Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
25/01/2009

Κλιμάκιο του Αγροτικού Τμήματος του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ με τη βουλευτή Βʼ Θεσσαλονίκης Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία, έκαναν περιοδεία στα μπλόκα των αγροτών και συζήτησαν με τους αγρότες αλλά και τους κτηνοτρόφους, τα οξυμένα προβλήματα του κλάδου τους

Το Σάββατο 24 Γενάρη επισκέφθηκαν τα μπλόκα στα Μάλγαρα, τη Χαλκηδόνα και τα Πράσινα Φανάρια του Ν. Θεσσαλονίκης, τον Κορινό και το Βαρικό του Ν.Πιερίας, των Τεμπών και της Νίκαιας όπου βρίσκονται οι αγρότες των Νομών Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας με πάνω από 3.500 τρακτέρ.

Την Κυριακή 25 Γενάρη η βουλευτής με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας συμμετείχε στη σύσκεψη που κάλεσαν οι αγρότες του Ν.Ημαθίας στη Νομαρχία με τους Βουλευτές του Νομού, τον Αντινομάρχη και φορείς για την απώλεια του εισοδήματος τους, ειδικά από την καλλιέργεια του συμπύρηνου  ροδάκινου που είναι και η βασική τους παραγωγή. Έπειτα μετέβησαν στο μπλόκο της Κουλούρας όπου και συνομίλησαν με τους αγρότες της περιοχής.

Η βουλευτής Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία μετά την ολοκλήρωση της διήμερης περιοδείας στα μπλόκα των αγροτών δήλωσε:

«Οι αγρότες είχαν προειδοποιήσει εδώ και μήνες ότι θα κατέβουν στους δρόμους με τα τρακτέρ. Η υπομονή τους εξαντλήθηκε αφού αντί στήριξης από την κυβέρνηση έλαβαν την αδιαφορία και την κοροϊδία μετά τις εξαγγελίες και των 500 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς ανάλυση κατά στρέμμα και κατά καλλιέργεια. Το νούμερο είναι μόνο επικοινωνιακό για τους πολίτες που δεν γνωρίζουν τις δυσκολίες που περνά ο αγροτικός κόσμος της χώρας, ενώ ως καταναλωτές πληρώνουν πανάκριβα τα αγροτικά προϊόντα, τα οποία πουλούν οι παραγωγοί σε εξευτελιστικές τιμές.

Οι αγρότες με γρήγορους υπολογισμούς συνειδητοποίησαν ότι τα χρήματα αυτά δεν αρκούν για να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος της απώλειας του εισοδήματός τους και κλιμάκωσαν τις κινητοποιήσεις τους. Σε αυτό τον αγώνα προχωρούν ενωμένοι και συντονίζονται με όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν, και παρόλες τις κομματικές πιέσεις που δέχονται. Αυτή τη φορά δεν θα κάνουν πίσω με το ξεροκόμματο που τους πέταξε η κυβέρνηση της Ν.Δ.. Οι αγρότες δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας ούτε επαίτες, αλλά ο παραγωγικός ιστός της χώρας. Οι διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων της τελευταίας εικοσαετίας έφεραν τον αγροτικό κόσμο σε αδιέξοδο. Στη μνήμη τους είναι ακόμη τα σκασμένα λάστιχα των τρακτέρ τους σε προηγούμενες κινητοποιήσεις, ενώ στα αυτιά τους ηχούν οι λέξεις ¨όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά¨. Ακόμη χθες καταδικάστηκαν στο Βόλο 14 αγρότες για συμμετοχή σε μπλόκα το 2005. Και εδώ…τρομοκρατία!

Η έλλειψη μητρώου αγροτών, το υψηλό κόστος παραγωγής, η λειτουργία των καρτέλ η χαμηλή τιμή διάθεσης του προϊόντος, η διάλυση των συνεταιρισμών αφού πρώτα κάποιοι τα έκαναν κομματικά παραμάγαζα, η υπερχρέωση στις τράπεζες και το ποιο σημαντικό η έλλειψη εθνικού σχεδιασμού για τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα και τη βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου, είναι από τα βασικά αιτήματα όλων των αγροτών της χώρας. Όλα τα παραπάνω είναι ζητήματα που τα έχουμε πει εδώ και πολλά χρόνια. Ειδικότερα μετά την νέα ΚΑΠ η κατάσταση έγινε ακόμη πιο δύσκολη αφού ο νεοφιλελευθερισμός είναι αυτός που την εμπνεύστηκε και την προώθησε.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει το δίκαιο αγώνα των αγροτών και καλεί την κυβέρνηση έστω και αργά να κάνει εκείνες τις διορθωτικές κινήσεις ώστε να μπορούν να ζήσουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι μας αξιοπρεπώς αλλά και να μην ερημώσει η περιφέρεια. Είναι μείζον ζήτημα και στη γενικευμένη οικονομική κρίση γίνεται ακόμη πιο επιτακτική ανάγκη για μέτρα άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα υπέρ των παραγωγικών τάξεων. Οι δε συμπολίτες μας που αυτή τη στιγμή πιθανόν να ταλαιπωρούνται ας σκεφτούν ότι όλοι μας όταν διεκδικούμε το δίκιο μας και κινητοποιούμαστε ενοχλούμε τους υπόλοιπους με τις απεργιακές μας κινητοποιήσεις. Όσοι είναι σήμερα στους δρόμους δεν έχουν άλλο τρόπο πίεσης και αν λυθούν τα αιτήματα του κλάδου τους εμμέσως θα είναι προς όφελος όλης της κοινωνίας. Άρα ας δείξουμε κατανόηση και ας πιέσουμε ο καθένας μας με τον τρόπο μας για να λυθούν τα δίκαια και χρόνια ζητήματα ενός κλάδου που κάποιοι αποφάσισαν να τον αφανίσουν…»

To Γραφείο Τύπου