέου προέδρου.

Σε κάθε περίπτωση η επίλυση του Παλαιστινιακού προβλήματος αποτελεί κλειδί για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Σε κάθε περίπτωση η επίλυσή του περνάει μέσα από την αλληλεγγύη των λαών, μέσα από την διπλωματία των πολιτών, και κυρίως μέσα από την ενότητα του ίδιου του Παλαιστινιακού λαού που είναι κάτι για το οποίο ελπίζουμε το επόμενο διάστημα να ληφθούν σοβαρές πρωτοβουλίες και να γίνουν σημαντικές κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση».

Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής  κ. Riad Al - Malki:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω και δημόσια τον πρόεδρο του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, Αλέξη Τσίπρα, και τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ για τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει τόσο σε τοπικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την στήριξη του παλαιστινιακού λαού ο οποίος υπέστη αυτήν την βάρβαρη επίθεση το τελευταίο διάστημα.

Η στήριξη που ζητάμε από την ΕΕ δεν περιορίζεται μόνο στην επίσημη στήριξη των χωρών - μελών αλλά στηριζόμαστε πολύ στην λαϊκή στήριξη, στην κοινή γνώμη της ΕΕ η οποία εκδηλώθηκε και εκδηλώνεται με δύναμη υπέρ του δίκαιου αιτήματος του λαού μας, που είναι η ίδρυση του ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.

Ενημέρωσα τον πρόεδρο του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ για τις προσπάθειες που καταβάλει η Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή για την εδραίωση της εκεχειρίας για την ανάγκη άμεσης άρσης του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας για την ανάγκη άμεσου ανοίγματος των περασμάτων για την μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας ώστε να μπορέσει ο λαός μας να πάρει τις πρώτες απαραίτητες ανάσες.

Ενημέρωσα επίσης τον πρόεδρο για τις προσπάθειες που καταβάλουμε για την επίτευξη της Παλαιστινιακής Εθνικής ενότητας στην οποία δίνουμε την πρώτιστη προτεραιότητα ώστε να αντιμετωπίσουμε ενωμένος ως λαός τις επιθέσεις καθώς η πρόσφατη επίθεση δεν ήταν η πρώτη και φοβόμαστε ότι δεν θα είναι και η τελευταία εφόσον συνεχίζεται η Ισραηλινή κατοχή των Παλαιστινιακών εδαφών.

Για μας η επικέντρωση όλων και της διεθνούς κοινότητας πρέπει να είναι στην ουσία. Και η ουσία είναι η Ισραηλινή κατοχή και η Ισραηλινή κατοχή πρέπει να τερματιστεί». 

To Γραφείο Τύπου