Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/01/2009

Δήλωση Στ.Μπαγιώργου, μέλους Π.Γ. ΣΥΝ, υπεύθυνου για θέματα Υγείας σχετικά με ανακοίνωση του Υπ. Υγείας όσον αφορά ανακοινώσεις της Ελληνική Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας

Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε ύπνωση. Από σήμερα διαπιστώνουμε ότι βρίσκεται και σε σύγχυση. Δεν ερμηνεύεται διαφορετικά η, τουλάχιστον, κωμική ανακοίνωσή του της 23ης Ιανουαρίου, σχετικά με τις ανακοινώσεις της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ) στην οποία, μεταξύ άλλων, δηλώνει ότι θα ζητηθεί εισαγγελική παρέμβαση για τις «δηλώσεις» -όπως ψευδώς αναφέρεται στα αποτελέσματα της έρευνας της ΕΕΕΘ- του γιατρού κ. Α. Μαυρομμάτη», αποκρύπτοντας ότι αναφέρεται στον πρόεδρο της ΕΕΕΘ.

Η ΕΕΕΘ είναι η επιστημονική  εταιρεία των εντατικολόγων, η οποία καταγράφει τα συμπεράσματά της για την κατάσταση στου χώρου της και τα δημοσιοποιεί ανά διετία. Αυτό έκανε και πριν από μερικές ημέρες.

Το Υπουργείο Υγείας, αντί να τοποθετηθεί στα συγκεκριμένα ευρήματα της έρευνας και στις διαπιστώσεις της, προτίμησε, με αφορμή μια υποθετική αναφορά (όπως σαφώς διατυπώθηκε στο γραπτό κείμενο της συνέντευξης), να προχωρήσει σε απειλές.

Τα γεγονότα όμως, παραμένουν πεισματικά:

•    Χρειαζόμαστε στην Ελλάδα 2000 κλίνες ΜΕΘ ενώ διαθέτουμε μόλις 480 δημόσιες και 117 ιδιωτικές, ναι ή όχι;

•    Είναι γεγονός ή όχι ότι το 25% των υπαρχόντων κλινών ΜΕΘ παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού;

•    Είναι αλήθεια ή όχι ότι οι λειτουργούσες κλίνες λειτουργούν με το μισό προσωπικό από αυτό που απαιτείται;

•    Είναι αλήθεια ή όχι κάθε λειτουργούσα κλίνη νοσηλεύει περίπου 30 ασθενείς το χρόνο; Να σημειώσουμε εδώ ότι στις ΜΕΘ διασώζονται οι 3 στους 4 βαρέως πάσχοντες, που στην κλασσική ιατρική δεν θα είχαν καμία πιθανότητα.

Οι ιθύνοντες του  Υπουργείου Υγείας καλά θα  κάνουν να αφήσουν την ΕΕΕΘ και τον πρόεδρό της απερίσπαστους στο επιστημονικό τους έργο και να δώσουν λύσεις στα προβλήματα. Αν δεν το έχουν καταλάβει, αυτή είναι η δουλειά τους.

Τμήμα Υγείας