Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/05/2006

Ανακοίνωση των Νομαρχιακών Επιτροπών Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων του ΣΥΝ σχετικά με τον θάνατο του Στέλιου Αλεξανδρόπουλου και τις ευθύνες της Πανεπιστημιακής Κοινότητας

Ο θάνατος του Στέλιου Αλεξανδρόπουλου αναστάτωσε την πανεπιστημιακή κοινότητα και προσέλαβε μεγάλη δημοσιότητα. Ο Στέλιος Αλεξανδρόπουλος, ήταν άνθρωπος γνωστός στο σύνολο της γενιάς του Πολυτεχνείου για την δράση του και τη συμβολή του στους αγώνες της Αριστεράς. Ήταν άνθρωπος με ήθος και την αξιοπρέπεια και επιστήμονας απόλυτα καταξιωμένος στην κοινότητα των πολιτικών επιστημόνων και των κοινωνιολόγων.

Ο Στέλιος Αλεξανδρόπουλος λίγο πριν από το θάνατο του είχε δώσει μία ακόμα μάχη. Είχε υποδείξει το όργιο ρουσφετιών στην επιλογή των φοιτητών στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τεκμηρίωσε τις απόψεις του με εκτενή έκθεση. Δυστυχώς δεν εισακούστηκε από τη Σύγκλητο, οπότε συνέχισε να δίνει τη μάχη του με απόλυτα νόμιμο τρόπο στο Υπουργείο Παιδείας και μέσω των κομμάτων. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης έκανε ερώτηση στη Βουλή για να λάβει απάντηση ότι το Υπουργείο είχε στείλει επιστολή στο πανεπιστήμιο προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες Αλεξανδρόπουλου. Για μια ακόμη φορά αντί να χυθεί άπλετο φως το θέμα έκλεισε εν κρυπτώ με μια συνοπτική έκθεση ενός μέλους ΔΕΠ που όρισε ο Πρύτανης.

Οι συνάδελφοι του στο Τμήμα που ήταν υπεύθυνοι για αυτά που κατήγγειλε ο Στέλιος Αλεξανδρόπουλος εκμεταλλεύτηκαν τις διοικητικές θέσεις που είχαν στο Πανεπιστήμιο προκειμένου να παραπέμψουν τον Αλεξανδρόπουλο στο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Οι κύριοι Λάβδας (Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων) και Κοτρόγιαννος (Κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών) και η κ. Μενδρινού (υπεύθυνης του μεταπτυχιακού) με επιστολές τους είχαν θέσει το θέμα από τον περασμένο Οκτώβριο. Δυστυχώς με υπογραφή του Πρύτανη έγινε η παραπομπή του με βαρύτατες κατηγορίες και τη μεγάλη Τετάρτη ενημερώθηκε ο Στέλιος Αλεξανδρόπουλος. Δεκαπέντε μέρες μετά στην Γενική Συνέλευση του Τμήματος του η καρδιά του δεν άντεξε.

Η κρίση που ξέσπασε στο Πανεπιστήμιο οδήγησε στην παραίτηση του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων κ. Λάβδα και στον ορισμό μια Επιτροπής για να ρίξει φως σε όλες τις πλευρές της υπόθεσης.

Ο ΣΥΝ αδιαπραγμάτευτα υποστηρίζει:

Α) την πλήρη διελεύκανση τις υπόθεσης

Β) την απόδοση ευθυνών σε όσους φέρουν ευθύνη

Γ) την ενίσχυση της δημοκρατικής λειτουργίας και διαφάνειας των θεσμών και των οργάνων του Πανεπιστημίου που αποτελούν ασπίδα για τέτοιου τύπου εκφυλιστικά φαινόμενα

Δ) την ανάληψη με θάρρος και σύνεση των πολιτικών και ηθικών ευθυνών από την παρούσα Διοίκηση του Πανεπιστημίου

Ε) την προσφυγή το συντομότερο δυνατό σε πρυτανικές εκλογές για την ανάδειξη μιας Πρυτανείας που στηριγμένη στις πάγιες ακαδημαϊκές αρχές θα αποκαταστήσει την διοικητική ομαλότητα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

18 Μαΐου 2006
Οι Νομαρχιακές Επιτροπές
Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων
του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας

To Γραφείο Τύπου